Presa de azi: Impotriva cui ne va apara scutul antiracheta?

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 07:31
4716 citiri
Presa de azi: Impotriva cui ne va apara scutul antiracheta?
Foto: Arhiva

Basescu anunta ca intram sub scutul antiracheta american. Ce castiga Romania si ce trebuie sa plateasca Romania n-a explicat nimeni, comenteaza vineri jurnalistii de la Gandul.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca Romania a acceptat invitatia presedintelui american Barack Obama de a participa la dezvoltarea sistemului antiracheta si ca, pe baza acestui acord, pe teritoriul nostru vor fi amplasate componente ale scutului.

Anuntul lui Basescu a fost facut dupa o sedinta intempestiva a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, convocata de seful statului cu doar o jumatate de ora inainte. Reuniunea CSAT a fost comunicata din scurt si ministrilor componenti ai CSAT, iar Presedintia nu a comunicat public ordinea de zi. Abia dupa sedinta care a durat aproape o ora s-a aflat, de la Basescu insusi, despre subiectul reuniunii.

Seful statului a precizat ca mesajul lui Barack Obama a fost adus la Bucuresti de catre subsecretarul de stat american pentru controlul armanentelor, Ellen Tauscher, aflata in fruntea unei echipe de experti, cu care presedintele a avut o intrevedere in cursul diminetii de joi.

"Pe teritoriul Romaniei vor fi amplasati interceptori terestri ca parte componenta a sistemului antiracheta. Calendarul convenit cu partea americana vizeaza operationalizarea facilitatilor de pe teritoriul tarii noastre incepand cu 2015. (...) Sistemul vine sa raspunda unei noi categorii de amenintari", a spus Basescu.

Evenimentul Zilei: Avem scut antiracheta de miliarde de dolari. Cine plateste?

Numai sistemul de rachete cu raza lunga de actiune de care Romania are nevoie pentru a se integra scutului antibalistic costa 3-4 miliarde de dolari, spun expertii militari.

Romania este prima tara care a raspuns oficial invitatiei Statelor Unite de a participa la sistemul antiracheta "varianta Obama".

"Pe teritoriul national vor fi amplasate capabilitati terestre de interceptare, ca elemente componente ale sistemului", a anuntat presedintele Basescu. El a precizat ca in calendarul convenit cu partea americana se vizeaza operatio nalizarea facilitatilor de pe teritoriul Romaniei incepand cu anul 2015.

Seful statului a prezentat avantajele "variantei Obama" a scutului antiracheta, subliniind insa ca noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei.

"Vechea amplasare a sistemului nu acoperea teritoriul Romaniei decat intr-o mica parte a zonei de vest, noua amplasare garanteaza acoperirea integrala a teritoriului Romaniei pentru eventuale lovituri cu rachete balistice sau cu rachete cu raza medie de actiune.

Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei. Acest lucru doresc sa-l subliniez, in mod categoric, nu este gazduit pe teritoriul Romaniei un sistem care sa fie indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari", a tinut sa accentueze Basescu.

Romania Libera: Impotriva cui ne va apara scutul antiracheta?

Sistemele de interceptare a rachetelor vor deveni operationale din anul 2015, in cazul in care negocierile si ratificarea acordurilor bilaterale in Parlament vor decurge fara probleme.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca "ne aflam in fata uneia dintre cele mai importante decizii de securitate nationala pe care Romania le-a avut":"Am vorbit cu presedintele Basescu la telefon, m-a sunat in timpul sedintei Consiliului National, m-a informat despre intentia ca CSAT sa abordeze acest subiect".

El a spus ca Parlamentul se poate considera sesizat cu privire la deschiderea acestei discutii, dat fiind ca hotararea CSAT trebuie ratificata de catre Legislativ.

Mircea Geoana a spus ca se asteapta ca Presedintia, CSAT si ministerele de resort sa prezinte "detaliile, evaluarile, consecintele, costurile, avantajele si dezavantajele", deoarece "sunt si riscuri".

"In clipa in care adapostesti pe teritoriul national, te expui si la riscuri explicite din partea celor impotriva carora se creeaza un astfel de scut", a explicat Mircea Geoana. Fostul ministru PSD al Apararii Ioan Mircea

Pascu a exprimat alte tipuri de dubii.

Ion Iliescu a evitat sa se pronunte detaliat asupra subiectului. "Eu m-as opune, dar...", fara sa mai termine fraza. Actualul vicepresedinte al Senatului - fost ministru de Externe -, Teodor Melescanu (PNL), s-a declarat insa ferm convins ca acordul cu Statele Unite in aceasta privinta "va trece fara probleme in Parlament", ca "apararea antiracheta a teritoriului este una dintre prioritatile Romaniei" si ca "noul program al SUA, mult mai flexibil, raspunde necesitatilor de aparare".

La randul sau, Cristian Diaconescu a declarat ca decizia CSAT era obligatorie, in conditiile in care se primise o solicitare din partea Washingtonului.

Cotidianul: Scutul discordiei: La un pas de al doilea Razboi Rece in Europa de Est

Proiectul scutului anti-racheta american a generat cele mai multe controverse in relatia dintre Washington si statele din Estul Europei si nu numai.

SUA a negociat cu Polonia aproape 2 ani. In iulie 2008, Varsovia spunea ca nu poate fi de acord cu conditiile americanilor. O luna mai tarziu, ministrii afacerilor externe american si polonez anuntau ca s-a ajuns la o intelegere, provocand furia Kremilinului.

In septembrie 2009 insa, noul presedinte american, Barack Obama, parea sa impaciuiasca Rusia, anuntand ca SUA renunta la instalarea scutului in Polonia. In schimb, o parte din apararea antiracheta ar fi urmat sa se mute de pe uscat pe navele de lupta americane din Marea Neagra. Daca Rusia a salutat decizia, Praga si Varsovia s-au declarat nemultumite de intorsura.

La scurt timp dupa anunt, in Marea Neagra apareau nave de razboi echipate cu sisteme antiracheta. Noul sistem de aparare gandit la Washington care ar fi urma sa fie mai puternic, mai inteligent si mai rapid ar fi insemnat si instalarea unor elemente terestre in tari ca Turcia, Israel, Bulgaria si Romania.

De altfel, presa straina specula de ani buni ca Romania ar fi in carti pentru scut. Intrucat teritoriul romanesc nu era protejat integral de sistemul conceput de administratia Bush, la summit-ul din 2008 de la Bucuresti, Romania a cerut interconectarea scutului cu un sistem mobil al NATO, iar cand a fost vorba de flexibilizarea planului, administratia de la Bucuresti a fost intre primele care au salutat decizia presedintelui Obama.

Jurnalul National: Romania, sub scut

Noul lider de la Casa Alba, presedintele Barack Obama, a facut un anunt-surpriza in septembrie 2009 si anume renuntarea la proiectul Bush si intrarea in vigoare a unui alt program dupa o evaluare a miscarilor Iranului in domeniu. Expertii americani au invocat faptul ca Iranul a facut pasi mult mai rapid decat se estima in dezvoltarea sistemelor lor de rachete cu raza scurta si medie de actiune, Shabab 3.

Pentru combaterea acestora, solutia administratiei Obama a fost construirea unui sistem polivalent. Iar SUA aveau la dispozitie tocmai rezultatele cercetarilor tehnologice intensificate in ultimii ani.

Capabilitatile americane au crescut cu precadere pe glob in ultimii sapte ani si au fost integrate programe speciale de aparare aeriana, precum Aegis. Componenta maritima este deosebit de importanta, pentru ca au fost dezvoltate platforme de senzori, dar si de interceptare de pe crucisatoare si distrugatoare.

Primele "simt", iar celelalte "anihileaza" din apele internationale orice potentiala tinta. Apoi, Fortele Aeriene ale SUA s-au dotat si au testat cu succes anul trecut un avion care poate distruge cu laser o racheta in zbor. Totodata, Pentagonul a reusit cu brio si doborarea de sateliti. Noul sistem antiracheta prevede renuntarea la radarul de mare capacitate din Cehia, insa in Polonia se vor instala rachete "Patriot".

Adevarul: Romania intra in "Razboiul stelelor"

In perioada imediat urmatoare, vor fi initiate negocieri bilaterale pentru incheierea acordurilor necesare. Parlamentul va trebui sa ratifice toate acordurile care vor fi semate.

"Daca discutam de parteneriatul strategic romano-american, trebuie sa subliniez faptul ca acesta este un element in plus care arata increderea reciproca intre Romania si Statele Unite, intre Statele Unite si Romania, incredere care, iata, nu s-a manifestat numai in Irak si Afganistan, acum vine sa prefigureze niste sisteme care vor tine legate cele doua tari foarte multe zeci de ani de acum inainte", a incheiat Basescu.

Ministerul Apararii Nationale al Romaniei nu poate oferi deocamdata date tehnice despre scutul antiracheta, ne-a explicat purtatorul de cuvant al MApN, maiorul Constantin Spinu. Pentru a putea stabili aceste detalii, MApN asteapta semnarea acordurilor bilaterale dintre Romania si SUA referitoare la aceasta chestiune.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scut antiracheta, #scut Romania, #amplasare scut in Romania , #frauda