Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Troc intre Guvern si sindicate

Joi, 06 Noiembrie 2008, ora 07:11
2903 citiri
Presa de azi: Troc intre Guvern si sindicate
Foto: Gardianul

Imobilele care au apartinut patrimoniului sindical din Romania si care au fost preluate de statul roman, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, in perioada 6 martie 1945 pana in prezent, vor fi restituite, a decis marti Guvernul.

Sindicatele iau inapoi casele de cultura, scrie Evenimentul Zilei, precizand ca imobilele care au apartinut sindicatelor si care au fost confiscate de stat in perioada comunista vor fi retrocedate confederatiilor sindicale, potrivit unui proiect de lege aprobat de guvern.

"Este vorba despre case de cultura, in numar de 57, unitati turistice si alte tipuri de active, cum ar fi stadioane si diferite sedii de institutii. Cele din primele doua categorii pot fi retrocedate in natura, insa, pentru restul, cele cinci confederatii sindicale vor primi actiuni la Fondul Proprietatea", a declarat Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei "Cartel Alfa".

Acesta a precizat ca este greu de estimat numarul total al cladirilor care pot fi redate in natura, pentru ca nu exista o inventariere precisa.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) au refuzat sa precizeze despre cate cladiri este vorba. "Nu stiu sa raspund, nu eu am semnat actul normativ. Eu sunt in concediu de o luna", a spus pentru Evenimentul Zilei presedintele institutiei, Ingrid Zaarour.

Proiectul de act normativ care reglementreaza retrocedarea imobilelor catre sindicalisti a fost initiat in urma cu trei ani.

Cladiri contra renuntarea la proteste?, se intreaba Gardianul. Imobilele care au apartinut patrimoniului sindical din Romania si care au fost preluate de statul roman, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, din 1945 si pana in prezent, vor fi restituite.

Decizia a fost adoptata in sedinta de marti a Guvernului. Proiectul de lege reglementeaza regimul juridic al unor imobile care au apartinut patrimoniului sindical din Romania - Confederatiei Generale a Muncii, Consiliului General al Sindicatelor si Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania -, precum si procedura de dobandire a dreptului de proprietate asupra acestora.

Actul normativ prevede infiintarea de catre confederatiile nationale sindicale reprezentative a Uniunii Nationale pentru Preluarea Patrimoniului Social (UNPPS). Conform actului normativ, restituirea bunurilor se va face in natura, iar daca acest lucru nu va fi posibil, se vor acorda masuri reparatorii.

De asemenea, va fi formata o comisie la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) care sa supravegeze aplicarea legii.

Organizatiile patronale au solicitat, in mai multe randuri, ca patrimoniul sindical sa fie administrat de un consortiu constituit din confederatiile patronale si sindicale reprezentative pentru a impiedica vanzarea patrimoniului de catre sindicate.

Gandul scrie ca Guvernul momeste sindicatele cu mostenirea de 500 milioane de euro. Sindicatele si-ar putea recupera imensul patrimoniu pierdut dupa Revolutie.

Averea fostului UGSR valoreaza peste 500 de milioane de euro si apartine acum statului, organizatiilor cooperatiste sau diverselor firme. In sedinta de marti, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementeaza regimul juridic al unor imobile care au apartinut patrimoniului sindical, precum si felul in care sindicatele pot redeveni proprietare ale respectivelor imobile.

Daca proiectul va fi legiferat, sindicatele vor primi vile, hoteluri, centre de tratament balnear, terenuri de sport, case de cultura, cluburi, birouri, sali de spectacole si multe altele. Sindicalistii sunt insa sceptici: ca-si vor recupera patrimoniul integral.

Ei au explicat ca Guvernul n-a facut decat sa initieze un proiect de lege care va ramane in sertarele parlamentului pana la urmatoarea legislatura. Retrocedarea patrimoniului este o dorinta veche a sindicatelor.

Proiectul de lege rataceste de aproape un an prin sertarele Parlamentului, dar a fost scos si "fluturat" sindicalistilor doar in situatii de criza - de pilda, pe la jumatatea anului acesta, cand mai multe confederatii sindicale au anuntat ca intentioneaza sa blocheze, toate in acelasi timp, mai multe activitati importante, daca nu se majoreaza salariul minim pe economie.

Troc intre Guvern si sindicate: pace sociala contra patrimoniu, este titlul din Romania libera. In plina campanie electorala, Guvernul a decis sa restituie sindicatelor fostul patrimoniu al UGSR, Confederatiei Generale a Muncii si Consiliului General al Sindicatelor.

Politicienii vorbesc de "mita electorala", iar viitorii beneficiari recunosc ca Executivul incearca o apropiere de sindicate, dar se declara nemultumiti ca nu s-a ales varianta mai rapida a unei ordonante de urgenta.

Este vorba de un imens patrimoniu de peste 300 milioane de euro la nivelul anului 1991, in care sunt incluse case de cultura, baze de odihna si tratament, hoteluri, stadioane si vapoare.

Decizia de restituire a fost luata in sedinta de Guvern de marti si vizeaza "imobilele care au apartinut patrimoniului sindical din Romania - Confederatia Generala a Muncii, Consiliul General al Sindicatelor si Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania - si care au fost preluate de statul roman, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice din 6 martie 1945 pana in prezent".

Mita pentru sindicate, noteaza si Ziua. Executivul a mai gasit o modalitate prin care sa mai taie putin din elanul revendicativ al sindicatelor: a scos "de la naftalina" un proiect de lege, prin care se restituie o serie de imobile, unele deosebit de valoroase, in patrimoniul unei viitoare Uniuni Nationale pentru Preluarea Patrimoniului Sindical.

Aflat in dezbatere publica de peste un an, din august 2007, Executivul a aprobat, in ultima sedinta, un proiect de lege prin care se restituie imobilele care au apartinut patrimoniului sindical si care au fost preluate de statul roman, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, incepand cu 6 martie 1945 si pana in prezent.

Conform proiectului, bunurile vor fi restituite in natura, iar in cazurile in care acest lucru nu este posibil, vor fi stabilite masuri reparatorii.

Cererile de retrocedare vor fi analizate de o comisie ce va fi constituita la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor, Uniunea urmand sa depuna la comisie cate o cerere pentru fiecare imobil solicitat, in termen de 12 luni de la data la care a dobandit personalitate juridica.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#guvern, #sindicate, #momeala, #imobile, #confiscate , #frauda
Comentarii