Presa de azi: Alegerile bat greva

Sambata, 15 Noiembrie 2008, ora 08:10
2175 citiri
Presa de azi: Alegerile bat greva

Alegerile parlamentare au reusit sa puna la pamant greva ce se anunta promitatoare in mai toate sectoarele bugetare, titreaza Ziua in editia de sambata.

Dupa anularea grevei generale de catre Alianta Sed Lex si Sanitas, vineri au anuntat si cele patru federatii din invatamant ca amana declansarea acestei forme extreme de protest, ce fusese programata sa inceapa luni, 18 noiembrie.

In decizia luata, toate sindicatele au invocat delimitarea de factorul politic si dorinta lor de a avea alegeri parlamentare fara presiuni.

Protestatarii, atat profesorii, cat si functionarii publici si cei din sistemul sanitar, sunt insa pregatiti sa intre in greva generala in caz ca noul Guvern, ce va fi desemnat dupa alegerile generale din 30 noiembrie, le va nesocoti reven-dicarile. Ei isi fac mari sperante, profitand de faptul ca, in afara de liberali, toate celelalte partide sunt de partea lor.

Din Cotdianul aflam ca profesorii din provincie sunt cei care au cerut oprirea grevei generale. In timp ce confederatiile de la centru sustin ca au stopat greva "pentru a nu li se da o conotatie politica", liderii din provincie sustin ca in tara nu mai era sustinere din partea profesorilor.

Motivele invocate de liderii de la centru: "Exista riscul major ca grevei generale din Invatamant sa i se dea o conotatie politica, avand in vedere faptul ca partidele politice sunt in plina campanie electorala", au anuntat cele patru federatii sindicale - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia "Spiru Haret", Alma Mater si Federatia Educatiei Nationale. Iar daca imediat dupa instalarea noului guvern, Legea nr.

Liderii FSLI nu au precizat si ca profesorii din tara nu si-au mai dat nici acordul si nici semnaturile pentru a incepe greva. Potrivit unui participant la reuniunea liderilor FSLI din toata tara, doar 3-4 profesori-sefi de sindicat s-au abtinut, vineri dimineata, sa ridice mana impotriva grevei generale, restul au votat pentru oprirea protestelor.

Alt motiv invocat de liderii din Bucuresti pentru a anula greva din 18 noiembrie a fost si decizia Curtii Constitutionale a Romaniei din 12.11.2008 (de constatare a neconstitutionalitatii O.U.G. nr. 136/2008), care le da speranta ca si ultima Ordonanta emisa de Guvern va fi declarat neconstitutionala, situatie in care, spun ei, Legea nr. 221/2008 va deveni operationala.

"Iar presedintele Romaniei si partidele parlamentare, cu exceptia celor aflate la guvernare, si-au asumat angajamentul ferm ca, imediat dupa alegeri, Legea nr. 221/2008 se va aplica de la 1 octombrie 2008", motiveaza liderii celor patru federatii.

Pretul pacii sociale, scrie si Adevarul, precizand ca pofesorii au renuntat la greva anuntata pentru 18 noiembrie si asteapta un nou Guvern care sa aplice legea majorarii cu 50% a salariilor. Ei afirma ca, in caz contrar, protestele vor fi reluate. Protestele din Sanatate si Administratie Publica au fost, la randul lor, anulate. Sindicalistii de la Sanitas s-au declarat multumiti cu majorarile propuse de Guvern.

Liderii de sindicat de la cele patru federatii din Educatie: Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia "Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale si "Alma Mater" au argumentat ca nu mai fac greva deoarece perioada pana la alegeri este scurta.

"Am amanat aceasta forma de protest pentru ca asteptam decizia Curtii Constitutionale pentru ordonanta de urgenta, prin care salariile se maresc cu 28%.

Nu vrem sa bagam 350.000 de profesori in greva si de fapt aceasta sa nu mai aiba motivatie. Este un gest extrem de responsabil pe care l-am luat la nivelul tuturor sindicatelor din Educatie", a spus Gheorghe Isvoranu, presedintele de la "Spiru Haret".

Liderul de la FSLI, Aurel Cornea, sustine ca greva a fost amanata din cauza ca Guvernul Tariceanu nu mai are decat doua saptamani pana la alegeri.

"Nu am dorit ca la sfarsitul campaniei electorale sa se dea o conotatie politica protestului nostru. Un alt motiv sa renuntam la protest a fost faptul ca PSD-ul si PDL-ul s-au angajat ca dupa alegeri sa puna in aplicare legea", a mai spus Aurel Cornea.

Un alt lider de sindicat, Constantin Ciosu, declara ca profesorii asteapta, de fapt, un alt Guvern. "Putem crede si in declaratia presedintelui si a partidelor politice care au spus ca, dupa alegeri, vor pune in aplicare legea", a declarat Ciosu.

Romania libera comenteaza ca profesorii amana greva, iar medicii s-au inteles cu Guvernul. Cadrele didactice si cele sanitare au incetat ieri actiunile de protest, insa sindicatele din invatamant nu au cazut inca la intelegere cu Guvernul.

"Greva generala nu a fost anulata inca. Asteptam sa vedem decizia de la Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta de Guvern care prevede cresterea cu pana la 28% a salariilor personalului didactic", ne-a declarat liderul Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu. Sindicalistii din Educatie sunt suparati pe Guvern pentru ca a indus in eroare oamenii, spune Isvoranu.

"Guvernul n-a discutat cu sindicatele, desi a lasat impresia asta. A vorbit doar cu marile confederatii". Un alt motiv de suparare este "diversiunea cu ordonanta" care prevede majorarea salariilor cu 28% pentru cadrele didactice cu salariul pana la 640 de lei brut. "Deci nimeni nu va primi 28%, pentru ca debutantii primesc 680 de lei brut", spune Isvoranu. Sindicalistii au anuntat ca amana greva pana dupa alegeri, cand aceasta va fi reluata daca legea de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50% nu se va aplica.

Spre deosebire de personalul didactic, cadrele sanitare par a-si fi rezolvat problemele. Federatia Sanitas a semnat ieri cu Ministerul Sanatatii un acord de crestere, din 2009, a salariilor de baza cu pana la 25% si a sporurilor de preventie de la 11% la 15%, iar angajatii din sistem vor primi anual trei prime de stabilitate (fiecare echivalenta cu un salariu de baza), in loc de doua, a anuntat liderul Sanitas, Marius Petcu.

Sindicatele din Educatie amana greva, aflam si din Evenimentul zilei. Dupa ce au protestat pe rand, de avertisment, si au refuzat negocierile cu guvernul, sindicatele s-au hotarat sa aiba incredere in promisiunile partidelor parlamentare, cu exceptia celor de la guvernare, cum ca legea care le mareste salariul cu 50% va fi aplicata dupa alegeri.

Profesorii renunta la greva generala programata pe 18 noiembrie din trei motive: spera ca si cea de-a doua ordonanta de urgenta, care prevedea majorarea salariilor gradual cu pana la 28%, sa fie declarata neconstitutionala; au incredere in presedintele Basescu si in partidele parlamentare, care si-au asumat angajamentul ca legea de marire a salariilor cu 50% va fi aplicata de la 1 octombrie; si de teama ca grevei sa nu i se dea o conotatie politica.

"Faptul ca protestele noastre au fost in acelasi timp cu campania electorala a fost doar o coincidenta", pretinde Constantin Ciosu, reprezentantul Federatiei Educatiei Nationale. Presedintele "piru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat ca daca problemele nu se vor rezolva, guvernul viitor se va afla "din start in fata declansarii unei greve generale.

"Vrem sa discutam cu un guvern stabil, nu cu unul marioneta care scoate din joben cate o ordonanta de urgenta, dupa cum doarme noaptea premierul Tariceanu", spune liderul.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie se descură tot mai greu cu sistemul digital al CNAS, care a ajuns să funcționeze doar câteva minute pe zi. Calitatea actului medical scade, în timp ce medicii se transformă...
#profesori, #medici, #greva Guvern, #alegeri, #amana , #frauda