Ziare.com

Peste 200 de milioane de euro, bani spalati in Romania, anul trecut

Vineri, 18 Iulie 2008, ora 18:25

   

Peste 200 de milioane de euro, bani spalati in Romania, anul trecut
Peste 200 de milioane de euro. Aceasta suma fabuloasa reprezinta banii spalati in 2007 in Romania si constituie probabil doar o mica parte, pentru ca, in cele mai multe cazuri, infractiunile de acest tip nici macar nu sunt depistate.

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a anuntat ca s-au gasit indicii de spalare de bani pentru o suma totala de peste 200 de milioane de euro.

"In mare, lucrarile care au la baza indicii de spalare de bani si in cazul carora am facut demersuri in 2007 se ridica la peste 200 milioane euro", a declarat presedintele ONPCSB, Adriana Luminita Popa, citata de NewsIn.

In aceste conditii, presedintele Traian Basescu a reiterat ideea de a se reveni la legislatia anterioara, care prevedea raportarea in 24 de ore a oricarei tranzactii bancare cu sume mai mari de 15.000 de euro.

Domeniul imobiliar, tinta spalarii de bani

Autoritatile vor sa previna spalarea de bani si in domeniul imobiliar - unul dintre cele mai vizate de acest fenoment -, prin reglementari specifice.

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor va transpune in legislatia secundara reglementarile pentru domenii specifice de activitate precum cel imobiliar.

Citeste mai multe despre spalare bani imobiliar fraude
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1572 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

QUOD ERAT DEMONSTRANDUM !

Din cate am citit, Statele Unite au plasat Romania in categoria de mijloc intr-un clasament cu tarile in care se spala bani. Solutionarea cazurilor respective este, se pare, impiedicata de lipsa de cunostinte de specialitate a procurorilor si judecatorilor, cel putin asa sustine Departamentul de Stat al SUA. Acesta mai remarca faptul ca, desi legislatia romaneasca in domeniu este deja la nivelul standardelor UE, implementarea se face intr-un ritm mai lent (ne-am obisnuit deja cu lentoarea implementarilor in Romania!!!). Partea de raport referitoare la tara noastra se incheie, in nota obisnuita, cu o serie de recomandari: sa amelioreze, in continuare, cooperarea dintre procurori si ONPCSB, sa aplice mai repede modificarile legislative in domeniu, SA LUPTE IMPOTRIVA CORUPTIEI DIN ECONOMIE SI GUVERN !!!

 

Lia , aceasta

lipsa de cunostiinte,de specialitatea a procurorilor si judecatorilor din Romania este cunoscuta de multi ani in America .Daca pentru un absolvent de oricare alta facultate , se mai dau ceva credite ,pentru "parata "Facultate de Drept din Romania primesti 0 credite. Deci sunt nulitati. Mai departe trage ce concluzie vrei.

"S-au gasit indicii..."!

Perfect, s-au gasit, dar, mai departe ce s-a facut?! A fost cineva cercetat? Acuzat de spalare de bani? S-a confiscat vreo suma "spalata"?!
Sau, mai stii, rolul ONPCSB se limiteaza doar la indicii, raportari triumfaliste si "legislatia secundara"?!

 

Numai, ?

Ast-i mizilic,inmultiti-l cu 100.

 

Cine face ? sunt 200 de milioane>

Dati nume sa stim si noi ? Si daca stiti ce masuri ati luat? Treaba are sprijin politic ,nu ne mai plimbati cu zaharelul.Acum doi ani ,am expediat fetei in Chicago ,ca sa nu ma car cu ei 5.000 de dolari printr-o banca cu nume austriac si mi-a cerut declaratii si dovezi de unde am bani .

 

In Ocident

200 milioane !cel putin 2 miliarde
_In Romania cu un salariu mediu de 400 E net si cu preturi la Apartamente ca in Franta unde salariul Minim pe Economie este de 1100 E net ,minim 8E si 71 cts pe ora,este imposibil sa-ti cumperi.
Si in FRANTA cand ai o suma de 5000 E care iti,intra pe cont imediat esti chemat de banca sau politie sai justifici de unde ai ai
-In ROMANIA poti sa-ti construiesti CASTELE si sa fi in somaj nimeni nu te intraba de unde ai bani.
-In Romania poti sa ai 5 mercedesuri ,ferari ,nimeni nu te intreaba de unde ai bani.
-Si mici sefi functionari care au salariu de 300E au cumparat masini de30 000E ,construit case ,farasai intrebe nimeni de unde au bani.
-Romania este Paradisul pt spalarea Banilor

Gino ai dreptate ,

Cu ani in urma a trebuit sa schimb un cec de 1300 dolari primit de la un prieten din Colorado. M-am dus la banca unde tipul avea contul ,ca sa ridic, bani lichizi pe loc . Surpriza ,pe linga doua acte de identificare cu poza ,am fost AMPRETAT. Credeti ori nu, asta este adevarul .In Romania nu se vor astfel de legi ,si mai departe orice comentariu este de prisos. Inchipuiti-va ,ca domnul parlamentar, "spalator de bani" sa fie ampretat pentru ,niste amarate de milioane .Noi am protestat si pentru hotii si criminalii din Italia ,dar pentru niste parlamentari "cinstiti" ,faceam moarte de om.

e normal, cand v-a vazut mutra...

Altcum incasarea de cecuri pana la 10.000 se poate face garantat oriunde fara chemarea Politiei!

Si unde-i noutatea ?

De fapt sint stiri care vin in urma "momentului" consumat de cine trebuie; a trecut "momentul" si nu pot sa mai "palmeze". Cit timp a mers piata imobiliara in sus nimeni nu a rostit "bani negri".

 

povesti!

Stiti voi oare ca in Romania, pentru a fi vinovat de spalare de bani, trebuie facuta dovada ca persoana in a carei cont a fost gasita o suma de bani a cunoscut ca banii privin din savarsirea de infractiuni. urmariti textul de lege: ,,(1) Constituie infractiunea de spălare a banilor si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani:
a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscand că provin din săvarsirea de infractiuni, in scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri sau in scopul de a ajuta persoana care a săvarsit infractiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei;
b) ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenientei, a situării, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietătii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand că bunurile provin din săvarsirea de infractiuni;
c) dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand că acestea provin din săvarsirea de infractiuni
Textul este deficitar si extrem de greu de aplicat in ROmania. Profesionistii stiu de ce, dar Parlamentul nu intervine. Probabil ca or sti de ce.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor