Proiectul de lege privind raspunderea materiala a magistratilor, trimis catre Justitie

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 14:43
1259 citiri
Proiectul de lege privind raspunderea materiala a magistratilor, trimis catre Justitie
Foto: Arhiva

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti proiectul de lege privind raspunderea materiala a magistratilor.

CSM si-a asumat aceasta activitate in cadrul directiilor prioritare de actiune pentru anul 2009, stabilite in baza constatarilor, criticilor si recomandarilor aduse Romaniei prin Raportul intermediar al Comisiei Europene din 12 februarie 2009, potrivit Amos News.

Acest proiectul este rezultatul unei consultari a magistratilor, prin asociatiile profesionale, si reglementeaza procedura si situatiile in care este antrenata raspundererea materiala a magistratilor in cazul savarsirii unei erori judiciare.

Printre noutatile introduse prin acest proiect sunt: definirea notiunilor de "rea- credinta"si "grava neglijenta"; stabilirea termenului de exercitare a actiunii in regres; stabilirea competentei materiale, a procedurii judiciare si a faptului ca, exercitarea unei astfel de actiuni este scutita de plata taxei judiciare de timbru; precizarea expresa a faptului ca actiunea in regres se exercita, in alte procese decat cele penale, ulterior stabilirii prin hotarare judecatoreasca irevocabila a erorii judiciare si stabilirea termenului de promovare a unei astfel de actiuni.

La preluarea mandatului de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Viorel Virgil Andreies arata faptul ca "procesele de reforma care vizeaza sistemul judiciar au sanse optime de reusita daca se asigura implicarea in reusita acestora a tuturor factorilorde actiune din interiorul sistemului, ceea ce impune coparticiparea magistratilor la deciziile strategice care vizeaza functionarea sistemului -(...)consultarea instantelor si parchetelor asupra principalelor proiecte de legi/regulamente care vizeaza functionarea sistemului."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#raspundere materiala magistrati, #Consiliul Superior Magistratura, #MinisterulJustitiei Libertatilor , #frauda