Profesorii vor picheta, miercuri, Ministerul Educatiei

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 07:39
2777 citiri
Profesorii vor picheta, miercuri, Ministerul Educatiei
Foto: Arhiva

Aproximativ o suta de cadre didactice afiliate Federatiei "Spiru Haret" vor picheta miercuri Ministerul Educatiei, ca protest fata de masurile legislative luate de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Pichetul se va desfasura intre orele 11:00 si 13:00. Principalele motive alte protestului sunt Ordonanta 114/2009, care prevede reducerea a 15.000 de posturi din invatamant, dar si Ordonanta 1/2010, referitoare la reducerea unor prime pentru profesori, anunta NewsIn.

Numarul maxim de posturi finantate pentru invatamantul preuniversitar de stat va scadea, in 2010, cu 15.000, de la 321.677 in intervalul ianuarie-august, la 306.677, in septembrie-decembrie, potrivit unei ordonante de urgenta publicate pe 29 decembrie in Monitorul Oficial.

Ministerul Educatiei nu renunta si va concedia 15.000 de profesori

Tot prin ordonanta de urgenta s-a decis si eliminarea sporului de doctorat la profesori, ca o completare la Legea salarizarii unice.

Legea salarizarii unitare a bugetarilor, unul din cele mai controversate proiecte legislative din ultimii ani, cel putin din punctul de vedere al angajatilor din invatamant, a intrat in vigoare la 1 ianuarie, anexe la aceasta lege urmand sa fie discutate pana la 30 iunie. Legea prevede, in principal, ca sporurile si alte indemnizatii ale bugetarilor sa fie incluse in salariul de baza, alte sporuri urmand sa fie acordate in limita de 30% din salariul de baza.

Personalul din invatamant si profesorii debutanti raman in continuare cei mai prost platiti din sistemul bugetar, cu un corficient de salarizare pornind de la 1,65, potrivit Legii salarizarii unitare. Angajatii din educatie sunt nemultumiti si de faptul ca numeroase sporuri eliminate, cum ar fi salariul de merit sau sporul pentru mediul rural, nu au fost introduse in salariul de baza.

Izvoranu: Urmeaza si alte actiuni de protest

Gheorghe Izvoranu, presedintele Federatiei Spiru Haret, a declarat, la Antena 3, ca disponibilizarea celor 15.000 de posturi reprezinta o "lovitura data invatamantului".

"In conditiile in care se pune problema discutarii unei noi legi a Educatiei, este firesc sa asteptam intai intrarea ei in vigoare si apoi sa vedem daca este nevoie de disponibilizari de personal", a afirmat reprezentantul sindicatului profesorilor. Legat de pichetul programat pentru miercuri, Izvoranu a subliniat ca va exista un calendar al protestelor dupa coordonarea cu celelalte sindicate din tara.

"Este o prima forma de protest, celelalte urmand sa se deruleze in functie de problemele ridicate la nivelul tuturor federatiilor sindicatelor din invatamant", a declarat Izvoranu, pentru sursa citata.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Federatia Spiru Haret protest, #legea salarizarii unice invatamant, #concedieri profesori 2010 , #frauda