Presa de azi: FMI cere guvernului sa taie al 12-lea salariu al bugetarilor

Marti, 11 August 2009, ora 07:15
3809 citiri
Presa de azi: FMI cere guvernului sa taie al 12-lea salariu al bugetarilor

FMI a dat verde la bani de campanie, titreaza Ziua in editia de marti. Politicienii si bugetarii rasufla usurati dupa vizita expertilor Fondului Monetar International. In prag de campanie electorala nu mai trebuie luate masuri dure.

Reprezentantii FMI au acceptat un deficit bugetar mai mare de 7% si folosirea banilor din doua transe pentru salarii si pensii.

"Am ajuns la un acord cu Guvernul sa majoram tintele de deficit atat pentru 2009, cat si pentru 2010. Ajustarea insa va implica si un efort fiscal din partea Guvernului, de 0,8% din PIB in 2009. Acest efort, pe langa cel realizat deja, ar determina un deficit bugetar de 7,3% din PIB", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Mai mult, pentru 2010 Guvernul si FMI au convenit scaderea deficitului bugetar la sub 6% din PIB prin diminuarea deficitului structural cu 2-2,5 puncte din PIB.

Bani pentru salarii si pensii. Acord - 1,7 miliarde de euro de la FMI vor finanta deficitul bugetar, scrie si Gardianul. Dupa zece zile de discutii cu autoritatile romane, delegatia FMI a ajuns la un acord cu acestea in privinta masurilor ce trebuie luate in continuare, astfel incat economia sa se incadreze in noii parametri stabiliti.

Acordul de principiu dintre cele doua parti trebuie supus aprobarii boardului institutiei financiare, a declarat, luni, seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks. "Dupa ce boardul va lua decizia finala cu privire la aceasta evaluare, fondurile (n.n. cea de-a doua transa a imprumutului contractat de Romania) vor fi puse la dispozitie imediat", a spus Franks.

Misiunea FMI va propune board-ului institutiei ca o parte din urmatoarele doua transe, respectiv din septembrie si decembrie, sa fie alocata pentru finantarea deficitului bugetar, dupa ce acesta a fost majorat de la 4,6% la 7,3% din PIB, a declarat seful delegatiei FMI la Bucuresti, citat de Mediafax. Anul viitor, deficitul ar urma sa se plaseze la sub 6%.

"Ministerul Finantelor va trebui sa acceseze mai multe fonduri de pe piata pentru a finanta acest deficit, dar FMI va acoperi o parte importanta din diferenta. De asemenea, ne gandim si la faptul ca executia bugetara va fi sprijinita si de ceilalti parteneri ai acordului, Comisia Europeana si Banca Mondiala", a afirmat Jeffrey Franks.

Evenimentul Zilei anunta ca FMI cere guvernului sa taie al 12-lea salariu al bugetarilor. Pentru a accepta un deficit bugetar mai mare in acest an, expertii Fondului Monetar pun o conditie: reducerea cheltuielilor publice cu un miliard de euro.

Guvernul va trebui sa taie, in urmatoarele patru luni si jumatate, cheltuielile publice cu 0,8% din PIB pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar aprobata de FMI. Asta inseamna circa un miliard de euro, care, la un calcul sumar, ehivaleaza cu salariile tuturor bugetarilor pe o luna.

In ciuda veniturilor tot mai mici si a presiunilor FMI, executivul pare rupt de realitate si decide sa mentina majorarea pensiilor cu 2% de la 1 octombrie.

FMI ne va da in septembrie transa a doua in valoare de 1,9 miliarde de euro. Daca ar fi folosita integral pentru acoperirea deficitului bugetar, suma ar reprezenta aproape in totalitate plata pe o luna a salariilor in sectorul bugetar si a pensiilor. In 2009, peste 39 miliarde lei, respectiv 7,4% dintr-un PIB estimat la 531 miliarde lei, sunt alocate numai pentru plata pensiilor, in timp ce cheltuielile cu salariile au crescut de la 7,5% la 9% din PIB.

Din Romania libera aflam ca FMI ne arata luminita de la capatul crizei. Fondul Monetar International a diagnosticat pentru 2009 o "recesiune severa in Romania", dar a prognozat imbunatatirea situatiei economice in trimestrele urmatoare si "o modesta crestere economica" in 2010.

Si economistii romani cred ca luminita de la capatul tunelului crizei va fi vazuta spre sfarsitul anului viitor, la sase luni dupa ce recesiunea se va fi incheiat in tarile occidentale.

Fondul Monetar International (FMI) a diagnosticat o recesiune severa in Romania, prognozand o scadere economica de 8-8,5% in 2009, fata de estimarea initiala de 4,1%, insa a apreciat ca luminita de la capatul tunelului crizei ar putea fi zarita anul viitor, cand va fi inregistrata "o modesta crestere economica", de 0,5-1%.

Proiectiile au fost prezentate luni de seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks. Potrivit acestuia, misiunea Fondului va propune board-ului institutiei ca o parte din urmatoarele doua transe din imprumutul acordat Romaniei sa fie alocata pentru finantarea deficitului bugetar, ceea ce inseamna ca acesti bani ai FMI (circa 1,9 miliarde de euro -

n.n.) vor sustine plata salariilor si a pensiilor.

FMI: Recesiunea severa a lovit Romania, in 2009 taiati 1 miliard de euro, in 2010 - 3 miliarde, noteaza Gandul. Dupa zece zile de discutii prin ministere, oficialii Fondului Monetar International (FMI) au prezentat luni concluziile primei evaluari a acordului stand-by cu Romania, anuntand ca suntem in recesiune severa.

"In acest moment, prognoza noastra este ca, in 2009, economia va avea o scadere de 8-8,5% din Produsul Intern Brut, ceea ce inseamna recesiune foarte severa in Romania ", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Prognoza anuntata arata o dublare fata de estimarea anterioara, din luna martie, de 4,1%. Vestea buna este ca anul viitor am putea fi pe plus, oficialii Fondului anticipand o usoara crestere economica in 2010, de 0,5%-1%. In ceea ce priveste criteriile de performanta, Guvernul a reusit sa se incadreze in tintele convenite pentru finele lunii iunie, impuse in momentul incheierii acordului.

Seful misiunii FMI in Romania a precizat insa ca este vorba despre criterii cantitative, fara a da detalii referitoare la modul in care autoritatile si-au facut temele.

Citeste si:
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...
Ce-i mână pe politicieni în luptă pentru diploma de doctor: beneficiile invizibile. Avansare în carieră, bani și arderea etapelor
Ce-i mână pe politicieni în luptă pentru diploma de doctor: beneficiile invizibile. Avansare în carieră, bani și arderea etapelor
Un nou scandal privind doctoratele plagiate zdruncină România la vârful administrației după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este...