"Nunta de diamant" pentru Regele Mihai si Regina Ana (Documentar)

Marti, 10 Iunie 2008, ora 14:41
13918 citiri
"Nunta de diamant" pentru Regele Mihai si Regina Ana (Documentar)

Regele Mihai I si regina Ana sarbatoresc marti la Castelul Peles "Nunta de diamant", dupa saizeci de ani de casnicie.

Cei doi s-au cunoscut in Anglia, in noiembrie 1947, cand regele Mihai, impreuna cu regina-mama Elena, asistau la Incoronarea verisoarei regelui, principesa Elisabeta a Marii Britanii, informeaza Newsin.

Cand a intrat pe usa, regina Ana l-a salutat militareste, in ciuda faptului ca era imbracata in rochie. O saptamana mai tarziu, cei doi plecau spre Lausanne, unde regele i-a cerut mana.

Regina Ana a evocat aceste momente in cadrul unui interviu oferit postului TVR 1, pentru emisiunea Eugeniei Voda, Profesionistii. "Varul meu, Jean de Luxembourg, dadea un dineu la ambasada Luxemburg-ului de la Londra. Mama si fratii mei erau deja acolo, la Hotel Claridge"s. M-am dus la apartamentul unde stiam ca erau ai mei.

Acolo, in picioare, era un tanar in uniforma. Cum nu am iesit de mult timp din armata, in loc sa fac o reverenta, am luat pozitie de drepti. Si l-am salutat lovind calcaiele, ca un soldat. M-am simtit atat de umilita de mine insami, incat am iesit imediat ca sa merg la verisoarele mele, care erau la alt etaj", a spus regina referitor la prima intalnire dintre ea si Regele Mihai.

Ea a fost cea care l-a invatat pe Rege ce inseamna a trai simplu, l-a ajutat sa inteleaga mersul lucrurilor comune, pornind chiar si de la cele mai mici actiuni, cum ar fi achitarea unei calatorii cu taxiul sau statul la coada pentru a intra la un cinematograf.

Pe 6 septembrie 1940, Mihai a fost incoronat si uns rege sub numele de Mihai I

Fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-mama, Elena, Regele Mihai I s-a nascut la Sinaia, pe 25 octombrie 1921.

La varsta de sase ani, pe 20 iulie 1927, dupa moartea bunicului sau Ferdinand I, Mihai a urcat pe tronul Romaniei, ca urmare a faptului ca tatal sau renuntase in urma cu doi ani la titlul de principe mostenitor pentru a se muta in strainatate impreuna cu Elena Lupescu, ceea ce a dus la modificarea prevederilor testamentare al regelui Ferdinand pentru a-l proclama pe Mihai mostenitorul tronului.

Regenta sub care a domnit Mihai I a fost formata din unchiul sau Nicolae, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea si presedintele Inaltei Curti de Casatie, Gheorghe Buzdugan, inlocuit dupa moartea sa de George Sarateanu.

Trei ani mai tarziu, Mihai a fost detronat de tatal sau, Carol, proclamat rege in fata Parlamentului. Pe 6 septembrie 1940, Mihai a fost incoronat si uns rege sub numele de Mihai I de catre patriarhul Nicodim Munteanu dupa proclamarea sa de catre maresalul Ion Antonescu.

Regina Ana s-a inrolat ca voluntar sub steagul Frantei

Fiica a principelui Rene de Bourbon-Parma si a principesei Margareta a Danemarcei, principesa Ana de Bourbon-Parma s-a nascut la Paris, pe 18 septembrie 1923.

In 1939, principesa Ana s-a refugiat cu intreaga familie in Spania, de unde a plecat in Portugalia si apoi in Statele Unite ale Americii.

A studiat arta la New York, dar nu a incheiat cursurile pentru ca a fost fortata sa lucreze ca vanzatoare de panglici si de flori artificiale intr-un magazin din New York. "Eram vanzatoare de panglici si flori artificiale. Nu era pentru mine, dar ceea ce era amuzant era aranjarea vitrinelor. E ciudat cat de multe persoane cumpara panglici, flori artificiale pentru costumele lor.

O astfel de munca te invata ceva si anume ca exista persoane care pot fi foarte politicoase cu tine si altele care te trateaza ca si cum nu ai exista. Eu sunt intotdeauna foarte atenta sa spun multumesc, sa spun buna ziua vanzatorilor", isi aminteste regina in interviul din 12 ianuarie acordat TVR.

In 1943 s-a inrolat ca voluntar pentru a merge pe front sub culorile Frantei, intai cu gradul de caporal si apoi a ajuns locotenent, unde a participat la operatiunile militare din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg si Germania, fiind decorata cu "Crucea de razboi".

Nu a fost singura din familie care s-a inrolat "Toti fratii mei au fost pe front. Jacques a fost aviator, in Norvegia, Michel a fost parasutist si Andre in "Irish Guards". Deci toti am fost inrolati in armata".

Cei doi s-au casatorit la 10 iunie 1948

La 30 decembrie 1947, ramas singurul suveran in Europa de Est, regele Mihai a fost obligat sa abdice si a parasit tara la 3 ianuarie 1948, impreuna cu mama sa Elena, spre Marea Britanie si apoi spre Statele Unite ale Americii. Cateva luni mai tarziu s-a reintalnit cu principesa Ana de Bourbon-Parma la Lausanne, iar la 10 iunie 1948 s-au casatorit la Atena, la invitatia regelui Paul si a reginei Frederica.

Lucrurile insa nu au fost atat de simple pentru noua pereche regala, pentru ca cei doi nu aveau aceeasi religie. Regele Mihai nu a fost de acord sa isi boteze copii in religia catolica, ceea ce a dus la refuzul lui Papa Pius al XII-lea de a-si da consimtamantul pentru casatorie.

Cu toate acestea, ceremonia a avut loc, chiar si in absenta familiei reginei Ana, insa sotia regelui Mihai a fost excomunicata din randul Bisericii Romano-Catolice, pana la pontificatul Papei Ioan al XXIII-lea. La nunta au participat regina-mama Elena, regele Paul, regina Frederica si copiii lor, Constantin, Sofia si Irina, unchiul reginei Ana, Eric al Danemarcei, care era protestant, precum si veri din familiile de Hanovra si de Hesse.

Odata cu casatoria lor a inceput si perioada de exil care a durat peste patru decenii. Pana la sarbatorile pascale din 1992, Regina Ana nu a pasit in statul al carei regina devenise.

Pentru perioada dinaintea anului 1948, caminul regelui Mihai si a reginei Ana a fost Vila Sparta de langa Florenta, locuinta reginei-mama Elena, iar din 1949 s-au mutat la Lausanne. In acel oras s-au nascut primele trei fiice ale lor, Margareta in 1949, Elena in 1951 si Irina in 1953. Principesa Sofia s-a nascut la Atena in 1957, iar principesa Maria la Copenhaga 1964.

Una dintre pasiunile cuplului regal este calatoria

Intre anii 1950 si 1956, familia regala a locuit in Anglia, la Bramshill House in Hampshire si la Ayot St-Lawrence, in Hertfordshire. Sursa de venit a regelui Mihai si a sotiei sale a fost o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie pe care si le-au construit singuri.

Regele Mihai s-a decis sa imbratiseze meseria de pilot si a semnat un contract cu compania aeriana comerciala Lear Jets and Co, dupa intoarcerea lor in Elvetia, la Geneva, in 1956. Familia s-a instalat in Vila Fantasia, la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Leman, la cativa kilometri de Geneva. Aici au locuit peste patruzeci si cinci de ani.

Colaborarea cu compania aeriana a durat doar doi ani, pentru ca pasiunea pentru automobile, care l-a determinat sa refaca integral noua masini originale, Ford sau Willis care au fost expuse ulterior in cadrul mai multor expozitii, l-a condus la infiintarea unei companii de electronica si mecanisme automate denumita Metravel. Compania a apartinut regelui pana in 1964 si a produs elemente pentru calea ferata, alarme si a vandut avioane de ocazie.

In 1964, presiunile crescute ale concurentei l-au fortat pe rege si pe asociatii sai sa vanda firma Metravel. A urmat o perioada pe care regina Ana a caracterizat-o ca fiind una "dificila" pentru ca Majestatea Sa a imbratisat meseria de broker pentru care a participat la cursuri la Bursa din Wall Street si, conform relatarilor reginei, "A fost dificil petru ca, aunci cand esti broker, trebuie sa iesi mult in oras, la cockteiluri si la dineuri, ca sa gasesti clienti. Si nu era genul nostru, era dificil".

Regele Mihai I s-a mutat apoi, in 1976 intr-o casa spatioasa din Versoix, in Vila Serena, iar din 2004, regele Mihai si regina Ana s-au stabilit in Elvetia, la Aubonne. In Romania, resedintele regale sunt Palatul Elisabeta, Castelul de la Savarsin si Castelul Pelisor.

Una din pasiunile cuplului regal a fost mereu calatoria, din Grecia, Italia si Danemarca pana in Statele Unite ale Americii sau Africa.

Dupa revolutie, familia regala s-a reunit pentru prima oara cu ocazia Craciunului din 1997

Prin intermediul fiicei sale, regele Mihai a pus bazele unei fundatii dedicata categoriilor defavorizate din Romania - Fundatia Principesa Margareta a Romaniei - la prima vizita in tara a principeselor Margareta si Sofia, in ianuarie 1990. Aceasta fundatie are in prezent ramuri in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franta si Elvetia.

Cu ocazia Craciunului, in 1997, regele Mihai a reunit, pentru prima data, intreaga familie la Bucuresti. In 30 decembrie 1997, Alteta Sa Regala Principesa Margareta a fost desemnata de catre Majestatea Sa Regele sa-i succeada in toate drepturile si prerogativele.

Data de 5 iunie a acestui an marcheaza intoarcerea oficiala a familiei regale la Castelul Peles, asupra caruia a primit drepturile de proprietar al Domeniului Regal Sinaia, dupa o absenta de 60 de ani.

Majestatile lor Regele Mihai si Regina Ana implinesc pe 10 iunie 2008 saizeci de ani de casatorie, iar acest moment va fi celebrat alaturi de Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu, Alteta Sa Regala Principesa Elena, Excelenta Sa Domnul Alexander Phillips Nixon, Excelenta Sa Nicolae si sora lui, Elisabeta-Karina.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#nunta de diamant, #Regina Ana, #Regele Mihai I , #frauda