Primaria Arad vrea sa cumpere cladirea primului Teatru permanent din Romania

Vineri, 11 Aprilie 2008, ora 20:09
3847 citiri
Primaria Arad vrea sa cumpere cladirea primului Teatru permanent din Romania

Primaria municipiului Arad a inceput procedurile de achizitie a cladirii in care a functionat primul Teatru permanent din Romania si care, in prezent, se afla intr-o stare avansata de degradare, cat si a altor cateva cladiri inscrise in lista monumentelor istorice aradene, transmite NewsIn.

"Autoritatile locale implicate in proiectul de reabilitare a cladirilor din centrul istoric al orasului Arad au fost sesizate asupra faptului ca, in decursul anilor, mai multe monumente istorice si de arhitectura, trecand in proprietatea privata a unor persoane fizice sau juridice, nu au fost intretinute, reparate si puse in valoare si, mai mult, acestea continua sa se degradeze. Fata de aceasta situatie, conducerea executiva a municipiului Arad considera oportuna mandatarea executivului de a demara procedurile de achizitie si pentru imobilele 'Casa Iacob Hirschl', 'Teatrul Vechi', inscrise in lista monumentelor istorice a judetului", a precizat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, citat de corespondentul NewsIn.

Viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar, va fi imputernicit sa inceapa procedurile de achizitie a imobilului in care a functionat primul teatru din tara, alaturi de alte cladiri inscrise in lista monumentelor istorice a judetului.

Primaria Arad mai vrea sa achizitioneze "Casa fostei vami", in care sunt in prezent spatii comerciale, "Turnul de Apa", unde acum se afla un restaurant si o galerie de arta, "Casa Iacob Hirschl", unde isi are sediul Casa de Cultura a Municipiului.

Cel mai vechi teatru din tara a functionat intr-un imobil format din doua corpuri de cladiri, Casa Hirschl si Teatrul Vechi. Cladirea considerata primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul tarii noastre a fost construita in anul 1817, iar proprietarul ei a fost Iacob Hirschl.

Primul eveniment de seama al teatrului, imediat dupa inaugurare, a fost prezentarea, la 27 februarie 1818, a unui spectacol in limba romana, de catre elevii Preparandiei aradene, manifestare care se incadreaza in randul primelor reprezentatii teatrale romanesti in tara noastra.

Autoritatile aradene intentioneaza sa restaureze cladirea in care a functionat primul teatru permanent din Romania si sa-i redea aspectul initial. Urmasii fostului proprietar Iacob Hirschl au spus ca sunt de acord sa renunte la cladirea teatrului vechi contra unei sume de bani.

Citeste si:
Compania de Transport Public din Arad plăteşte pentru curent de zece ori mai mult decât în 2021. Se ia în calcul modificarea circulaţiei tramvaielor
Compania de Transport Public din Arad plăteşte pentru curent de zece ori mai mult decât în 2021. Se ia în calcul modificarea circulaţiei tramvaielor
Compania de Transport Public (CTP) Arad, cel mai mare operator de transport din judeţ, este nevoită să cumpere energie electrică la un preţ de aproape zece ori mai mare decât în 2021, motiv...
Centrala termică a unei case din județul Arad a explodat după o pană de curent și a provocat un incendiu
Centrala termică a unei case din județul Arad a explodat după o pană de curent și a provocat un incendiu
Centrala termică pe lemne a unei case din localitatea Vladimirescu a explodat luni, 17 ianuarie, în urma unei întreruperi de curent care a oprit funcţionarea pompelor de apă, iar jarul aruncat...