Noua conducere a CSM va fi aleasa luni

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 18:28
2163 citiri
Noua conducere a CSM va fi aleasa luni

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) isi vor alege in sedinta de luni presedintele si vicepresedintele, ocazie cu care actualul presedinte, Virgil Andreies, va prezenta si bilantul activitatii pe 2009.

Mandatul actualei conduceri a CSM expira pe 12 ianuarie, dar, pana in prezent, nu si-a anuntat nimeni oficial candidatura, insa membrii CSM isi pot depune candidaturile chiar si in timpul sedintei.

La reuniunea Plenului CSM de luni este asteptat, ca in fiecare an, si seful statului, Traian Basescu, care, potrivit Constitutiei, ar urma sa prezideze lucrarile sedintei.

Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Presedintele si vicepresedintele CSM sunt alesi dintre cei 14 membri ai Consiliului, alesi la randul lor in adunarile generale ale magistratilor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile.

In anul 2009, Plenul CSM a reusit, dupa doi ani si jumatate, sa-si completeze toate posturile de membri prevazute de lege, prin judecatorul Gheorghe Groza, presedintele Curtii de Apel Oradea, judecatorul Gheorghe Buta - desemnat membru interimar dupa ce Lidia Barbulescu a fost numita presedinte interimar al ICCJ, si prin validarea de Senat a celui de-al doilea reprezentant din partea societatii civile, prof. univ. dr. Simina Tanasescu.

Membrii alesi ai CSM sunt: judecatorii Lidia Barbulescu - presedinte interimar ICCJ, Anton Pandrea - ICCJ, Virgil Andreies - Curtea de Apel Cluj, Dan Lupascu - presedintele Curtii de Apel Bucuresti, Florica Bejinaru - Tribunalul Mehedinti, Ana Labus - Tribunalul Iasi, Alexandrina Radulescu - Judecatoria Cluj-Napoca, Costel Dragut - presedintele Curtii de Apel Craiova, Gheorghe Groza, presedinte Curtea de Apel Oradea, si procurorii Gratiana Isac - DIICOT, Dan Chiujdea - seful Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, Liviu Dascalescu - procuror general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, Cristian Deliorga - Parchetul Tribunalului Constanta, si Bogdan Licu - Parchetul Tribunalului Capitalei.

De la constituirea noului CSM, in anul 2004, au detinut pe rand functia de presedinte CSM judecatorii Dan Lupascu, Iulian Galca, Anton Pandrea, Lidia Barbulescu, Virgil Andreies iar vicepresedinti au fost procurorii Liviu Dascalescu, Cristian Deliorga, Dan Chiujdea, Gratiana Isac si Bogdan Licu.

Cine ar putea prelua sefia CSM?

In acest an, candidatii cu cele mai mari sanse de a fi alesi in functia de presedinte CSM sunt Ana Labus, Gheorghe Groza si Costel Dragut, iar pentru cea de vicepresedinte poate fi oricare dintre cei cinci procurori care deja au mai detinut aceasta functie.

Cei care vor candida pentru sefia CSM trebuie sa pregateasca un proiect managerial pentru a-si convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au in legatura cu gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare in acest moment, printre care implementarea noilor coduri si asezarea competentelor instantelor prin aceste acte normative.

Sedinta CSM este publica, dar membrii Consiliului pot decide ca aceasta sa aiba caracter secret partial sau integral.

La alegerile CSM din 2009, cand presedinte a fost ales Virgil Andreies, iar vicepresedinte Bogdan Licu, seful statului a atras atentia membrilor acestui organism ca ar trebui sa inceapa sa raspunda individual, aceasta fiind "si o modalitate de crestere a prestatiei CSM".

"Mi se pare extrem de important ca unul dintre lucrurile care acum nu exista, anume responsabilitatea membrilor CSM, sa se poata manifesta pe viitor", a spus presedintele.

Totodata, Basescu s-a intrebat de ce, din punct de vedere al legii, "pentru o mustrare, un magistrat trebuie sa ajunga la CSM".

"Daca procurorul general se duce si face un control la o unitate de Parchet, daca el nu poate aplica nicio sanctiune prompt cand a constatat neregula, care e eficienta controlului? Poate ca sanctiunile pana la un anumit nivel, de genul mustrare, retinere din salariu cu 5%, nu chiar cu 10%, ar trebui lasate sefilor de structuri, fie ca discutam de instante de judecata, de Curte de Apel. Ei acum trebuie sa vina la CSM sa va roage sa aplicati o mustrare. La fel si la Parchete. Cred ca putina descentralizare, mentinand totul sub controlul CSM, nu strica" - a opinat presedintele.

Mandatul lui Virgil Andreies

Mandatul lui Virgil Andreies poate fi caracterizat prin framantari in justitie determinate de posibilitatea inrautatirii statutului magistratilor prin modificari legislative si neacordarea drepturilor salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti, aspecte care i-a determinat pe magistratii pentru prima data in istoria sistemului judiciar sa-si intrerupta activitatea timp de cateva luni.

In acest context, presedintele CSM a initiat un protocol la nivelul celor trei puteri ale statului pentru a debloca situatia, dar totodata a evidentiat excesul folosirii magistratilor in rezolvarea unor imprejurari de natura extrajudiciara care ii indeparteaza pe acestia de la adevaratul rolul pe care trebuie sa-l aiba in societate, acela de infaptuire a actului de justitie.

In acest mandat, a fost organizata cea mai importanta intalnire internationala a reprezentantilor Consiliilor judiciare care au dezbatut la Bucuresti, in vara lui 2009, importanta si necesitatea transparentei actului de justitiei, context in care s-a pus si problema recunoasterii puterii judecatoresti de catre celelalte puteri ale statului.

De asemenea, in 2009, Virgil Andreies a dovedit fermitate si operativitate atunci cand CSM a fost pus in situatia rezolvarii incidentelor create de cazul Gorbunov.

Tot in mandatul sau, Plenul CSM a dispus incetarea mandatului tuturor inspectorilor judiciari si a fost deschisa o noua procedura de selectie, respectand criteriile regionale evidentiate in rapoartele de tara ale CE .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#conducere CSM, #alegeri luni CSM, #candidatura sefie CSM , #frauda