Proiect de lege depus de cetateni, in favoarea fondurilor alocate Sanatatii

Duminica, 03 Mai 2009, ora 20:58
1088 citiri
Proiect de lege depus de cetateni, in favoarea fondurilor alocate Sanatatii
Foto: transilvaniaexpres.ro

Un Comitet de initiativa legislativa cetateaneasca cere, printr-un proiect de lege pe care il propune spre dezbatere Parlamentului, alocarea a cel putin 6% din PIB pentru Sanatate, proiectul primind aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, iar Senatul este prima camera sesizata.

Proiectul de lege prevede ca "totalul fondurilor anuale destinate finantarii sanatatii sa reprezinte cel putin 6% din produsul intern brut anual, iar fondul anual destinat asistentei medicale primare sa reprezinte minimum 12% din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate".

In acest sens, initiativa legislativa propune modificarea articolului 81 din Legea nr.95/2006.

In expunerea de motive, membrii Comitetului de initiativa spun ca sanatatea a fost declarata prioritate nationala de catre toti guvernantii postdecembristi, dar finantarea acestui sector a avut permanent de suferit, procentul alocat sanatatii din PIB fiind mult sub nivelul alocat de statele membre ale UE.

Scopul declarat al initiativei legislative cetatenesti este de a asigura cresterea calitatii serviciilor medicale, diversificarea acestora si modernizarea si dotarea unitatilor medicale.

Proiectul de lege a fost initiat de un Comitet de initiativa legislativa format din 11 membri si condus de Gabor Dorin-Marius.

Conform Legii 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni, republicata in 2004, "promovarea initiativei legislative a cetatenilor se asigura de catre un comitet de initiativa alcatuit din cel putin zece cetateni cu drept de vot".

Din comitetul de initiativa nu au voie sa faca parte parlamentari, membri ai Guvernului sau ai adminitratiei publice alesi prin vot universal. Orice initiativa legislativa cetateneasca trebuie sa fie sustinuta de 100.000 de semnaturi.

Conform Constitutiei, cetatenii nu pot avea initiativa legislativa in cazul problemelor fiscale, al celor cu caracter international, amnistiei si gratierii.

Propunerea legislativa care face obiectul initiativei se publica gratuit in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I.

Proiectul de lege al Comitetului de initiativa legislativa cetateneasca a primit avizul Consiliului Legislativ in 15 aprilie 2009 si a fost publicat in Monitorul Oficial la 29 aprilie 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect lege Sanatate, #buget Sanatate PIB, #initiativa legislativa Sanatate, #Gabor Dorin Marius , #frauda