Paleologu cere retragerea PUZ-ului pentru blocul de langa Cismigiu

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 13:58
1517 citiri
Paleologu cere retragerea PUZ-ului pentru blocul de langa Cismigiu

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a cerut, vineri, retragerea Planului Urbanistic Zonal privind construirea unui imobil pe str. Brezoianu nr. 22-25, langa parcul Cismigiu, pe motiv ca nu are avizul ministerului pe care il conduce.

"In lipsa avizului, proiectul este ilegal", a declarat Theodor Paleologu, care a participat la mitingul ONG-urilor care reprezinta societatea civila impotriva proiectului din strada Brezoianu, informeaza NewsIn.

Paleologu a spus ca a vorbit cu primarul Sorin Oprescu si cu arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, care i-au promis ca il vor ajuta. Initial insa arhitectul Gheorghe Partrascu declarase ca nu este nevoie de niciun aviz de la Ministerul Culturii.

Pe langa constructia care se va ridica acolo, planul afecteaza si actualul Palat Universul, ceea ce implica necesitatea avizului de la Ministerul Culturii.

Atat Palatul Universul, cat si cladirile din jur, inclusiv parcul Cismigiu, sunt clasate ca monumente istorice, iar pentru aprobarea unui PUZ in zona este necesara si parerea ministerului.

PUZ-ul presupune ca in apropierea parcului Cismigiu, pe strada Brezoianu, sa fie construita o cladire de 42 metri, intr-o zona protejata, unde planul urbanistic general nu permite cladiri peste 16 metri.

Beneficiarul PUZ-ului este societatea comerciala Universul controlata de omul de afaceri american Johnatan Mann, care declara anul trecut ca vrea sa construiasca in spatele Palatului Universul un hotel de cinci stele si sase etaje, ceea ce nu justifica o inaltime aprobata de 42 metri.

Proiectul a starnit nemultumirea organizatiilor neguvernamentale. Asociatia Bucuresti apreciaza, intr-un comunicat de presa, ca proiectul nu contine toate avizele legale, ca incalca legea de protejare pe o raza de 100 de metri a monumentelor si ca redactarea sa a fost facuta fara consultarea locuitorilor din zona, desi acesta ii afecteaza.

"Proiectul de plin de ilegalitati si greseli. Astfel, el ar fi trebuit sa aiba avizul Directiei de Transport din primarie, numai ca acolo apare un document de la aceasta directie in care se spune ca aprobarea va veni ulterior. Hartile ce insotesc proiectul si care sunt baza acestuia, sunt gresite.

Daca stam si calculam suprafetele parcelelor din zona, vom observa ca ele sunt mult mai mari ca intregul", spune Alexandru Binescu, presedintele Asociatiei Bucuresti.

Societatea Universul, beneficiara PUZ, apare la Ministerul Finantelor, potrivit datelor financiare pe 2007, avand datorii de 775.487 lei, creante de 984.174 lei si pierderi de 294.389 lei.

Jonathan Mann a venit in Romania in anul 2001 si a achizitionat, in 2006, pachetul majoritar al tipografiei Universul din Bucuresti. Mann deruleaza o serie de proiecte imobiliare in Bulgaria si in Republica Moldova.

El a anuntat anul trecut ca demara in vara anului 2009, la Chitila, o investitie imobiliara de un miliard de euro care cuprinde construirea unui ansamblu mixt, care va regrupa locuinte, spatii comerciale si de birouri, valoarea totala a investitiei fiind de aproape un miliard de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Theodor Paleologu, #Planul Urbanistic Zonal, #Strada Brezoianu , #frauda