Politistul Cioaca, arestat preventiv in cazul Elodia

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 12:24
4547 citiri
Politistul Cioaca, arestat preventiv in cazul Elodia

Instanta Suprema a decis joi dimineata arestarea preventiva a politistului Cristian Cioaca pentru 29 zile acuzat de procurorii DIICOT ca ar fi accesat, fara drept, emailul sotiei sale, Elodia Ghinescu, data disparuta, transmite NewsIn.

Mandatul de arestare preventiva a fost trimis Inspectoratului de Politie Brasov. In jurul orei 13, Cioaca a fost adus de politisti in arest.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a discutat pe 17 ianuarie recursul DIICOT la decizia Curtii de Apel Brasov de a respinge propunerea de arestare preventiva a politistului Cristian Cioaca si a lui Nitu Marin Adrian.

Procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Brasov, au dispus, la data de 15 ianuarie 2008, inceperea urmaririi penale in cauza constituita ca urmare a plangerilor formulate de familia avocatei disparute din Brasov si a Baroului de Avocati din Brasov, fata de Constantin Cristian Cioaca, sub aspectul savarsirii infractiunilor de instigare la acces fara drept la sisteme informatice, instigare la restrictionare fara drept a accesului la date informatice si instigare la transferul neautorizat de date informatice, fapte aflate in concurs real; precum si fata de Marius Sebastian Breazu si Marin Adrian Nitu pentru savarsirea infractiunilor de acces fara drept la sisteme informatice, restrictionare fara drept a accesului la date informatice si transfer neautorizat de date informatice, fapte aflate, de asemenea, in concurs real.

Prin ordonante emise de procuror, la aceeasi data, au fost dispuse punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a invinuitilor Constantin Cristian Cioaca si Marin Adrian Nitu, in sarcina carora s-au retinut faptele penale sus-mentionate.

Din actele de urmarire penala a reiesit ca, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in luna septembrie 2007, inculpatul Constantin Cristian Cioaca i-a determinat pe invinuitul Marius Sebastian Breazu si pe inculpatul Marin Adrian Nitu sa acceseze fara drept sisteme informatice prin inlaturarea parolelor de acces, in scopul obtinerii continutului mesajelor de posta electronica destinate avocatei Ghinescu Elodia-Marilena. De asemenea, i-a determinat pe acestia sa restrictioneze fara drept accesul la adresele de e-mail respective si sa transfere neautorizat date dintr-un sistem informatic.

Procurorii sustin ca, in fapt, in data de 02.09.2007, inainte de sesizarea politiei cu privire la "disparitia" sotiei, inculpatul Constantin Cristian Cioaca insotit de invinuitul Marius Sebastian Breazu (ofiter de politie judiciara in cadrul IPJ Brasov) s-au deplasat la Cabinetul de Avocatura "Ghinescu Elodia" din municipiul Brasov si au accesat fara drept laptopul utilizat in mod exclusiv de catre avocata.

Accesul ilegal la sistemul informatic a fost realizat de catre Marius Sebastian Breazu la solicitarea si indemnul lui Cioaca Constantin-Cristian, prin utilizarea frauduloasa a parolei de autentificare, in scopul obtinerii continutului mesajelor e-mail adresate avocatei Ghinescu Elodia-Marilena.

Datele informatice obtinute, prin accesul fara drept, au fost transferate neautorizat din laptop pe "memory stick-ul" apartinandu-i invinuitului Marius Sebastian Breazu, dupa verificarea continutului corespondentei electronice acesta aplicand o noua parola de acces la adresa de posta electronica.

La data de 11.09.2007, inculpatul Constantin Cristian Cioaca a predat organelor de politie o unitate PC detinuta la locuinta proprie, iar in data de 13.09.2007, de la cabinetul avocatei Ghinescu Elodia-Marilena s-a ridicat un laptop, pentru care anchetatorii au dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice informatice asupra celor doua sisteme, al carei raport confirma realizarea accesului neautorizat la sisteme informatice, restrictionarea accesului la date informatice si transferul neautorizat de date informatice in cursul zilei de 02.09.2007.

In data de 22.09.2007, invinuitul Marius Sebastian Breazu, la solicitarea expresa a inculpatului Constantin Cristian Cioaca, a transmis continutul mesajelor tip e-mail de pe "memory stick-ul" sau la adresa de e-mail apartinand surorii inculpatului.

In data de 24.09.2007, urmare solicitarilor si indemnurilor lui Constantin Cristian Cioaca, inculpatul Marin Adrian Nitu a accesat fara drept adresa de e-mail identificata in continutul mesajelor electronice ramase la adresa avocatei Ghinescu Elodia-Marilena, in scopul obtinerii de date informatice, prin incalcarea masurilor de securitate, utilizand fraudulos parola de autentificare.

Dupa realizarea accesului, a schimbat parola contului email si a transferat datele informatice continand corespondenta electronica a avocatei catre sora lui Constantin Cristian Cioaca. La indemnul acestuia, acelasi inculpat a transferat datele si catre alte persoane, aplicand si o noua parola de acces.

Pentru activitatile infractionale desfasurate, Cioaca Constantin-Cristian i-a remis inculpatului Marin Adrian Nitu echivalentul in lei al sumei de 3.000 USD (8.000 lei) intr-un cont bancar apartinand prietenei acestuia.

In perioada imediat urmatoare corespondenta electronica a avocatei Ghinescu Elodia-Marilena a fost publica.

Tot in data de 15 ianuarie 2008, procurorii DIICOT de la birourile teritoriale Brasov, Ploiesti si Pitesti, impreuna cu politisti de la Brigada de Crima Organizata au efectuat, concomitent, perchezitii la domiciliile invinuitului Marius Sebastian Breazu si inculpatului Constantin Cristian Cioaca, precum si al surorii acestuia din urma.

Trebuie precizat faptul ca inculpatul Constantin Cristian Cioaca a fost citat de procurori pentru data de 15 ianuarie 2008, insa a refuzat sa se prezinte la audieri, incheindu-se in acest sens 2 procese verbale. Inculpatul s-a prezentat in fata anchetatorilor abia in cursul serii.

De asemenea, invinuitul a formulat plangere impotriva ordonantei de retinere emisa pe numele sau, dar aceasta i-a fost respinsa.

In instrumentarea prezentei cauze penale, procurorii DIICOT au colaborat cu Serviciul Roman de Informatii. Procurorii au solicitat instantei de judecata emiterea unor mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile fata de inculpatii Constantin Cristian Cioaca si Marin Adrian Nitu.

Citeste si:
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Joi, 29 iunie, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a trecut prin parlament mai multe amendamente privind protejarea avertizorilor de integritate, în ciuda avertismentelor venite din partea...
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
Demisiile din USR se țin lanț după ce membrii echipei USR din Țările Nordice au demisionat în bloc. Printre cei 24 de demisionari s-au regăsit președintele filialei, vicepreședinții...