Protest anti-Securitate

Luni, 04 Februarie 2008, ora 06:48
1120 citiri
Protest anti-Securitate

Societatea civila are solutii naive pentru criza CNSAS, anunta Cotidianul. Cateva sute de manifestanti au protestat in Piata Universitatii fata de decizia de joi a Curtii Constitutionale prin care Legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala. Manifestatia a fost "moderata" de Mircea Toma, din partea Agentiei de Monitorizare a Presei, si acompaniata de lozincile studentilor de la Militia Spirituala.

In afara emotiilor exprimate in registrul tonal al manifestatiilor de acum 18 ani din Piata Universitatii, protestatarii au ajuns, totusi, la un acord asupra a trei revendicari punctuale, fara a explica insa temeiul legal in virtutea caruia acestea ar putea fi satisfacute si nici ce institutii le-ar putea aduce la indeplinire. In primul rand, ONG-urile participante au solicitat "continuarea, cu maxima urgenta, a deconspirarii fostilor securisti si a colaboratorilor acestora", fara a indica si cine ar putea face acest lucru, din moment ce CNSAS nu mai are baza legala de functionare.

In al doilea rand, au solicitat "modificarea legislatiei in asa fel incat acesti judecatori (ai CC - n.r.) sa poata fi revocati", ceea ce este iarasi imposibil, intrucit mandatele lor sint acordate in virtutea actualei legi, or, actele normative nu pot produce efecte decat pentru viitor. Ca bonus, Toma le-a mai cerut membrilor CNSAS sa spuna cat mai repede "care dintre judecatorii CC au fost colaboratori sau securisti".

Gandul scrie ca trei sute de protestatari au reincalzit hiturile Pietei Universitatii: CC, coruptia si Ion Iliescu. Putini civici anticomunisti s-au adunat, duminica, in Piata Universitatii, sa apere CNSAS-ul de "restauratie". Chemarea fusese adresata de un grup de 23 de organizatii civice, dupa decizia Curtii Constitutionale de a scoate in ilegalitate institutia creata in baza Legii Ticu.

In jur de trei sute de persoane au raspuns apelului, in special pensionari si tineri, "paziti" de cateva zeci de ziaristi. Studentii din organizatia "Militia spirituala" au fost cei mai vocali, strigand lozinci impotriva Curtii Constitutionale: "Ole, ole, Ceausescu-i la CC" si "Pentru noi/sunteti un gunoi".

Altii au protestat in general impotriva coruptiei, dupa cum se putea afla de pe un banner pe care scria "In Romania exista coruptie, dar nu sunt corupti". Ca la orice miting al anticomunistilor, nu puteau lipsi pancartele anti-Iliescu, de data asta in limba engleza: "This is the father of all the burglars from Ramania" si "Iliescu-guilty for the death of 1200 people of the romanian revolution".

Protest anti-securitate in Piata Universitatii titreaza Romania Libera. Aproape o mie de persoane s-au adunat in Piata Universitatii din Bucuresti pentru a manifesta impotriva deciziei Curtii Constitutionale, care a declarat neconstitutionale mai multe articole ale legii de functionare a CNSAS.

Cetatenii stransi pentru a protesta impotriva deciziei Curtii de a declara neconstitutionala legea CNSAS au rezonat la discursurile sustinte de reprezentanti ai societatii civile si la lozincile studentilor din "Militia Spirituala".

Acestia din urma au strigat lozinci anti-CCR si anticomuniste precum "Ole, Ole, Ceausescu-i la CC sau "Pentru noi/Sunteti un gunoi", cu referire la judecatorii Curtii Constitutionale. Protestatarii nu l-au uitat nici pe Avocatul Poporului, pe care l-au numit "instrumentul diavolului".

"Pentru noi, voi sunteti un gunoi!"- este vocea nemultumitilor din Piata Universitatii, scrie Ziua. In timp ce politicienii cauta solutii pentru scoaterea CNSAS din impas, mai multe organizatii civice protesteaza, duminica, in Piata Universitatii din Capitala, fata de decizia Curtii Constitutionale de a scoate in afara legii CNSAS. Totodata, organizatiile cer Presedintiei, Guvernului si Parlamentului sa ia masuri legislative astfel incat CNSAS sa poata functiona, sa-i revoce pe membrii Curtii si pe Avocatul Poporului.

De asemenea, asociatiile cer CNSAS sa faca publice orice fel de informatii cu privire la colaborarea magistratilor cu fosta Securitate. In plus, Asociatia 21 Decembrie 1989 a anuntat ca va ataca hotararea CCR, prin care legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala, cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Societatea Academica din Romania (SAR) considera verdictul dat de CCR in cazul legii CNSAS drept un "asasinat asupra statului de drept" si sfatuieste CNSAS sa publice imediat pe Internet dosarele de magistrati pe care le detine pentru a elibera magistratura de "gasca de securisti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Zeci de angajați Google au participat la proteste în birourile companiei din New York și California. Gigantul IT are un contract de peste un miliard de dolari cu guvernul israelian, însă tot...
#protest, #CNSAS, #Securitate , #frauda