Principesa Margareta, succesoare a Regelui Mihai I

Duminica, 30 Decembrie 2007, ora 14:52
7186 citiri
Principesa Margareta, succesoare a Regelui Mihai I

Principesa Margareta a fost desemnata oficial de Regele Mihai I drept succesoare dinastica a acestuia si mostenitor al Casei Regale a Romaniei, anunta Realitatea TV.

Noile norme ale Casei Regale Romane au fost semnate duminica, la ora 12.00. Momentul a fost ales simbolic, reprezentand ziua si ora la care Mihai I a semnat, in anul 1947, actul abdicarii fortate, dar la Palatul Elisabeta din Bucuresti.

La 60 de ani de la abdicarea sa fortata, fostul suveran al Romaniei, Mihai I, a semnat duminica, la Savarsin, Statutul Casei Regale a Romaniei, document prin care principesa Margareta a fost desemnata succesoarea dinastica si mostenitoarea familiei regale romane.

Conform Statutului Casei Regale semnat duminica, actualul mostenitor la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei si Principesa de Hohenzollern. Margareta va fi de acum inainte si va ramane si dupa decesul regelui Custode al Coroanei Romaniei, se mai arata in documentul citat, accesibil pe pagina web a familiei regale: www.familiaregala.ro.

Legea Salica, modificata

Regele Mihai mai arata in documentul citat ca, in cazul in care natiunea romana si Parlamentul Romaniei vor considera potrivita folosirea monarhiei ca forma de guvernamant, va solicita Parlamentului sa renunte la aplicarea legii salice (prin care succesiunea la tron se facea exclusiv pe linie barbateasca, n.r.), care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astazi, nici valorilor societatii romanesti.

De altfel, prin noile norme adoptate duminica, familia regala romana renunta la legea salica, in semn de apreciere a valorilor UE, a carei membru a devenit si Romania. "In semn de recunoastere a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a obligatiilor pe care acest lucru le presupune, in special Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Noi modificam principiile si practica Legii Salice, cu descendenta exclusiv masculina, care nu va mai fi folosita la stabilirea succesiunii", se mai arata in Statutul Casei.

Ordinea succesiunii dinastice

Ordinea succesiunii dinastice este urmatoarea:

1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei;

2. ASR Principesa Elena a Romaniei (a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana);

3. Nicolae de Roumanie Medforth Mills (fiul Elenei, nepotul Regelui, care va deveni ASR Principele Nicolae al Romaniei la 1 aprilie 2010);

4. Elisabeta Karina de Roumanie (fiica Elenei);

5. ASR Principesa Irina a Romaniei (a treia fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana);

6. Michael de Roumanie Kreuger (fiul Irinei);

7. Angelica de Roumanie Kreuger (fiica Irinei);

8. ASR Principesa Sofia a Romaniei (a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana);

9. Elisabeta Maria Biarneix (fiica Sofiei); 10. ASR Principesa Maria a Romaniei (a cincea fiica Regelui Mihai si a Reginei Ana).

Descendentii lui Carol al II-lea, exclusi din succesiune

Descendentii Regelui Carol al II-lea al Romaniei, pe orice ramura colaterala, vor continua sa fie exclusi din linia de succesiune si nu vor fi membri ai Casei Regale a Romaniei, se mai arata in noile norme ale dinastiei.

Cand Margareta va deveni seful Casei Regale, dupa decesul Regelui, principele Radu de Hohenzollern-Veringen va primi titlul de "Alteta Sa Regala Principele Consort al Romaniei".

Prin acest document, lui Radu i s-a conferit titlul de "Principe al Romaniei" si calificativul de "Alteta Regala". Regele a luat aceasta decizie "pentru meritele lui in familie si pentru a-l ajuta sa-si duca mai departe angajamentele viitoare pentru dezvoltarea romaneasca".