Patriarhia Romana: Mos Craciun adevarat nu seamana cu Mosul comercial

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 08:37
4436 citiri
Patriarhia Romana: Mos Craciun adevarat nu seamana cu Mosul comercial

Sensul Craciunului trebuie cautat dincolo de fastul Sarbatorii, care a ajuns sa confiste simboluri religioase cum este cel al lui Mos Craciun, care apare azi sub semnul "consumismului si al materialismului", facand pierduta astfel autenticitatea darului din seara de Ajun, transmite Patriarhia Romana.

"In aceasta perioada a Sarbatorii Nasterii Domnului auzim colinde multe si frumoase despre Mos Craciun, dar mai nou apare in societate si un fel de Mos Craciun secularizat si comercial, simbol al consumismului si al materialismului individualist. Totusi, adevaratul inteles al lui Mos Craciun se afla in iubirea parinteasca a lui Dumnezeu-Tatal, iubire care se arata in lume prin nasterea Fiului Sau Celui vesnic, Mantuitorul lumii", se arata intr-un mesaj al Partiarhiei.

Traditia lui Mos Craciun este una de sorginte religioasa, ne reaminteste Patriarhia Romana, iar toate miturile care il inconjoara au, la randul lor, origini care coboara pana la intelesul biblic, dar care sunt ocultate in lumea moderna, in care Mosul se transforma in prilej de cumparaturi.

Mos Craciun, ne reaminteste Patriarhul in mesajul sau, vine dintr-o tara indepartata - "de obicei se spune ca vine din Nord, de acolo unde este frig si intuneric mai mult, adica in mod simbolic el vine de acolo unde este transcendenta si mister, unde este inaccesibilitate si nepatrundere a intelesurilor". Intocmai de aceea el apare luminos si cald, de multe ori asociat hornului sau semineului, contrastand "cu intunericul si cu frigul", care sunt "biruite de bunatatea si caldura sa sufleteasca". Prin aceasta, este lectia pe care ne-o livreaza povestea religioasa a darului de Craciun, ni se arata ca iubirea "lui Dumnezeu-Tatal este mai tare decat intunericul pacatului si decat raceala sau frigul instrainarii omului de Dumnezeu si al instrainarii oamenilor unii fata de altii".

In esenta, spune mesajul Patriarhie, cadourile pe care ni le face Mos Craciun sunt menite sa ne readuca bucuria darului fara conditii si sa ne reobisnuiasca cu simplitatea gestului de a darui.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: rNews