Papa Ioan Paul al II-lea nu va fi canonizat imediat

Marti, 19 Februarie 2008, ora 11:06
917 citiri
Papa Ioan Paul al II-lea nu va fi canonizat imediat

Vaticanul cere mai multa atentie, din partea episcopilor, in demararea proceselor de beatificare si canonizare, si mai multa claritate in procedurile ce tin de atestarea miracolelor, se arata intr-un document prezentat in Vatican de "Congregatia pentru Cauzele Sfintilor", informeaza presa din Italia.

Inainte de a se decide cu privire la demararea procedurii de sanctificare - recomanda cardinalul Jose Savaira Martins, prefectul Congregatiei -, Episcopul va trebui sa efectueze unele cercetari mai "riguroase", determinante pentru decizia sa. In ceea ce priveste cercetarile cu privire la presupusele miracole, "instructiunile" scot in evidenta cateva elemente ale procedurii care, in ulitmii 20 de ani, s-au dovedit problematice in aplicarea lor.

Intr-un interviu acordat ziarului l'Osservatore Romano, cardinalul a explicat ca s-a considerat necesara publicarea noilor "instructiuni", pentru a raspunde mai bine orientarii introduse de Benedict al XVI-lea. Dupa cum se stie, Papa Ratzinger, a hotarat ca beatificarile sa aiba loc in dieceze si nu in Vatican, si a delegat oficierea slujbelor unui cardinal, rezervandu-si pentru sine oficierea ritualului de canonizare. In schimb, papa Ioan Paul al II-lea a celebrat in toata lumea ceremonii pentru proclamarea a sute de sfinti.

In ce priveste instructiunile cu privire la miracole, sunt indicate diferitele grade de marturii si de verificari stiintifice. "Miracolele nu sunt infaptuite de sfinti sau de preafericiti, ci numai de Dumnezeu prin mijlocirea sa - precizeaza cardinalul -. Miracolul este sigiliul pe care D-zeu il aplica pe sfintenie".

In esenta, instrumentul pentru stabilirea sanctitatii nu mai este metoda istorico-critica, ci o ancheta de tip procesual, fara ''coridoare preferentiale''. Pachetul de instructiuni "Sanctorum Mater" (mama sfintilor) contine norme noi pentru desfasurarea "sobra" a cercetarilor diecezane: cum sa se inceapa o cauza de canonizare, culegerea materialului, audierea martorilor, folosirea aparatelor de inregistrare si a Internetului, prin respectarea sferei private.

Totusi, ritmul canonizarilor nu a inregistrat o incetinire, ci, in mod surprinzator, in primii ani ai pontificatului lui Benedict al XVI-lea acesta a crescut, precizeaza ANSA.

Astfel, la ora actuala exista 577 sfinti si preafericiti ridicati la onorurile altarelor cu decrete semnate de Papa Benedict al XVI-lea, ceea ce reprezinta o treime din totalul sanctificarilor facute de Papa Wojtyla in cei 27 de ani de pontificat.

Aceasta crestere brusca s-a datorat mai cu seama canonizarilor in masa. De exemplu, pe 28 octombrie anul trecut, in cadrul unei ample ceremonii au fost beatificati deodata 498 de martiri din razboiul civil spaniol, noteaza La Stampa.

Exista la ora actuale mai multe "dosare in asteptare". Astfel, este blocata din nou cauza de beatificare a arhiepiscopului Oscar Romero, ucis in catedrala din San Salvador in 1980 de escadroanele mortii. Dosarul aprobat in Vatican in 1997 dupa incheierea fazei diecezane, fusese indelung blocat de fostul Tribunal al Sfantului Scaun pentru suspiciunile de simpatii marxiste ale lui Romero.

In schimb, pentru Ioan Paul al II-lea se anunta o procedura de canonizare in ritmuri normale (deci nu "sfant imediat"). Procesul a obtinut deja derogarea pentru inceperea procesului de sanctificare mai devreme de cinci ani canonici de la moarte. "Nu vor mai fi alte "accelerari" si, in mod sigur, Karol Wojtyla nu va fi proclamat sfant pe 2 aprilie, cand se implinesc 3 ani de la decesul sau", precizeaza cardinalul. Maica Lucia de la Fatima, sau Maica Teresa, de asemenea au obtinut acea dispensa pentru cinci ani canonici, dar dosarul lor vor urma faze similare cu ale celorlalte cauze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Papa Benedict al 16 lea, #canonizare, #beatificare , #frauda