Noul Cod Penal legalizeaza spaga si o defineste ca "stimulent"

Joi, 12 Martie 2009, ora 12:26
4796 citiri
Noul Cod Penal legalizeaza spaga si o defineste ca "stimulent"

Primirea de foloase necuvenite, respectiv primirea de bunuri sau bani dupa indeplinirea unui act legat de serviciu, nu mai sunt considerate infractiuni in proiectul noului Cod Penal.

Potrivit unui articol publicat de Gardianul, daca cineva promite unui functionar sau unei persoane din domeniul privat bani sau alte foloase pentru a indeplini un act, iar potentialul mituit nu respinge oferta, acesta din urma nu mai poate fi acuzat de luare de mita.

In actualul cod, se prevede ca fapta functionarului de a nu respinge o promisiune de bani sau foloase este pedepsita ca infractiune.

Cei mai favorizati sunt medicii si toti functionarii care primesc "stimulente" pentru a indeplini un act ce tine de natura serviciului lor.

Pedeapsa maxima pentru luare de mita s-a redus de la 12 la 7 ani.

In cazul darii de mita, daca mituitorul poate dovedi ca a fost constrans de cel care a luat mita, atunci primul nu mai este pedepsit.

De asemenea, pentru toate infractiunile, de luare, dare de mita si trafic de influenta, pedepsele cu inchisoarea se aplica la jumatate din cat sunt ele prevazute pentru fiecare dintre ele, in cazul persoanelor care nu sunt functionari publici, adica a persoanelor care lucreaza in domeniul privat.

Noul Cod Civil garanteaza dreptul la replica

Orice persoana care isi simte afectata imaginea de articolele aparute in presa poate cere repararea prejudiciului patrimonial si nepatrimonial, potrivit noului Cod Civil aprobat de Guvern.

Totodata, divorturile nu vor mai fi pronuntate la tribunal, ci la Oficiile de Stare Civila, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, citat de Evenimentul Zilei.

"Sunt introduse o serie de dispozitii legate de protectia drepturilor fundamentale, printre care si dreptul la libertatea presei, dreptul la imagine si dreptul la repararea pre judiciului patrimonial si nepatrimonial ca urmare a unor informatii gresite aparute in presa, inclusiv dreptul la replica", a precizat Predoiu.

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...