New York Times: Cine este Herta Muller?

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 17:38
5461 citiri
New York Times: Cine este Herta Muller?
Foto: RushPRNews

Chiar daca scriitoarea germana de origine romana Herta Muller a castigat premiul Nobel pentru literatura, librariile din New York, asaltate de cititori dornici sa-i cumpere cartile, au fost luate ca din oala. Majoritatea vanzatorilor de carte nici nu stiau cine este Herta Muller, scriu cei de la "The New York Times".

"Daca nu citesc o carte, cel putin incerc sa stiu cate ceva despre aceasta, pentru clienti", spune Toby Cox, proprietar al unui magazin de carti din New York. "Herta Muller nu era pe radarul meu. N-avem nicio carte de-a ei. Ne-am chinuit sa facem rost de cate ceva", spune el.

Mai multi proprietari de librarii au declarat, pentru cei de la "New York Times", ca nu aveau in stoc nicio carte de-a Hertei Muller si nici nu auzisera de ea. Ba mai mult, proprietarii recunosc ca multi laureati ai premiului Nobel pentru literatura erau relativ obscuri inainte sa primeasca trofeul.

"Nu am nicio carte de-a ei (n.r. Herta Muller). Si mi-e rusine sa recunosc, nici nu auzisem de ea. Insa nu am auzit de multi scriitori care au castigat premiul Nobel. Ma enerveaza faptul ca nu i-au dat premiul lui Updike", spune Bruce Brooks, anganjat al unui magazin de carti din Brooklyn.

Herta Muller, de la autor obscur la best-seller

Distribuitorii de carti spun ca Herta Muller a avut putine carti in librarii, iar atunci cand se gaseau, se vindeau destul de greu. "Este un autor obscur", spune alt proprietar.

Imediat dupa anuntul ca scriitoarea Herta Muller a castigat premiul Nobel, editura care ii publica lucrarile a fost nevoita sa resuplimenteze stocurile, pentru ca cititorii s-au inghesuit sa-i cumpere cartile.

Herta Muller este a 12-a femeie care a castigat premiul Nobel pentru literatura. Doar cinci dintre cartile ei au fost traduse in limba engleza.

Pe site-ul Amazon.com, cartile scriitoarei au sarit joi la rangul de best-seller, in topul vanzarilor. "Tara prunelor verzi" a urcat pe locul sapte, de la 78.235. "Pasaportul" a ajuns pe locul 209, in timp ce inainte era pe 2.290.352, potrivit companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Herta Muller necunoscuta, #New York Muller, #Muller librarii SUA , #frauda