Ziare.com

Presa de azi: Alegerile bat greva

Sambata, 15 Noiembrie 2008, ora 08:10

   

Presa de azi: Alegerile bat greva
Alegerile parlamentare au reusit sa puna la pamant greva ce se anunta promitatoare in mai toate sectoarele bugetare, titreaza Ziua in editia de sambata.

Dupa anularea grevei generale de catre Alianta Sed Lex si Sanitas, vineri au anuntat si cele patru federatii din invatamant ca amana declansarea acestei forme extreme de protest, ce fusese programata sa inceapa luni, 18 noiembrie.

In decizia luata, toate sindicatele au invocat delimitarea de factorul politic si dorinta lor de a avea alegeri parlamentare fara presiuni.

Protestatarii, atat profesorii, cat si functionarii publici si cei din sistemul sanitar, sunt insa pregatiti sa intre in greva generala in caz ca noul Guvern, ce va fi desemnat dupa alegerile generale din 30 noiembrie, le va nesocoti reven-dicarile. Ei isi fac mari sperante, profitand de faptul ca, in afara de liberali, toate celelalte partide sunt de partea lor.

Din Cotdianul aflam ca profesorii din provincie sunt cei care au cerut oprirea grevei generale. In timp ce confederatiile de la centru sustin ca au stopat greva "pentru a nu li se da o conotatie politica", liderii din provincie sustin ca in tara nu mai era sustinere din partea profesorilor.

Motivele invocate de liderii de la centru: "Exista riscul major ca grevei generale din Invatamant sa i se dea o conotatie politica, avand in vedere faptul ca partidele politice sunt in plina campanie electorala", au anuntat cele patru federatii sindicale - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia "Spiru Haret", Alma Mater si Federatia Educatiei Nationale. Iar daca imediat dupa instalarea noului guvern, Legea nr.

Liderii FSLI nu au precizat si ca profesorii din tara nu si-au mai dat nici acordul si nici semnaturile pentru a incepe greva. Potrivit unui participant la reuniunea liderilor FSLI din toata tara, doar 3-4 profesori-sefi de sindicat s-au abtinut, vineri dimineata, sa ridice mana impotriva grevei generale, restul au votat pentru oprirea protestelor.

Alt motiv invocat de liderii din Bucuresti pentru a anula greva din 18 noiembrie a fost si decizia Curtii Constitutionale a Romaniei din 12.11.2008 (de constatare a neconstitutionalitatii O.U.G. nr. 136/2008), care le da speranta ca si ultima Ordonanta emisa de Guvern va fi declarat neconstitutionala, situatie in care, spun ei, Legea nr. 221/2008 va deveni operationala.

"Iar presedintele Romaniei si partidele parlamentare, cu exceptia celor aflate la guvernare, si-au asumat angajamentul ferm ca, imediat dupa alegeri, Legea nr. 221/2008 se va aplica de la 1 octombrie 2008", motiveaza liderii celor patru federatii.

Pretul pacii sociale, scrie si Adevarul, precizand ca pofesorii au renuntat la greva anuntata pentru 18 noiembrie si asteapta un nou Guvern care sa aplice legea majorarii cu 50% a salariilor. Ei afirma ca, in caz contrar, protestele vor fi reluate. Protestele din Sanatate si Administratie Publica au fost, la randul lor, anulate. Sindicalistii de la Sanitas s-au declarat multumiti cu majorarile propuse de Guvern.

Liderii de sindicat de la cele patru federatii din Educatie: Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia "Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale si "Alma Mater" au argumentat ca nu mai fac greva deoarece perioada pana la alegeri este scurta.

"Am amanat aceasta forma de protest pentru ca asteptam decizia Curtii Constitutionale pentru ordonanta de urgenta, prin care salariile se maresc cu 28%.

Nu vrem sa bagam 350.000 de profesori in greva si de fapt aceasta sa nu mai aiba motivatie. Este un gest extrem de responsabil pe care l-am luat la nivelul tuturor sindicatelor din Educatie", a spus Gheorghe Isvoranu, presedintele de la "Spiru Haret".

Liderul de la FSLI, Aurel Cornea, sustine ca greva a fost amanata din cauza ca Guvernul Tariceanu nu mai are decat doua saptamani pana la alegeri.

"Nu am dorit ca la sfarsitul campaniei electorale sa se dea o conotatie politica protestului nostru. Un alt motiv sa renuntam la protest a fost faptul ca PSD-ul si PDL-ul s-au angajat ca dupa alegeri sa puna in aplicare legea", a mai spus Aurel Cornea.

Un alt lider de sindicat, Constantin Ciosu, declara ca profesorii asteapta, de fapt, un alt Guvern. "Putem crede si in declaratia presedintelui si a partidelor politice care au spus ca, dupa alegeri, vor pune in aplicare legea", a declarat Ciosu.

Romania libera comenteaza ca profesorii amana greva, iar medicii s-au inteles cu Guvernul. Cadrele didactice si cele sanitare au incetat ieri actiunile de protest, insa sindicatele din invatamant nu au cazut inca la intelegere cu Guvernul.

"Greva generala nu a fost anulata inca. Asteptam sa vedem decizia de la Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta de Guvern care prevede cresterea cu pana la 28% a salariilor personalului didactic", ne-a declarat liderul Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu. Sindicalistii din Educatie sunt suparati pe Guvern pentru ca a indus in eroare oamenii, spune Isvoranu.

"Guvernul n-a discutat cu sindicatele, desi a lasat impresia asta. A vorbit doar cu marile confederatii". Un alt motiv de suparare este "diversiunea cu ordonanta" care prevede majorarea salariilor cu 28% pentru cadrele didactice cu salariul pana la 640 de lei brut. "Deci nimeni nu va primi 28%, pentru ca debutantii primesc 680 de lei brut", spune Isvoranu. Sindicalistii au anuntat ca amana greva pana dupa alegeri, cand aceasta va fi reluata daca legea de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50% nu se va aplica.

Spre deosebire de personalul didactic, cadrele sanitare par a-si fi rezolvat problemele. Federatia Sanitas a semnat ieri cu Ministerul Sanatatii un acord de crestere, din 2009, a salariilor de baza cu pana la 25% si a sporurilor de preventie de la 11% la 15%, iar angajatii din sistem vor primi anual trei prime de stabilitate (fiecare echivalenta cu un salariu de baza), in loc de doua, a anuntat liderul Sanitas, Marius Petcu.

Sindicatele din Educatie amana greva, aflam si din Evenimentul zilei. Dupa ce au protestat pe rand, de avertisment, si au refuzat negocierile cu guvernul, sindicatele s-au hotarat sa aiba incredere in promisiunile partidelor parlamentare, cu exceptia celor de la guvernare, cum ca legea care le mareste salariul cu 50% va fi aplicata dupa alegeri.

Profesorii renunta la greva generala programata pe 18 noiembrie din trei motive: spera ca si cea de-a doua ordonanta de urgenta, care prevedea majorarea salariilor gradual cu pana la 28%, sa fie declarata neconstitutionala; au incredere in presedintele Basescu si in partidele parlamentare, care si-au asumat angajamentul ca legea de marire a salariilor cu 50% va fi aplicata de la 1 octombrie; si de teama ca grevei sa nu i se dea o conotatie politica.

"Faptul ca protestele noastre au fost in acelasi timp cu campania electorala a fost doar o coincidenta", pretinde Constantin Ciosu, reprezentantul Federatiei Educatiei Nationale. Presedintele "piru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat ca daca problemele nu se vor rezolva, guvernul viitor se va afla "din start in fata declansarii unei greve generale.

"Vrem sa discutam cu un guvern stabil, nu cu unul marioneta care scoate din joben cate o ordonanta de urgenta, dupa cum doarme noaptea premierul Tariceanu", spune liderul.

Citeste mai multe despre profesori medici greva Guvern alegeri amana
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1358 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

S-ar mai putea spune si altfel:

"Ratziunea bate destabilizarea!!"
Ca asta s-a urmarit de fapt, cu toata agitatia legata de salarii!
In ceasul al doisprezecelea si autoritatile si liderii de sindicat au inteles ca isi asuma o raspundere extrem de mare, continuand acel dialog al surzilor si razboi al amenintarilor care deja se declansasera!
Prin discutii sincere, prin abandonarea treptata a pozitiilor extremiste si intransigente tara a fost lasata sa voteze in liniste, sa aleaga formula de guvernare viitoare ai obiectiv, fara presiuni si politizari inutile.
Ma surprinde dezamagirea ce se maniesta in presa! Si la TV, si la radio, si in ziare, liderii sindicali sunt "pusi la colt", parca, pentru ca "au abandonat lupta sindicala"!!
O fi vorba de frustrarea "manipulantilor" carora nu le-a iesit pasientza?!
Sau numai dezamagirea unor ziaristi iresponsabili, pentru care nu conteaza nimic altceva, decat ca au ramas fara cateva subiecte deosebit de "grase"?!

 

Actiune civica pentru salvarea Romaniei:NATIONALIZAREA

Cum merg partidele si membri lor si lipesc afise electorale sa arate ce buni si cumsecade suntei, asa sa mergem si noi sa facem afise pe care sa scriem NATIONALIZARE si sa le lipim pe afisele lor electorale, ori pur si simplu sa scriem cu ce avem fiecare pe afisele lor electorale :NATIONALIZARE.
Asta este solutia acum sa cerem nationalizarea resurselor naturale ale romaniei, energia este a romaniei sin ua unor straini care au finantat LOVITURA DE STAT din 1989 pentru a putea veni in Romania la furat, ori a unor mafioti si teroristi romani si straini (OMAR HAYSAM, TAHER si alti)care ne-au impuscat pe la spate in 1989 si acum sun renumiti oameni de afaceri, baroni ori patroni.
In 1989 nu mai aveam datorii externe si nu eram in aceste jocuri financiare masonice, sataniste si evreiesti aveam serviciu, salariu,familie, casa si indentitate.
Acestia au distrus industria si economia romaniei si au scos Romania la vanzare prin renumita arma masonica satanista si evreiasca: PRIVATIZAREA,... (arata tot comentariul) Cum merg partidele si membri lor si lipesc afise electorale sa arate ce buni si cumsecade suntei, asa sa mergem si noi sa facem afise pe care sa scriem NATIONALIZARE si sa le lipim pe afisele lor electorale, ori pur si simplu sa scriem cu ce avem fiecare pe afisele lor electorale :NATIONALIZARE.
Asta este solutia acum sa cerem nationalizarea resurselor naturale ale romaniei, energia este a romaniei sin ua unor straini care au finantat LOVITURA DE STAT din 1989 pentru a putea veni in Romania la furat, ori a unor mafioti si teroristi romani si straini (OMAR HAYSAM, TAHER si alti)care ne-au impuscat pe la spate in 1989 si acum sun renumiti oameni de afaceri, baroni ori patroni.
In 1989 nu mai aveam datorii externe si nu eram in aceste jocuri financiare masonice, sataniste si evreiesti aveam serviciu, salariu,familie, casa si indentitate.
Acestia au distrus industria si economia romaniei si au scos Romania la vanzare prin renumita arma masonica satanista si evreiasca: PRIVATIZAREA, RESTRUCTURAREA SI DIPONIBILIZAREA, iar cetatenii romaniei au ajuns sclavi, fara salariu, casa, familie si indentitate.
Sa mergem cu toti la vot si sa votam impotriva PDSR-PSD si a criminalului si teroristului ION ILIESCU sis a scriem pe bulketinul de vot NATRIONALIZARE
Hotii, banditii si mafiotii sa dea banii inapoi statului deoarece sunt ai statului si ai poporului roman. Ne-au furat prin politica lor de jaf national si cu votul nostru.Ajunge. -SA TERMINAM CU JAFUL NATIONAL

 

Mai draga agitatule, ca agitator nu mai ai la ce,

Stiai ca cei care au inventat comunismul erau si evrei si masoni?
Pana la urma, tu cu ce vrei de la viata? Vad ca masina ta de debitat prostii functioneaza stahanovist. Pacat ca n-ai cui le vinde.

Hai M-dam ENE

Dai cu editorialul.Cand v-a spus"Analistul" ca le va veni mintea la cap m-ati facut comunist(ceeace am si fost si ma mandresc),ca nu vreau binele profesorilor .Cand neica va spunea:mai fratilor unde ati mai vazut voi marire de salariu cu 50% cand inflatia este 6,5%???,au sarit pe mine KOko,opus9,Pitigoiul,parparangelul si toti portocalii,.Cand v-am spus eu ca ultima ordonanta indreapta legea tembela a lui Geoana si Boc ,facuta ptr. pomana electorala,dand salarii mai mari celor cu venituri mici ati sarit pe mine de m-ati umplut de -(minusuri).Iata ca le-a venit si acestora ,care fac meditatii pe rupte si nu declara niciun leu ptr 16% mintea la cap.Totul nu a fost decat campanie electorala dusa ,inclusiv de iubitul nostru cotrocenist,initiata de Leaderul de sindicat CROITORU candidat din partea PDL.Daca avea bun simt nu aparea in prim plan in timpul grevelor.RUSINE.Aveti studii superioare ,dar nu aveti "bun simt".

 

Corect,corect..

Fara a fi fost comunist(m-am oprit in ...fasa;am fost doar presedinte de unitate de pionieri ),le-am spus colegilor de breasla ca nu se va intimpla asemenea traznaie
din multe motive obiective si..subiective.
"Lupta" de argumente era intretinuta de fani-Croitoru,dar
mai ales de cei mai tineri care vad in profesie doar mijlocul banesc de a trai bine.Nu-i condamn,dar nu muncesc
pentru mandria de a fi profesor !Nu le vine sa creada c-a
existat norma de 20-22-si chiar mai multe ore(cand nu se mai plateau suplimentarele si directorul le baga in catedra
"prietenilor"!Nu le vine sa creada ca erau duminici,zile de Pasti,Craciun ,Sf Ion,etc cand dadem spectacole sau eram
in concursul"Dialog la distanta","Cantare Romaniei"..Apoi
practic agricola,recensamantul animalelor..Si cu bani la fel de multi ca azi.
Foare bine ca numai vor sa traisca asa,dar le mai trebuie si mult discernamant pentru a nu crede toate
sforariile liderilor de sindicat si mi ales ale lui Croitoru.
Maririle trebuie sa vina,dr nu cum sunt preconizate de cei care le necociaza ca sindicat sau putere!Si nici cum
-de drag anunta uni,evaluate conform cu performantele elevilor,cata vreme exista scola gimnaziala OBLIGATORIE ca
frecventa,indiferent in ce mediu si ce fel de elevi are.Se
vorbeste de sanse egale elevilor!Dar cadrelor didactice nu ?

cine-mi spune cate ore muncesc profesorii...

ca am impresia ca au salariul prea mare daca lucreaza 20 ore pe saptamana...cat despre liderii de sindicat...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor