Presa de azi: Sanatatea spera sa traiasca din fast food

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 07:30
3043 citiri
Presa de azi: Sanatatea spera sa traiasca din fast food

De la productie si pana pe masa consumatorilor, industria fast food genereza venituri anuale de milioane de euro, fapt ce a atras atentia guvernantilor, aflati in cautarea de noi surse de colectare a banilor.

Ministerul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat ca institutia pe care o conduce vrea sa sa introduca taxa pe fast food, pentru sustinerea programelor nationale de sanatate, dupa modelul taxei pe viciu, scrie Evenimentul Zilei.

Desi in tarile Europene, hrana de tip fast food are un pret foarte mic, in Romania, aceste produse concureaza cu felurile de mancare preparate intr-un restaurant obisnuit, iar aplicarea taxei ar urma sa creasca si mai mult pretul preparatelor.

Attila Cseke, a declarat pentru Gandul ca miliardul de euro care ar trebui sa vina din "McTaxa" ar urma sa fie cheltuit pe programe de sanatate si pe dezvoltarea infrastructurii din sistemul sanitar.

Ministrul mai spune ca, din punctul sau de vedere, discutiile pe aceasta tema cu producatorii si distribuitorii de hamburgeri, pizza, dulciuri, produse de cofetarie si bauturi carbogazoase ar putea incepe chiar de saptamana viitoare.

In asteptarea variantei oficiale privind McTaxa, industria de profil este neincrezatoare ca statul va putea aduce atat de multi bani, pana la un miliard de euro, la buget din noul impozit. Pe buna dreptate. Pietele bauturilor carbogazoase, a dulciurilor si a fast-foodului nu aduna, in total, decat cel mult 2-2,5 miliarde de euro, conform calculelor pe baza datelor companiilor de studii de piata.

In cifre, Ministerul Sanatatii ar trebui sa puna o taxa de pana la 50% pentru a aduce la buget veniturile estimate, si asta numai in conditiile in care aceste piete nu vor inregistra anul acesta noi scaderi, ci se vor mentine macar la nivelul din 2009.

Specialista SAR Otilia Nutu arata retinere in fata acestei initiative: "Depinde cum sunt folositi banii stransi astfel. In cazul acestor taxe, care nu intra la bugetul general, nu exista mecanisme foarte stricte de verificare a colectarii si gestionarii fondurilor stranse", citeaza Romania Libera.

O alta posibila metoda de completare a banilor de la buget amintita de ministrul Cseke Attila este asa-numitul mecanism de tip clawback, prin care producatorii de medicamente care desfac produse in Romania contribuie la finantarea sistemului cu 5-11% din veniturile obtinute. Mecanismul va fi implementat si in Romania, ministerul estimand ca astfel vor fi colectate, anual, 600 milioane de lei.

Reprezentanti ai industriilor vizate de noua taxa pe viciu au declarat ca asteapta sa vada proiectul de act normativ pentru a putea face observatii. "Cred ca ministrul s-a grabit cu acest act normativ. Are nevoie de bani si a gasit o solutie", a spus Sorin Minea, presedintele Romalimenta, patronat din industria alimentara, citat de Ziua.

O taxa asemanatoare este perceputa si in unele tari ale Uniunii Europene, precum Franta, Germania sau Marea Britanie, insa nu exista in Statele Unite - unde numarul persoanelor obeze din cauza consumului excesiv de fast food sau junk food este enorm.

De altfel, un studiu realizat la finele anului trecut in SUA si citat de ziarul britanic "Daily Express" a aratat ca mancarea de tip fast food creeaza o dependenta la fel de puternica precum cea data de heroina. In aceste conditii, din cauza consumului excesiv de mancare nesanatoasa, pot sa apara tot felul de complicatii medicale si boli ce trebuie tratate din fondurile sistemului de sanatate.

Proiectul de hotarare de guvern privind taxa pe produsele fast food este in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii. Comisia de nutritie a MS are misiunea de a stabili modul de aplicare a noii taxe, precizeaza Jurnalul National.

In privinta sumelor colectate prin aceasta taxe, ministrul Cseke nu a dat informatii. Distribuitorii si producatorii acestor produse vor fi consultati si impreuna cu acestia se va stabili cuantumul noii taxe.

Attila Cseke a subliniat ca 2010 va fi un an greu pentru sistemul de sanatate, din punct de vedere financiar si nu numai. Bugetul Ministerului Sanatatii pentru anul acesta este de 4191,6 milioane lei, aproximativ la nivelul anului 2009, cand pentru Sanatate au fost alocate 4 044,6 milioane de lei, scrie si Cotidianul.

"Vom avea dificultati in sustinerea programelor de sanatate (82% fata de 2009), a programelor de investitii in infrastructura si in aparatura medical (53% fata de 2009). De asemenea, ne vom confrunta cu probleme in asigurarea necesarului de medicamente si materiale sanitare in unitatile de primiri urgente (UPU) -(50%) si cele de transfuzie sanguina (50%). (...) Nu sunt multumit de bugetul alocat domeniului sanitar, este un buget pentru un an de criza", a spus ministrul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Minister Sanatate taxa hamburgeri, #Attila Cseke taxa hamburgeri, #taxa fast food, #taxa bauturi racoritoare , #frauda