Presa de azi: Morar ramane, Voinea pleaca

Joi, 05 Februarie 2009, ora 07:20

   

Presa de azi: Morar ramane, Voinea pleaca
Daniel Morar - un alt mandat la DNA, titreaza Romania libera. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a votat in unanimitate ca Daniel Morar sa ramana la conducerea DNA pentru un nou mandat de trei ani.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care si-a asumat propunerea, si-a exprimat speranta ca Daniel Morar "va creste eficienta si calitatea anchetelor cu garantarea drepturilor procesuale ale celor cercetati".

Daniel Morar si-a sustinut pledoaria prezentand un plan de management si diverse cifre din statisticile anilor 2005-2008. Au fost finalizate 488 de cauze, 1.220 de inculpati au fost trimisi in judecata, iar numarul sesizarilor adresate DNA se ridica la 600-700 pe an.

Totusi, in nici unul dintre dosarele DNA privind inalti demnitari nu s-a ajuns in fata judecatorilor. In urma unei hotarari a Curtii Constitutionale care a invalidat modificarile la legea raspunderii ministeriale initiate de Monica Macovei, mai multe dosare importante, printre care Nastase, Mitrea, Mihailescu, au fost intoarse in toamna anului 2007 de la instante pe masa procurorilor DNA.

Morar ramane, Voinea pleaca. Se transeaza problema sefiilor din Parchete, scrie Gardianul. Sectia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justitiei pentru numirea in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a lui Daniel Morar.In aceeasi zi, CSM a luat in discutie dosarul privind revocarea din functia de procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare din Parchetul Instantei Supreme, dar dezbaterile au fost amanate pentru a i se da acestuia timp in vederea formularii apararii. Voinea a fost acuzat de inspectorii CSM de savarsirea mai multor abateri disciplinare.

Dan Voinea a solicitat, miercuri, Sectiei pentru procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) un termen pentru a-si pregati apararea in fata cererii de revocare a sa din functie, CSM admitand solicitarea si stabilind ca dezbaterile privind revocarea sa fie reluate in data de 26 februarie.

Generalul magistrat Dan Voinea a aratat, in fata membrilor CSM, ca a primit abia in cursul zilei de marti materialele privind revocarea sa din functia de procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare din Parchetul Instantei Supreme, precizand ca doreste un ragaz pentru a studia aceste documente si a-si formula apararea.

Gandul ne spune Ce credea Predoiu despre Morar in 2008. Ce crede Predoiu despre Morar in 2009. In doar sase luni de zile, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si-a schimbat complet opinia despre DNA si despre seful acestei institutii, procurorul-sef Daniel Morar.

Astfel, in luna august 2008, Catalin Predoiu a refuzat sa il propuna pe Morar pentru inca un mandat in fruntea DNA. In schimb, in ianuarie 2009, ministrul Justitiei considera ca acelasi Daniel Morar este cea mai buna solutie pentru sefia DNA.

Dupa cum se stie, in acest rastimp, DNA nu a solutionat nici un mare dosar de coruptie si nici nu a facut publica demararea vreunei noi anchete rasunatoare.

Morar: "Doi s'un sfert" face interceptari, este titlul din Evenimentul Zilei. In plin scandal legat de demisiile ultimilor doi ministri de Interne, provocate de numirea secretarului de stat pe Ordine Publica si a sefului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI - serviciul secret al institutiei), procurorul-sef Daniel Morar arunca "bomba": DGIPI intercepteaza telefoane.

Si asta, in conditiile in care serviciul secret al Internelor nu are nicio baza legala sa faca acest lucru. Afirmatia e grava, in conditiile in care fostul "Doi s'un sfert" nu are nicio baza legala sa faca acest lucru.

Concret, miercuri, in timpul audierii la CSM care a avizat numirea sa la conducerea DNA, Daniel Morar a explicat diferenta de ascultare si redare a interceptarilor pe care procurorii nu le-ar putea face fara "suportul SRI sau DGIPI".

"Spre deosebire de alte unitati de parchet, serviciul tehnic al DNA, prin ofiteri de politie judiciara, poate asculta si reda interceptarile pe care le fac SRI si DGIPI", a explicat Morar, citat de Mediafax.

El a raspuns astfel unei solicitari a vicepresedintelui CSM, procurorul Bogdan Licu, care a adus in discutie acuzatiile frecvente potrivit carora DNA ar efectua interceptari.

Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a sustinut ulterior ca seful institutiei s-a referit la ascultarea si redarea interceptarilor si nu la interceptarea in sine a telefoanelor.

Jurnalul National scrie ca Morar afirma ca sistemul judiciar sufera de o forma de autism. Procurorul Daniel Morar, propus pentru un nou mandat la sefia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a declarat miercuri, in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, ca sistemul judiciar sufera de o forma de autism.

"Nu vreau sa fiu acuzat ca atentez la independenta procurorilor si judecatorilor pentru ca si eu sunt procuror, dar cred ca sistemul judiciar sufera de o forma de autism, nu comunica si nu explica pentru ca nu consideram necesar acest lucru. Eu cred ca ar trebui sa ne gandim la aceste aspecte", a afirmat Daniel Morar.

Actualul procuror-sef al DNA a mentionat ca deficitul de imagine pe care sistemul judiciar il are in prezent este, in opinia lui, ca urmare a faptului aproape nu exista o politica de comunicare. De asemenea, Morar a recunoscut ca vulnerabilitatile DNA-ului in prezent sunt resursele umane si mediatizarea excesiva a dosarelor instrumentate de aceasta institutie.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3389 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Ioan din Chicago
rank 5
Dle ministru cand ai gandit cu capul tau? Raspuns:nici in 2008 si nici in 2009.
In august 2008 Catalin Predoiu "ministru Penelist "refuza sa-l propuna pe Morar pentru inca un mandat la DNA.In Ianuarie 2009 ministrul Predoiu, pastrat de Basescu ( daca scriam Boc il acuzam pe nedrept)in doar sase luni si-a schimbat complet impresia despre Morar.Intrebarea mea este: Se poate pune baza pe un ministru al justitiei, care este asa de schimbator si usor influentabil.P.S. Dl Predoiu ne face teoria reformei justitiei?
Radu Nicolae
rank 1
REINVESTIREA LUI MORAR NU POATE SUBSTITUI...
...vointa Parlamentului de a iesi din inertia blocarii dosarelor coruptilor de varf!
Rapoartele UE pe justitie,sunt explicite si repeta cu obstinatie lupta anticoruptie incepand de la...Adrian Nastase!
Pentru ...fofilarea unui singur individ din fata legii,Romania risca virgula-CLAUZA!
Sile this Millennium
rank 5
Domnule Morar sistemul juridic nu suferă de autism ci de cinism şi ticăloşie întîmplător acesta poartă eticheta A.N
“A. N “ sau ADRIAN NĂSTASE ,PUPILUL POLITIC al lui ION ILICI ILIESCU a fost SALARIAT FSN .FSN care este ORIGINEA RĂULUI si embrionul SISTEMULUI TICĂLOSIT fără o reală SPARAŢIE A PUTERILOR Aici e buba :FSN sau ORIGINEA RĂULUI
Acest dialog unde Ion Ilici Iliescu minuieste cu dexteritate minciuna manipularea si dezinformarea este chintesenta a tot ce a evoluat spre RĂU ca astăzi să aniversăm APOGEUL SISTEMULUI TICĂLOSIT
PSD&PD-L:
"(...)
Corneliu Coposu – Nu este altă solutie, domnule presedinte.
Ion Iliescu – Asta-i in contradictie totală cu ceea ce ati declarat si ieri, in contradictie totală cu ce ati declarat si astăzi, că nu vreti destabilizare, că destabilizarea Frontului inseamnă destabilizarea tării. Or, dumneavoastră cereti dizolvarea Frontului. Asta inseamnă destabilizare, domnule Coposu, si vă asumati o mare răspundere politică. Deci, vreau să vă spun că mi se pare că ati părăsit calea democratică a dialogului.
Corneliu Coposu – Vreau să vă dau imediat răspunsul, ca să nu stăruie vreun dubiu. Inlocuirea acestui Front al Salvării Nationale cu un alt organism, care să detină puterea politică in intervalul dintre Revolutie si alegeri este un fapt, o măsură inevitabilă, pentru că, altfel, nu vă puteti prezenta in alegeri. Pentru că dumneavoastră, rupind intelegerea si contrazicindu-vă fată de afirmatiile anterioare, cind ati spus că nu veti candida in alegeri, v-ati anuntat candidatura in alegeri.
Ion Iliescu – Asta-i părerea dumneavoastră. O asemenea afirmatie nu am făcut niciodată
(...)"
[Rich Andrew Hall: “Rescrierea istoriei revolutiei. Triumful revizionismului securist in Romania “
ianuarie 31, 2009]
Malutan
rank 1
Un procuror
PENTRU LINISTEA PRESEDINTELUI
Un procuror pentru discreditarea idei de justitie in Romania
Un procuror stalinist
Un neica nimeni . el si aia cum o mai chema , aaaa, Monika
Daca Morar si Predoiu asculta ordinele de la presedinte de ce ala care l-a eliberat pe banditul Gorbunov nu ar asculta ordinele de la niste Consilieri Judeteni , ca doar si aia sunt alesi
Somn usor
ilie
rank 1
mediocri
Macovei , Morar ,Predoiu , Norica Nicolai sint oameni mediocri buni de bagat in fata si manipulati cu usurinta.
ilie
rank 1
mediocri
Macovei , Morar ,Predoiu , Norica Nicolai sint oameni mediocri buni de bagat in fata si manipulati cu usurinta.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor