Plata salariului pe card incalca dreptul la proprietate

Luni, 20 Iulie 2009, ora 17:27
12720 citiri
Plata salariului pe card incalca dreptul la proprietate

Judecatorii Curtii Constitutionala spun ca drepturile salariale ale persoanelor din institutiile publice se micsoreaza prin folosirea cardurilor, iar angajatii nu pot scoate cati bani vor, din cauza plafoanelor stabilite de banca, ceea ce duce la incalcarea dreptului de proprietate.

Obligarea personalului din institutiile publice de a primi drepturile salariale prin intermediul cardului conditioneaza folosinta acestor "bunuri" de existenta bancomatelor si automat de vointa unor persoane juridice private (banci), care percep pentru eliberarea banilor anumite comisioane, potrivit magistratilor Curtii Constitutionale.

"In aceste conditii se ajunge la micsorarea drepturilor salariale ale persoanelor din institutiile publice, fara a se tine cont de consimtamantul acestora. Mai mult, titularii cardurilor nu pot folosi si dispune de drepturile lor salariale in orice situatie, fiind tinuti de limitarea zilnica a retragerilor sumelor de bani al caror plafon este stabilit de banca", se arata in motivarea Curtii.

"Or, nici chiar legiuitorul nu poate limita un drept, decat doar pentru un interes de utilitate publica, si nicidecum pentru un interes privat", motiveaza judecatorii Curtii Constitutionale decizia prin care au admis sesizarea Avocatului Poporului.

CCR a decis, astfel, ca prevederile criticate din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.149/2007 contravin dispozitiilor art.44 alin.(1) din Constitutie, potrivit carora "Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite prin lege", si prevederilor art.1 paragraful 1 din primul Protocol aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, potrivit carora "Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de prevederile generale ale dreptului international".

Curtea Constitutionala a admis, pe 16 iunie, o exceptie de neconstitutionalitate invocata de Avocatul Poporului, privind patru articole din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 149/2007, in care se reglementeaza plata drepturilor salariale prin card, in administratia publica.

Exceptia admisa vizeaza articolele 5, 6, 7 si 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 149/2007 privind aprobarea unor masuri in domeniul finantelor publice.

Articolul 5 prevede ca "ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si institutiile publice din subordinea acestora, indiferent de sistemul de finantare, vor lua masurile necesare pentru plata drepturilor salariale ale personalului prin intermediul cardurilor".

In articolul 6 se arata ca "trecerea la plata drepturilor salariale prin intermediul cardurilor, pentru institutiile publice cu sediile in municipii si orase, prevazute la articolul 5, se va face pana la data de 31 martie 2008".

Articolul 7, declarat, de asemenea, neconstitutional, prevede ca "institutiile de credit prin care se efectueaza platile prevazute la articolul 5 sunt selectate de ordonatorii de credite, in conditiile legii", iar "salariatii pot opta pentru plata pe card a salariilor prin intermediul altor institutii de credit decat cele selectate in conditiile alin. (1)".

Curtea Constitutionala a admis exceptia invocata de Avocatul Poporului si cu privire la articolul 8, potrivit caruia "categoriile de institutii publice exceptate de la prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt stabilite prin ordin al ministrului economiei si finantelor, la propunerea ordonatorilor principali de credite".

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#card salariu, #curtea constitutionala salarii, #salariu drept proprietate , #frauda