O noua centrala nucleara va fi inaugurata in Romania in 2020

Joi, 31 Ianuarie 2008, ora 06:19
5026 citiri
O noua centrala nucleara va fi inaugurata in Romania in 2020

Noua centrala nucleara care va fi construita in Romania va fi gata cel mai probabil in jurul anului 2020, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi demarat in 2008, a declarat miercuri directorul general din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Alexandru Sandulescu.

"Asa cum am mai anuntat, vom construi o noua centrala nucleara, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi inceput anul acesta. Cel mai probabil, noua centrala va fi gata in jurul anului 2020", a declarat miercuri directorul general al Directiei Generale de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu, la un seminar pe tematica energetica.

In ceea ce priveste investitiile necesare alocarii acestui proiect, este dificil de facut estimari, intrucat este posibil sa nu mai fie utilizata aceeasi tehnologie ca pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, a precizat Alexandru Sandulescu.

"Este foarte greu de spus cat va costa, pentru ca la noua centrala nucleara se vor utiliza reactoare de ultima generatie. Este foarte posibil sa nu se mai utilizeze tehnologie canadiana tip CANDU", a mentionat directorul general din MEF, citat de NewsIn.

Alexandru Sandulescu declara, la 16 noiembrie 2007, ca studiul pentru selectarea amplasamentului pe care va fi construita o noua centrala nucleara in Romania va fi realizat in 2008.

La inceptul lunii octombrie 2007, cu ocazia inaugurarii reactorui 2 de la Cernavoda, premierul Tariceanu declara ca a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor sa gaseasca o locatie optima pentru construirea unei noi centrale nucleare, in contextul in care Romania trebuie sa se utilizeze din ce in ce mai mult resursele curate de energie, cum ar fi cele nucleare si hidrologice.

"Sunt studii mai vechi privind construirea unei noi centrale nucleare, studii in care au fost evaluate anumite locatii. Dupa finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, trebuie sa continuam dezvoltarea sectorului nuclear pentru a asigura Romaniei pe termen lung resurse energetice ieftine", spunea premierul, adaugand ca nu este oportuna realizarea celui de-al cincilea reactor la Cernavoda.

Studiile realizate in 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare in Romania includeau locatii

precum zona Fagarasului sau cea a raului Siret. Specialistii afirma ca aceste locatii sunt in continuare preferabile din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#centrala, #nucleara, #Romania , #frauda