Noi baze SUA in Romania, pentru a controla zonele cu petrol

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 16:10
4558 citiri
Noi baze SUA in Romania, pentru a controla zonele cu petrol
Foto: bzi.ro

Guvernul SUA va investi peste 100 de milioane de dolari in noi baze militare amplasate pe teritoriul Romaniei si Bulgariei, in contextul in care Administratia Obama a revizuit recent planurile privind amplasarea scutului anti-racheta in Europa.

50 de milioane de dolari vor fi investite intr-o noua baza militara din Romania, care va gazdui in jur de 1.600 de militari americani, in timp ce aproximativ 60 de milioane de dolari vor merge intr-o baza ce va fi amplasata in Bulgaria, unde sunt asteptati in jur de 2.500 de militari, informeaza Centre for Research on Globalization care citeaza date oferite de "Stars and Stripes".

Baza din Romania va fi pusa la punct in urmatoarele doua luni, iar cea din Bulgaria are termen de finalizare 2011 sau 2012, mai scrie publicatia citata.

Ambele vor fi finantate de SUA dar vor ramane in proprietatea statelor pe teritoriul carora sunt amplasate.

In prezent, peste 2.000 de militari americani iau parte la exercitii in aceasta zona a Europei.

Aflat in vizita in Romania, vicepresedintele SUA Joe Biden a declarat recent ca noua configuratie a scutului antiracheta american va proteja in totalitate Romania, ceea ce poate conduce la presupuneri ca elemente ale acestuia vor fi amplasate pe teritoriul ei.

In plus, expertii militari americani mai spun ca cele doua noi baze din Romania si Bulgaria sunt in deplina concordanta cu strategia de desfasurare a trupelor americane anuntata inca din 2004 de fostul presedinte George W. Bush.

Analistii comenteaza insa ca la mijloc ar fi vorba despre o strategie americana mai complexa, care ar urmarit de fapt, inca de pe vremea lui Bush, o inaintare a trupelor americane dinspre Germania catre Estul Europei, cat mai aproape de Orientul Mijlociu, ceea ce nemultumeste vizibil Rusia.

Mai mult, Statele Unite ar putea utiliza fortele de mentinere a pacii pentru a asigura securitatea transportului resurselor de petrol si gaze caspice, iar contingentele americane din Romania si Bulgaria ar putea fi foarte folositoare in acest scop, mai sustin expertii.

Un argument in plus in favoarea acestei teorii este faptul ca la cunoscuta Academie Militara "West Point", cadetii participa in prezent la cursuri intensive de limba rusa si de istorie a acestei tari.

Similar, cu trei ani inainte de invadarea Irakului, militarii americani de la "West Point" au fost pusi sa invete limba araba.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#baza americana Romania, #baze americane Europa, #scut antiracheta Romania , #frauda