OSCE nu a gasit dovezi privind implicarea Romaniei in protestele de la Chisinau

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 23:31
2070 citiri
OSCE nu a gasit dovezi privind implicarea Romaniei in protestele de la Chisinau

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) nu a gasit dovezi ale unei implicari a Romaniei in protestele violente din Republica Moldova, asa cum a acuzat Chisinaul, a anuntat, joi, Philip Remler, seful misiunii OSCE pentru Republica Moldova.

Degenerarea situatiei a avut la baza mai degraba frustrarea fata de perspectiva unei noi conduceri comuniste, a adaugat Remler, citat de Reuters.

In plus, mai putin de 10% dintre moldoveni sunt in favoarea unei uniri cu Romania, a subliniat el, precizand ca "nu este vorba de un curent puternic, este vorba de o minoritate".

Remler a estimat joi si ca exista spatiu de negocieri intre autoritatile moldovene si opozitie, dupa protestele violente de dupa alegerile din 5 aprilie.

El a facut aceste declaratii a doua zi dupa ce trimisul UE a cerut negocieri intre cele doua parti, desi a admis ca nu a constatat ca vreuna dintre tabere este dispusa sa faca vreun compromis.

Oficialii UE au anuntat ca seful diplomatiei europene, Javier Solana, va merge in Republica Moldova vineri. El isi va prezenta concluziile saptamana viitoare ministrilor de externe ai UE, reuniti la Bruxelles.

"Toate partile pozeaza in prezent si fac apel in special la straini", a explicat Remler dupa ce a dat publicitatii raportul interimar al OSCE privind alegerile din 5 aprilie. "Ceea ce nu inseamna ca nu sunt dispuse sa discute", a adaugat el, precizand ca ambele parti sunt interesate sa "gaseasca adevarul si sa se asigure ca (astfel de violente - n.red.) nu vor mai avea loc niciodata".

Raportul OSCE afirma ca alegerile parlamentare respecta majoritatea standardelor internationale, desi a facut referire la probleme legate de faptul ca presa de stat a favorizat autoritatile, dar si privind listele electorale.

In urma alegerilor, comunistii, aflati la putere din 2001, au obtinut aproape 50% din voturi si 60 de mandate in Parlament - cu unul mai putine decat cele necesare pentru a se asigura ca legislativul va alege presedintele pe care il vor ei. O renumarare a voturilor ordonata de Voronin nu a schimbat rezultatul, insa trei partide de opozitie au anuntat ca il vor contesta in justitie.

Remler a avertizat ca Republica Moldova nu trebuie sa mai piarda timp pana la investirea unui nou parlament, pentru ca este afectata grav de criza financiara mondiala. Doua surse de venit care sustineau bugetul statului - taxele vamale la produsele de import si banii trimisi din strainatate - au scazut semnificativ in ultimele luni, a adaugat el. "Guvernul a anuntat ca nu mai are bani. Asa ca are nevoie de un parlament care sa se ocupe de criza", a explicat oficialul.

Desi Voronin a cerut o amnistie pentru majoritatea persoanelor arestare in urma protestelor, Remler a afirmat ca numai opt persoane au fost puse in libertate deocamdata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#OSCE Romania Moldova, #dovezi implicare Romania, #Romania protest Chisinau , #frauda