Ziare.com

Petre Lazaroiu, reprezentantul societatii civile in CSM

Marti, 12 Februarie 2008, ora 15:48

   

Petre Lazaroiu, reprezentantul societatii civile in CSM
Comisia juridica a Senatului a avizat, marti, doar candidatura lui Petre Lazaroiu pentru un post in Consiliul Superior al Magistraturii, din partea societatii civile, Informeaza NewsIn. Senatorii-juristi au considerat ca Ruxandra Neagu nu indeplineste conditiile legale pentru a deveni membru in CSM.

Comisia a stabilit ca Ruxandra Neagu, propusa de Asociatia Magistratilor din Romania, este incompatibila pentru un post in CSM, deoarece a detinut o functie de demnitate publica, in ultimii 5 ani. Senatorii au explicat ca, potrivit regulamentului IICJ, judecatorii de la aceasta instanta indeplinesc o functie de demnitate publica. In plus, in perioada 2000-2003 numirea in functia de vicepresedinte al Curtii Supreme de Justitie, detinuta anterior de Ruxandra Neagu, era facuta prin decret prezidential, demers asimilat tot investirii intr-o demnitate publica.

In schimb, senatorii-juristi au acceptat candidatura lui Petru Lazaroiu, din partea Universitatii crestine Dimitrie Cantemir. Atat candidatura lui Lazaroiu, cat si a Ruxandrei Neagu au fost contestate luni in plenul Senatului, pe motiv de incompatibilitate. In ceea ce-l priveste pe Lazaroiu, plenul a considerat ca functia de judecator la Curtea de Conturi este incompatibila cu un post in CSM, din partea societatii civile. Marti, senatorii-juristi au admis explicatiile lui Lazaroiu, potrivit carora numai membrii Consiliului Curtii de Conturi sunt considerati demnitari ai statului, iar nu si judecatorii si procurorii financiari.

De asemenea, Comisia juridica a respins o propunere a senatorului PSD, Ioan Chelaru, care a solicitat conducerii Senatului prelungirea termenului de depunere a candidaturilor pentru CSM, pentru a permite "si altor personalitati importante ale societatii civile sa se inscrie pentru acest post".

Citeste mai multe despre Senat CSM candidatura
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1323 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor