Presa de azi: Haosul salariilor arunca Justitia in blocaj

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 07:24
3080 citiri
Presa de azi: Haosul salariilor arunca Justitia in blocaj

Greva generala in Justitie, titreaza Ziua in editia de miercuri, precizand ca liderii sindicatului "ProJust" strang semnaturi pentru declansarea grevei de avertisment si a grevei generale a grefierilor si arhivarilor din intreaga tara.

Presedintele "ProJust" Stefania Teleman a declarat ca este nevoie de 2000 de semnaturi pentru declansarea actiunilor de protest care, daca vor fi puse in practica, vor conduce la paralizarea instantelor si parchetelor.

Sindicalistii sunt revoltati ca Guvernul Boc nu le-a platit transa a doua a drepturilor salariale restante, prevazuta de OUG nr. 75/2008. Ei sunt suparati si pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, deoarece acesta le-a comunicat ca nu se pot plati banii, deoarece s-ar pune in pericol acordul incheiat de Romania cu Fondul Monetar International.

Potrivit lui Catalin Predoiu, Ministerul Justitiei a intreprins toate demersurile administrative pentru plata drepturilor banesti restante, dar Ministerul Finantelor nu a alocat resursele necesare.

Sindicatul Projust, la un pas de greva. Triunghiul Boc - Predoiu - Pogea nu gaseste banii pentru Justitie, este titlul din Gardianul. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, se plange ca domeniul pe care-l conduce este subfinantat si ca exista o acuta lipsa de personal, in conditiile in care, in ultima perioada, multi dintre magistrati s-au pensionat.

Totodata, Predoiu este nemultumit ca judecatorii si-au marit singuri salariile. De partea cealalta a baricadei, Projust ameninta cu greva de avertisment, care ar putea avea loc la inceputul saptamanii viitoare. Projust acuza in continuare ministerul ca nu a platit cea de-a doua transa din sporurile castigate de grefieri in instanta.

Pentru a gasi o solutie la problemele financiare existente in sistemul juridic, ministrul Justitiei a fost chemat de catre premierul Emil Boc, marti, la discutii, impreuna cu colegul sau de guvern, Gheorghe Pogea, in conditiile in care dezamorsarea conflictului de munca pe care vrea sa-l declanseze sindicatul Projust tine de banii ce ar trebui alocati de la bugetul statului.

Sindicatul Projust a inceput sa stranga semnaturi pentru declansarea grevei de avertisment, ca preambul al unei greve generale ce ar paraliza sistemul in cazul in care ministerul de resort nu va plati catre personalul auxiliar sumele restante.

Din Romania libera aflam ca Haosul salariilor arunca Justitia in blocaj. In timp ce pentru preoti, ofiteri sau politisti s-au gasit tot timpul bani de salarii, Justitia - prioritate impusa de Europa si despre care multi politicieni spun ca bunul ei mers ar consolida democratia din Romania, nu s-a bucurat niciodata de acelasi tratament preferential.

Justitia este acum in pragul blocajului, dupa ce sindicalistii care ii reprezinta pe grefieri si pe alti membri ai personalului auxiliar din instante au inceput marti sa stranga semnaturi pentru declansarea grevei generale, care va fi declansata in maximum o saptamana, spun liderii sindicatului Projust.

De partea cealalta, minstrul Justitiei Catalin Predoiu, premierul Emil Boc si ministrul Finantelor Gheorghe Pogea s-au intalnit marti pentru a gasi solutii.

Nu au reusit, ca si cu alte ocazii in care au discutat aceasta problema, si nici nu dau semne ca se grabesc: "in saptamanile urmatoare", premierul si ministrul se vor reuni in sedinte de lucru cu sindicalistii, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii si cea a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

De asemenea, si Profesorii aleg mitingul, noteaza Evenimentul Zilei. La o numarare preliminara a voturilor pentru alegerea formei de protest, aproape 65% dintre profesori au ales mitingul.

"Ma surprinde acest rezultat. Cu cat numaram mai multe voturi, cu atat balanta inclina inspre miting. Daca guvernul se mentine la fel de intransigent, protestul nostru ar putea sa nu-i atinga", a declarat Constantin Ciosu, secretar general al Federatiei Educatiei Nationale.

Pana in prezent s-au numarat 75% din voturi, iar dascalii au avut de ales intre greva generala, boicotarea examenelor si miting. Reprezentantii sindicatelor urmeaza sa se intalneasca in aceasta saptamana pentru a stabili urmatoarele actiuni.

Jurnalul National anunta ca Scoala incepe fara profesori la catedra. Profesorii vor munci de miercuri, dupa vacanta de primavara, mai mult, pe bani mai putini, conform unei ordonante de urgenta, publicata in cursul saptamanii trecute in Monitorul Oficial.

Cadrele didactice nu vor primi majorarile salariale de 33,6%, iar in jur de 60.000 de suplinitori vor ramane fara locuri de munca.

Sindicalistii spun ca in aceste conditii nu vor participa la examenele nationale, zile in care vor declansa greva generala.

Astfel, dupa ce au discutat si cu presedintele Traian Basescu, dascalii au ajuns la concluzia ca majorarea lefurilor lor cu 33,6% in acest an este o utopie.

Chiar daca ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a promis ca banii vor veni de la 1 ianuarie 2010, sindicalistii nu mai cred in cuvintele ministrului de resort, pe care l-au sfatuit sa demisioneze.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#proteste Justitie, #greva generala Justitie, #profesori greva , #frauda
Comentarii
V
valentin.m
rank 1
Asta e democratia lui ITIC si STRUL, judecatorii isi i-au salarii infinite prin procese contra statului de parca ei sunt extraterestri, iar grefieri si cetateni romani primesc coliva pe paine.