Presa de azi: Romania, oficial in recesiune. Boc se face ca nu vede

Sambata, 16 Mai 2009, ora 08:25
2547 citiri
Presa de azi: Romania, oficial in recesiune. Boc se face ca nu vede
Foto: Ziua

Romania a intrat, oficial, in recesiune tehnica, dupa ce economia a scazut timp de doua trimestre la rand. La finele anului trecut, economia locala s-a contractat cu 3,4%, iar in primul trimestru din 2009, cu inca 2,6%.

Tradusa in bani, scaderea ajunge, grosso modo, la 4,14 miliarde de lei fata de finele anului trecut si 5,55 miliarde de lei fata de perioada similara din 2008.

Contractia inregistrata de economia romaneasca, de 6,4% raportat la primul trimestru din 2008, este cu doua puncte procentuale peste media europeana, de 4,4%, recordul de scadere a economiei fiind detinut de Letonia, al carei PIB a pierdut nu mai putin de 28,7% in aceasta perioada, scrie Gandul in editia de sambata.

Scaderea economica de la inceputul anului depaseste, cu mult, si estimarile economistilor locali, care se asteptau ca PIB sa scada cu "numai" 2%-4,1%. Rezultatul deosebit de prost din primul trimestru face ca estimarea oficialilor romani, ai UE si ai FMI, respectiv o scadere de 4,1% anul acesta, sa para optimista.

Pentru ca economia romaneasca sa scada, per total, in 2009, cu doar 4,1%, ar trebui ca in trimestrele urmatoare PIB sa inregistreze o revenire foarte puternica, pentru a compensa prabusirea din primele trei luni.

Daca estimarile analistilor vorbeau tot despre o scadere, e drept, mult mai mica, premierul Emil Boc da dovada de un optimism debordant si spune ca vede "partea plina a paharului".

"Eu vad partea plina a paharului. Era de asteptat sa avem o scadere economica in primul trimestru. Ceea ce este imbucurator este ca, incepand cu lunile martie si aprilie, se intrevad semne de redresare economica, care imi dau speranta ca ceea ce facem este bine, ca intr-un interval nu foarte lung vom depasi criza economica", a afirmat Boc, aflat intr-o vizita de lucru la Cluj. El a precizat ca va apasa pe pedala de investitii pentru a reduce cresterea numarului de someri.

Adevarul comenteaza ca e prima scadere economica a Romaniei dupa ani de cresteri. Incepand din anul 2003, in primul trimestru din fiecare an se consemnau cresteri de cel putin 5% fata de aceeasi perioada din anul anterior.

Cresterile economice au culminat cu performanta din primul trimestru al anului 2008, cand PIB-ul Romaniei fusese cu 8,2% mai mare decat in primul trimestru din 2007. De aceea, s-ar putea spune ca in 2009 am avut si un "efect de baza", referinta fiind un record al perioadei postdecembriste.

Statisticile oficiale raportate, vineri, nu detaliaza PIB-ul din primul trimestru al anului 2009, dar analistii economici cred ca toate domeniile au avut scaderi mai mici sau mai mari.

"Scaderile de acum vin din aceeasi sursa din care veneau cresterile in anii trecuti", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. El a observat ca, spre exemplu, "industria e in scadere inca de asta-vara", iar sectorul serviciilor este tras in jos din cauza scaderii consumului. "Eu cred ca si constructiile au o scadere, chiar daca nu atat de accentuata ca industria", conchide Ilie Serbanescu.

Cat despre exporturi, conducerea Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEI) a anuntat, tot vineri, ca livrarile in zona non-UE s-au prabusit cu peste 60%.

Produsul intern brut estimat pentru primul trimestru al anului trecut a fost de 86,745 miliarde lei, in crestere cu 8,2% fata de perioada ianuarie - martie 2007, aflam si din Cotidianul.

Produsul intern brut al Romaniei a urcat in ultimul trimestru al anului trecut cu 2,9%, fata de trimestrul IV din 2007, la 159,43 miliarde lei (41,8 miliarde euro).

INS va publica pe 2 iunie varianta provizorie privind produsul intern brut din primul trimestru al acestui an, care va avea la baza utilizarea tuturor surselor de date disponibile pentru estimarea evolutiei economiei prin metoda de productie si metoda cheltuielilor.

In vederea alinierii la cerintele Uniunii Europene, incepand cu anul 2009, Institutul National de Statistica va publica trimestrial estimari 'semnal' (Flash) privind evolutia produsului intern brut in trimestrul curent fata de trimestrul corespunzator din anul precedent - indice brut si fata de trimestrul anterior - indice ajustat sezonier. Datele vor fi publicate la aproximativ 45 de zile de la incheierea trimestrului de referinta", se mai arata in comunicat.

Finantele estimeaza pentru 2009 o contractie economica de 4% si un deficit bugetar de 4,6% din PIB, la un produs intern brut estimat la 531,25 miliarde lei (123,5 miliarde euro, la noul curs mediu estimat, de 4,30 lei/euro). In primele trei luni ale acestui an, cursul mediu a fost de 4,2662 lei/euro.

Datele luate in calcul de Finante la rectificarea bugetara vizeaza o diminuare a exporturilor de bunuri cu 15% in acest an si o reducere a importurilor cu 25%. Deficitul de cont curent ar urma sa se restranga la 7,5% din PIB, de la 12,3% din PIB anul trecut. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara joi, pentru Reuters, ca economia romaneasca a inceput sa arate semne de imbunatatire in aprilie.

"PIB-ul nu s-a contractat, ci s-a prabusit. Putem vorbi de o scadere atunci cand avem o diminuare cu 1-2%, dar atunci cand PIB-ul e mai mic in primul trimestru al anului in curs cu 6,4% fata de perioada similara a anului trecut, putem spune ca avem de-a face cu o prabusire a PIB-ului", a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA) pentru Gardianul.

Potrivit acestuia, suntem inca in scenariul in care media de contractie pe tot anul 2009 poate fi de 4%. Prabusirea este evidenta, avand in vedere ca in intreg anul trecut am avut o scadere a PIB de 7,1% fata de 2007, iar acum avem 6,4% pe un trimestru.

Economia Europei a inregistrat in primul trimestru cel mai accentuat ritm de scadere din ultimii 13 ani, in conditiile in care companiile si-au redus productia si personalul pentru a face fata celei mai severe recesiuni de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, transmite Bloomberg.

Produsul Intern Brut al zonei euro, ca si cel al UE, s-a contractat cu 2,5% in primele trei luni ale acestui an, in raport cu trimestrul anterior. In acest context, comprimarea cu 6,4% a economiei romanesti in primul trimestru din 2009 a plasat Romania pe a cincea pozitie in UE, cele mai mari corectii fiind inregistrate in Letonia (18,6%), Estonia (15,6%) si Lituania (10,9%), potrivit datelor publicate, ieri, de biroul european de statistica, Eurostat.

Economia statelor din blocul comunitar a coborat cu 4,4% in primele trei luni din 2009, in timp ce produsul intern brut al celor 16 economii din zona euro s-a diminuat cu 4,6%, mai arata Eurostat. Din cele 18 state membre ale UE pentru care biroul european de statistica a publicat date, PIB-ul a scazut in 17, singura exceptie fiind Cipru, cu o crestere economica de 1,6% in ianuarie - martie 2009 fata de aceeasi perioada din 2008. Austria si Spania au raportat cele mai mici reduceri ale economiilor, de 2,9% fiecare.

Evenimentul Zilei scrie ca exporturile sunt prioritare numai in declaratii. Exporturile Romaniei in zona tarilor care nu fac parte din spatiul UE au scazut, in prima decada a acestei luni, cu peste 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), scaderea e cauzata atat de reducerea cererii pe pietele externe, cat si de ma surile ineficiente luate de autoritatile si bancile din Romania. In ultimii doi ani, numarul firmelor exportatoare a scazut de la circa 15.800 la 9.800, se arata intr-un comunicat al ANEIR.

Potrivit lui Mihai Ionescu, pre sedintele asociatiei, desi au to ritatile spun ca exportul e o prioritate nationala pe timp de criza, fondurile pentru 2009 destinate exportului au fost aproape injumatatite. Exportatorii acuza nerestituirea la timp a taxei pe valoarea adaugata, fapt care ii lasa fara lichiditati, in conditiile in care creditarea e inghetata.

Cat timp va mai dura scadereadin economie si cum va fi revenirea? Raspunsurile la aceasta intrebare sunt impartite. Optimistii, printre care se numara si autoritatile romane, sustin ca deja de la jumatatea acestui an economia va incepe sa creasca. Pesimistii spun insa ca scaderile vor continua pana la jumatatea anului viitor, dupa care putem vorbi despre o restabilire pe linia de plutire.

Analistul financiar Bogdan Baltazar se inscrie in tabara celor care prognozeaza o revenire rapida. "Estimarea mea este ca e posibil inca din trimestrul trei sa inregistram o usoara crestere in raport cu trimestrul doi", ne-a spus e

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania recesiune, #Boc recesiune Romania, #PIB economie recesiune , #frauda
Comentarii