Presa straina deplange iarasi chinezii din Bucuresti

Luni, 02 Martie 2009, ora 10:53
2368 citiri
Presa straina deplange iarasi chinezii din Bucuresti
Foto: apropo.ro

Victime ale prabusirii pietei imobiliare sau ale unor intermediari neseriosi, aproximativ 200 de imigranti chinezi stau de mai multe saptamani in fata ambasadei Chinei de la Bucuresti.

Impartiti in grupuri mici, incalzindu-se la un foc aprins pe trotuar sau asezati pe saci de plastic, pe temperaturi sub zero grade, se uita la trecatori curiosi, inainte de a spune "salut", unul dintre putine cuvinte romanesti pe care le stiu, relateaza AFP intr-un reportaj, citat de NewsIn.

"Suntem aici pentru ca nu avem nici loc de munca, nici bani", spune unul dintre muncitori, prin intermediul unui translator. Barbatul, care refuza sa isi dea numele, spune ca circa 800 de chinezi, dintre care majoritatea au ajuns in Romania in toamna anului trecut, se afla in aceasta situatie "fara iesire", dupa ce majoritatea santierelor au fost inchise din cauza crizei economice.

"Am platit 40.000 de yuani (circa 4.000 de euro) unei companii chineze pentru a veni in Romania, iar aici am castigat numai 100 de euro pentru o luna de munca", a spus el.

"Vrem sa ne recuperam garantiile date intermediarilor si sa ne intoarcem in China", intervine Zhang Li, in varsta de 54 de ani, aprobat de altii.

Presedintele companiei israeliene Stone Group, a carei filiala din Romania, Eurostone Developer, este unul dintre principalii importatori de mana de lucru chineza, spune ca nu isi poate explica atitudinea muncitorilor.

"Intelegeti mentalitatea chineza, daca puteti", afirma el intr-un interviu acordat AFP, insotindu-si cuvintele cu un gest de neputinta.

El sustine ca Eurostone Developer, care recrutat intre 892 si 4.500 de chinezi care dispun in prezent de permis de munca in Romania, le ofera salarii, locuinte si le garanteaza un loc de munca pe termen lung. "Daca lucreaza bine, un muncitor chinez poate castiga aproximativ 1.200 de euro pe luna", adica de trei ori salariul mediu in Romania.

Chnezii "au, fara indoiala, dreptul sa fie ingrijorati din cauza crizei economice", dar miscarea lor de protest "este pe punctul de a omori" compania, care a pierdut din acest motiv mai multe contracte, evaluate la 500.000 - 600.000 de euro, a adaugat Ran Azor.

Imbracat in blugi si cu o casca pe cap, Li, in varsta de 40 de ani, se numara printre chinezii care au inca un loc de munca. Dupa o tacere lunga, el spune ca a castigat maxim 900 de euro pe luna de cand lucreaza la construirea complexului rezidential New Town din Bucuresti si ca nu stie nimic despre situatia compatriotilor sai.

Ambasada Chinei a anuntat intr-un comunicat ca a "rezolvat, prin negocieri cu intermediarii, situatia a 234 de muncitori, in timp ce cea a altor 54 este in curs de rezolvare". Majoritatea dintre ei s-au intors deja in China.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#AFP chinezi Bucuresti, #chinezi Ambasada Chinei , #frauda