Peste 245 de romani au fost intorsi de la granita cu Republica Moldova

Sambata, 28 Martie 2009, ora 16:52
1540 citiri
Peste 245 de romani au fost intorsi de la granita cu Republica Moldova

Directia Politiei de Frontiera Iasi a intocmit, sambata, un raport potrivit caruia 226 de cetateni romani nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova, in perioada 26-28 martie, iar in primele ore ale diminetii de sambata alti 20 de romani nu au fost de asemenea lasati sa intre in aceasta tara.

Conform informatiilor furnizate de DPF Iasi, de joi dimineata si pana vineri dimineata 101 de romani au fost opriti de autoritatile moldovene, iar de vineri dimineata pana sambata dimineata numarul cetatenilor opriti a fost de 125 de persoane.

In total, 226 de romani nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova pe parcursul a 48 de ore. La acestia se adauga alti 20 de romani care au fost opriti in primele ore ale diminetii de sambata.

"Cele mai frecvente motive sunt lipsa unei invitatii autentificata notarial, lipsa asigurarii medicale, documente de calatorie deteriorate sau lipsa unor mijloace de intretinere. Cei mai multi cetateni au fost intorsi de la vama Leuseni, dar au existat cazuri si la Sculeni.

In mare parte, cei care au vrut sa intre in Republica Moldova in ultima perioada sunt cetateni romani care au vrut sa mearga la rude sau la diverse evenimente", a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al DPF Iasi, Vasilica Tataru.

Controalele in vamile moldovene s-au intensificat de joi dimineata, dupa ce o delegatie oficiala romana, formata din reprezentanti ai consiliilor judetene din Iasi si Vaslui, a fost oprita in vama Leuseni.

Ulterior, mai multe grupuri de cetateni, majoritatea delegatii ale unor asociatii non-guvernamentale, au fost de asemenea opriti la vama de autoritatile moldovene.

Unii romani au fost coborati si din trenuri, cum a fost cazul a 16 turisti care calatoreau cu trenul Bucuresti - Chisinau. Autoritatile moldovene au oprit la intrarea in tara si un grup de personalitati culturale, lucru ce a determinat ca Asociatia Istoricilor din R. Moldova, Uniunea Scriitorilor si Forumul Democrat al Romanilor din Moldova sa adopte o Declaratie comuna impotriva abuzurilor regimului comunist, document ce va fi trimis si Comisiei Europene.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#granita cu Moldova, #romani intorsi la, #delegatie romana , #frauda