Porumbul modificat genetic, subiect de disputa

Joi, 01 Mai 2008, ora 20:30
2169 citiri
Porumbul modificat genetic, subiect de disputa

Propunerea ministrului Mediului, Attila Korodi, de a pune in discutie interzicerea porumbului modificat genetic naste discutii aprinse.

Organizatia Greenpeace reclama afectarea culturilor vecine celor cu organisme modificate genetic (OMG) si restrangerea suprafetelor cultivate ecologic, si nu doar toxicitatea produsului, informeaza editia online a ziarului Evenimentul Zilei.

Pe de alta parte, reprezentantii fermierilor protesteaza ca sunt obligati sa cultive doar porumb conventional, de pe urma caruia au castiguri mai mici.

Interesele celor doua tabere se traduc in multe zerouri.

Atat ale producatorilor de seminte de porumb modificat genetic, cat si ale producatorilor de pesticide, substante folosite pentru protejarea culturilor conventionale impotriva daunatorilor.

"La nivel european se discuta tot mai mult in ultimul timp despre adoptarea unei atitudini mai relaxate cu privire la OMG-uri, pe fondul scumpirii produselor alimentare. La noi insa, ministrul Korodi este foarte incrancenat cu problema asta", a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu.

Korodi a cerut Comisiei pentru Securitate Biologica reevaluarea stiintifica a riscurilor in cazul cultivarii porumbului modificat genetic, o concluzie fiind asteptata pana pe 8 mai.

Solicitarea Ministrului Mediului vine in contextul in care porumbul modificat genetic, produs de compania Monsanto, urmeaza sa intre in procedura de reinnoire a autorizatie aprobata miercuri la nivel european, iar fiecare tara trebuie sa transmita o pozitie.

In tara noastra se cultiva porumb modificat genetic din 2007, pe circa 300 de hectare.

Potrivit lui Cucu, cultura are potential mare, in conditiile in care poate spori productivitatea pe hectar si, inclusiv, veniturile fermierilor, cu cel putin 8%.

Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#produse, #OMG, #discutii, #modificat, #genetic , #frauda