Presa de azi: Tariceanu a cosmetizat intalnirea cu Barroso pentru urechile romanilor

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 06:47
1951 citiri
Presa de azi: Tariceanu a cosmetizat intalnirea cu Barroso pentru urechile romanilor
Foto: Evenimentul Zilei

Tariceanu isi pune cenusa-n cap, titreaza Evenimentul Zilei, precizand ca dupa o discutie cu Barroso, seful guvernului si-a exprimat regretul pentru schimbarea procedurii de numire a procurorilor-sefi.

Un demers inoportun din punct de vedere politic. Asa a calificat, marti, premierul Tariceanu, dupa discutia de la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, decizia Senatului de schimbare a procedurii de numire a procurorilor-s efi.

Propunerea ca, printre altii, nici seful DNA sa nu mai fie numit de presedinte, ci de CSM a apartinut vicepresedintelui PNL, Norica Nicolai.

"Politic nu era momentul - mai ales cand acest mecanism, de cooperare si verificare, este in derulare - ca parlamentul sa introduca modificari legislative cu amendamente care sa ridice anumite semne de intrebare. Din punct de vedere politic, este un demers hai sa-i zicem inoportun", a afirmat Tariceanu.

El a adaugat, totusi, ca, din punct de vedere tehnic, in statele europene exista diferite formule de numire a procurorilor-sefi, inclusiv de catre ministrul justitiei, fara "un patent sau o formula unica".

Referitor la un eventual raport critic al CE in urma actiunii parlamentului, Tariceanu a sustinut ca, in ultima evaluare a executivului european, "la nivelul guvernului, obiectivele sunt considerate ca indeplinite".

Tariceanu la CE: Decizia Parlamentului de a schimba numirea procurorilor nu a fost oportuna, este titlul din Gardianul. Premierul Calin Popescu Tariceanu a calificat, marti, "inoportuna, din punct de vedere politic" decizia Parlamentului de a modifica procedura de numire a procurorilor-sefi.

Premierul a mai spus ca in statele europene exista diferite formule de numire a procurorilor-sefi, inclusiv de catre ministrul justitiei, fara "un patent sau o formula unica", si a precizat ca in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare se vorbeste despre cresterea responsabilitatilor CSM.

El a tinut sa specifice ca discutia cu presedintele CE nu a avut un caracter special, asa cum s-a vehiculat in presa, ci s-a inscris in cadrul consultarilor periodice cu CE. Seful Guvernului a discutat la sediul Comisiei Europene cu presedintele CE, Jose Barroso, pe marginea reformei in justitiei.

Din delegatia premierului la Bruxelles au facut parte ministrul justitiei, Catalin Predoiu, si ministrul de externe, Lazar Comanescu.

Gandul noteaza ca Tariceanu si Barroso au inteles fiecare altceva din ce au discutat. Intalnirea de marti, de la Bruxelles, dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a fost marcata de unele mesaje contradictorii.

Seful CE a subliniat, in urma intrevederii, "necesitatea unor eforturi reinnoite de a implementa in intregime cele patru benchmark-uri pe care Romania le-a convenit cu CE la aderare", dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al Executivului comunitar, Mark Gray.

Guvernul roman insa sustine ca mecanismul de cooperare si verificare "nu a fost inscris pe agenda discutiilor dintre cei doi oficiali", ci doar misiunea de experti care va face urmatoarea evaluare a justitie romane.

Insa cele patru obiective despre a caror necesitate de implementare a vorbit Barroso, completata incurajarea adresata Guvernului roman "de a trata lupta impotriva coruptiei la nivel inalt ca o chestiune de importanta nationala" fac parte tocmai din acel mecanism de cooperare si verificare.

In ciuda micilor contradictii privind tematicile abordate, Barroso l-a incurajat pe Tariceanu, in contextul actualei crize financiare mondiale, sa inainteze un numar de reforme urgente, reforme menite "sa intareasca politica fiscala si sa reduca birocratia".

Premierul a declarat insa ca "sistemul bancar din Romania nu da deocamdata semne de slabiciune", dar a admis ca "efectele crizei globale se vor resimti si asupra economiei romanesti".

Si Romania libera ne informeaza ca Tariceanu recunoaste ca schimbarea procedurii de numire a procurorilor a fost inoportuna. Chemat la Bruxelles de presedintele Comisiei Europene, premierul Tariceanu a discutat despre criza financiara si despre schimbarile climatice, dar a si recunoscut ca Parlamentul a gresit cand a schimbat procedura de numire a procurorilor.

Modificarea de catre Parlament a procedurii de numire a procurorilor-sefi a fost "inoportuna", mai ales cat timp justitia este monitorizata de catre Comisia Europeana, a declarat marti la Bruxelles premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa intalnirea cu presedintele CE Jose Manuel Barroso.

In raportul anual de tara, Comisia recomanda Romaniei sa nu schimbe modalitatea de numire a procurorului general, dar si a procurorului-sef anticoruptie. Senatul Romaniei a decis, prin vot, excluderea presedintelui din acest proces, astfel incat procurorii-sefi ai DNA, DIICOT, plus procurorul general sa fie numiti de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului Justitiei.

Intrebat daca guvernul isi asuma ca obiectiv de referinta mentinerea procedurii de numire si revocare a procurorilor-sefi, Tariceanu a explicat ca din punct de vedere politic "nu era momentul" pentru modificarea procedurii de numire a procurorilor-sefi, dar ca, din punct de vedere tehnic, in Europa exista diferite sisteme.

Un zbor dus si intors la Bruxelles pentru o intalnire de mai putin de o jumatate de ora cu presedintele Comisiei Europene pentru a discuta despre "schimbarile climatice" este un lucru relativ neobisnuit, motiv pentru care explicatia data de premierul Tariceanu in urma scurtei sale intalniri de marti, in jurul orei pranzului, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in biroul acestuia din Bruxelles, a fost primita cu scepticism de cei care il asteptau la iesire.

Tariceanu a afirmat ca a discutat cu presedintele Comisiei Europene doar despre viitoarea misiune de experti UE in Romania, despre criza financiara si despre schimbarile climatice.

Tariceanu a cosmetizat intalnirea cu Barroso pentru urechile romanilor, scrie Cotidianul, precizand ca atat premierul, cat si un comunicat remis de la Palatul Victoria spun ca intalnirea premierului cu seful CE a fost una fara trageri de maneca. Purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray, e de alta parere.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, dupa intalnirea cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, ca nu a discutat cu Barroso despre mecanismul de cooperare si verificare in domeniul justitiei aplicat Romaniei si Bulgariei dupa aderare.

Aceeasi idee a fost transmisa si in comunicatul oficial al Guvernului, in care se precizeaza ca, "in ceea ce priveste mecanismul de cooperare si verificare aplicabil Romaniei pentru sistemul judiciar, acest subiect nu a fost inscris pe agenda discutiilor dintre cei doi oficiali, cei doi referindu-se doar la pregatirea misiunii de experti care vor face urmatoarea evaluare de etapa pentru Romania, ce va fi publicata in ianuarie-februarie 2009".

Toate erau bune si frumoase cu justitia romana din punctul de vedere al Comisiei Europene, asa cum l-a prezentat Tariceanu, pana la comunicatul de presa remis de Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

"In ceea ce priveste mecanismul de cooperare si verificare, presedintele Barroso a subliniat necesitatea unor noi eforturi pentru implementarea totala a celor patru obiective pe care Romania si le-a asumat atunci cand a aderat."

Unul dintre obiectivele la care se refera Barroso este legat de procedurile de numire si revocare a sefilor DNA, DIICOT si ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Comisia Europeana, prin vocea lui Mark Gray, a criticat decizia Parlamentului, amintind autoritatilor de la Bucuresti ca unul dintre obiectivele de referinta asumate de Romania la data aderarii si mentionate in fiecare dintre cele trei rapoarte CE publicate pana acum este tocmai mentinerea procedurii de numire si revocare a procurorilor-sefi.

Cosmetizarea din comunicatul Guvernului si din declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu este destul de ciudata in conditiile in care premierul spune ca nu este de acord cu modificarea adusa de parlamentari.

Tariceanu cap in cap cu Barosso, titreaza si Ziua. Prim-ministrul a ascuns presei ca a vorbit cu presedintele Comisiei Europene despre coruptie, fapt dezvaluit de purtatorul de cuvant al oficialului UE.

Dupa intalnirea sa cu Presedintele Comisiei Europene, premierul Tariceanu (insotit de ministrul de Externe, Lazar Comanescu si de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu) a sustinut o conferinta de presa la sediul Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

Asteptarile jurnalistilor au fost inselate, asta daca cineva isi dorea comentarii asupra subiectului considerat a fi, inainte de vizita, drept principal in discutiile cu oficialul european: coruptia. Conform prim-ministrului, subiectul nu ar fi fost abordat in cadrul reuniunii care, tot pentru a raspunde unor speculatii de presa, a fost definita inca de la inceput ca "un lucru obisnuit in cadrul intalnirilor bilaterale ale statelor membre cu Comisia Europeana".

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray, avea sa-l contrazica pe Calin Popescu Tariceanu in comunicatul oficial privind intalnirea la varf. Astfel, Gray declara ca, in cadrul intalnirii Barroso-Tariceanu, presedintele Comisiei "a subliniat angajamentul continuu al Comisiei de a lucra in parteneriat cu autoritatile romane si a incuraja Guvernul sa considere lupta impotriva coruptiei la nivel inalt drept o problema de importanta nationala".

Ce a fost discutat? In primul rand, asa-numitul "pachet energetic schimbari climatice", problema Romaniei (ca si a multor alte state europene) fiind cum sa poata raspunde mai bine, coerent si fara costuri economice care sa ajunga sa fie platite direct sau indirect de contribuabil, la indeplinirea obiectivului fixat la nivelul UE, cel de reducere cu 20% pana in 2020 a nivelului de emisii poluante in atmosfera.

Al doilea punct de discutie a fost "Agenda Lisabona" si modul in care Romania (prima tara care a propus un plan national de reforma) isi va reorienta profilul industrial spre industriile de varf, de inalta tehnologie si producatoare de valoare adaugata foarte mare, dar si pentru revitalizarea cercetarii stiintifice si tehnologice.

Al treilea subiect a fost criza financiara europeana, inaintea Summitului la care vor participa tarile europene membre in G-8, Barroso si Juncker, premierul roman apreciind ca nu sunt semnale de slabiciune a siste-mului financiar in Romania.

Erdogan s-a întâlnit la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh. Au discutat despre o pace echitabilă și durabilă în regiune VIDEO
Erdogan s-a întâlnit la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh. Au discutat despre o pace echitabilă și durabilă în regiune VIDEO
Președintele turc Tayyip Erdogan a discutat cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, sâmbătă, 20 aprilie, la Istanbul, despre eforturile de a furniza ajutor umanitar Gaza și de a se ajunge la o pace...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tariceanu, #Barosso, #intalnire, #discutii, #procurori, #numire , #frauda