Ziare.com

Primaria Sinaia, indiferenta in problema gunoaielor aruncate in natura

Marti, 25 August 2009, ora 20:10

   

Primaria Sinaia, indiferenta in problema gunoaielor aruncate in natura
Voluntarii ecologisti care au adunat 900 de saci de deseuri din groapa de gunoi improvizata la Cota 1.500 din Sinaia acuza autoritatile locale ale orasului de dezinteres, in conditiile in care, in lipsa unui loc de depozitare conform pe raza localitatii, nu s-au preocupat sa gaseasca o alternativa.

"Problema salubrizarii din Sinaia este foarte grava, dar, din pacate, se afla pe ultimul loc intre prioritatile autoritatilor. Si asta desi Romania poate fi penalizata cu pana la 200.000 euro pe zi pentru gropile de gunoi neecologice ramase deschise, dupa incheierea termenului negociat cu Uniunea Europeana", a declarat presedintele EcoAssist, Liana Buzea.

"Desi initial ne-au spus ca se vor ocupa de ducerea deseurilor la groapa ecologica de la Brasov, a trebuit sa ne descurcam fara sprijinul autoritatilor locale, care ne-au spus ulterior ca aceasta nu intra in atributiile primariei", a adaugat ea.

Unul dintre motivele eschivarii autoritatii locale ar putea fi ca taxa de depozitare a gunoaielor este destul de ridicata, potrivit EcoAssist.

Sinaia, fara groapa de gunoi

Sinaia nu are oficial groapa de gunoi, insa voluntarii EcoAssist au descoperit locul in care se arunca sistematic gunoiul si care se afla pe locul unei foste cariere. Recent, primaria a pus o bariera in acea zona, urmand ca locul sa fie acoperit cu pamant si ulterior plantate flori.

La finalul saptamanii trecute, voluntarii EcoAssist au colectat selectiv 500 de saci de deseuri, dupa ce in perioada 6-9 august mai adunasera 400 de saci de gunoaie, reprezentand trei sferturi din capacitatea gropii de gunoi formate la Cota 1500 din Sinaia.

Restanti la inchis gropile municipale neconforme

Luni, premierul Emil Boc a cerut sa i se prezinte saptamanal rapoarte cu privire la controalele Garzii Nationale de Mediu in vederea combaterii poluarii si i-a cerut ministrului Mediului ca la inceputul lunii septembrie sa prezinte solutii pentru eliminarea restantelor in inchiderea gropilor neecologice.

Pe 16 iulie, Nemirschi atentiona ca Executivul european ar putea trimite in doua luni scrisoarea prin care va intreba Romania daca s-a conformat angajamentelor asumate privind inchiderea gropilor municipale neconforme.

"Comisia are un grafic. Si acolo vede ca pe 16 iulie 2009 Romania avea de inchis 78 de gropi municipale neconforme. Comisia trimite scrisoare, probabil in doua luni, sa intrebe cum stam la acest capitol", a spus Nemirschi.

El a precizat ca, la termenul limita de 16 iulie, din cele 78 depozite municipale neconforme care trebuiau inchise si-au sistat activitatea doar 19. Au ramas, astfel, 59 de depozite municipale neconforme active, carora li se adauga alte doua din perioada 2006-2007 pe care Romania se angajase sa le inchida si nu a facut-o.

Ministrul declara atunci ca se asteapta ca procedura de infringement in acest domeniu sa fie declansata, insa spera ca, in intervalul de un an si jumatate cat dureaza aceasta, Romania sa se conformeze si sa scape astfel de sanctiunile impuse de Curtea Europeana de Justitie, in cazul in care Comisia Europeana deschide proces.

Sursa: rNews

Articol citit de 1427 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte bine face

pt ca pe banii cetatenilor din Sinaia se facea curatenie acolo unte asa zisii turisti de gratar , cu o nesimtire crasa lasa la fiecare sfirsit de saptamina mii de tone de gunoi, resturi menajere , peturi etc acolo unde se opresc , se refac , maninca etc .. eu i-am sugerat sa nu faca curatenie pt ca atunci cind revin imputitii sa vada ce inseamna sa fii jegos ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor