Proteste in toata Romania in semn de solidaritate cu Chisinaul (Video)

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 22:51
2202 citiri
Proteste in toata Romania in semn de solidaritate cu Chisinaul (Video)

Cateva zeci de studenti basarabeni au participat, marti seara, la Constanta, la un miting de solidaritate cu zecile de mii de manifestanti care cer, in Republica Moldova, repetarea alegerilor parlamentare.

Studentii au aprins si cateva lumanari pentru persoanele care si-au pierdut viata in incidente. "Protestam impotriva modului in care au fost tratati studentii de catre autoritati", a declarat unul dintre participanti.

Manifestarea s-a desfasurat in liniste, fara incidente. La eveniment au participat si cativa constanteni care si-au manifestat solidaritatea cu ce se intampla in tara vecina.

"Am auzit ca in alte orase s-au strans cateva sute de persoane. La noi sunt numai cateva zeci. E pacat ca nu protesetaza mai multa lume fata de ceea ce se intampla in Moldova", a declarat Cristi M., unul dintre constantenii care a participat la protest. Evenimentul din Constanta a durat aproximativ 30 de minute.

Mitinguri de sustinere pentru protestatarii de la Chuisinau si impotriva rezultatului asegerilor de duminica din Republica Moldova au mai avut loc, marti, la Galati, Craiova, Cluj-Napoca, Brasov si Bucuresti.

Peste 100 de tineri, majoritatea studenti in anul I si II ai Universitatii din Craiova, s-au intalnit, marti seara, in Piata "Mihai Viteazul" din centrul Craiovei, in semn de solidaritate cu protestatarii din Chisinau.

Mitingul nu a fost organizat de o anumita asociatie, participantii fiind studenti de la diferite facultati din Craiova.

Studentii au venit in centrul Craiovei inarmati cu steaguri ale Romaniei si pancarte pe care erau scrise mesaje de genul: "Romania nu uita, Basarabia e a ta", "Nu ne ingropati viitorul", "Jos comunistii", "Noi vrem dreptate", "Vrem Basarabia inapoi".

Potrivit reprezentantilor Jandarmeriei Craiova, protestul a fost neautorizat, insa nu s-au creat conflicte, fiindca protestatarii nu au scandat, ci doar au afisat pancarte si au aprins lumanari. Protestul a durat aproximativ o ora, dupa care marea majoritate a celor prezenti a plecat spre case.

"Nu au fost incidente, nu s-au manifestat in nici un fel. Noi, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Dolj, am asigurat masurile de ordine publica cu 20 de jandarmi", a precizat locotenent-colonel Ionut Tapu, purtator de cuvant al IJJ Dolj.

Doar cativa dintre cei 100 de protestatari au mai ramas in Piata "Mihai Viteazul" pana la ora 21.00 "Acest miting a fost organizat pentru a ne transmite nemultumirea fata de alegerile din Republica Moldova si pentru a le arata tinerilor de acolo ca suntem alaturi de ei si ii sustinem in tot ceea ce fac", ne-a declarat unul dintre studentii prezenti la manifestare.

Alti aproape 500 de studenti basarabeni au protestat, marti seara in Piata Unirii din Iasi, in semn de solidaritate cu manifestatiile care au avut loc in capitala Republicii Moldova, Chisinau.

Tinerii s-au adunat incepand cu orele 20.00 si au strigat sloganuri anticomuniste, printre acestia aflandu-se si cei 50 de studenti basarabeni care nu au fost lasati de vamesii moldoveni sa intre in Republica Moldova in cursul zilei de marti. Presedintele Asociatiei Tinerilor Basarabeni, Dan Caranfil, a declarat ca tinerii vor incerca din nou, miercuri, sa intre in Republica Moldova. Acesta a explicat ca studentilor basarabeni din Iasi li se vor alatura tineri din alte centre universitare.

"Ne vom aduna in fata Palatului Culturii si vom pleca spre vama in cateva autocare. Daca nu ne vor lasa sa intram in tara, vom protesta in vama, la fel cum am facut si astazi (marti, n.r.)", a declarat presedintele ATB, adaugand ca se asteapta ca miercuri dimineata sa ajunga la Iasi studenti din Timisoara si Cluj.

Dan Caranfil a povestit ca au fost opriti de vamesii moldoveni fara motive reale, iar el a fost audiat de graniceri timp de o ora cu privire la scopul vizitei in Republica Moldova. "In jurul orelor 12.00, am fost blocati in vama Sculeni. Timp de doua ore am fost retinuti pe motiv ca nu functioneaza sistemul informatic.

Dupa care eu am fost chemat intr-un birou si timp de o ora am fost chestionat vis-a-vis unde vrem sa mergem si ce vrem sa facem. Si soferul a fost chemat separat de graniceri si i s-a cerut sa dea autocarul 50 de metri mai in spate. Noi am stat in vama si am protestat pentru ca ni se incalca drepturile. Am cerut explicatii si nu ni s-a spus nimic", a mai spus presedintele ATB.

La intoarcerea in Romania, in jurul orei 18.00, tinerii au fost asteptati in vama de un alt grup de 50 de studenti basarabeni care au inchiriat din resurse proprii un autocar in incercarea de a trece in Republica Moldova. Acestia au renuntat insa sa treaca granita si au amanat protestul pentru miercuri dimineata.

Mitinguri de sustinere pentru protestatarii de la Chuisinau si impotriva rezultatului asegerilor de duminica din Republica Moldova au mai avut loc, marti, la Galati, Arad, Cluj-Napoca, Brasov si Bucuresti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#protest Romania Chisinau, #Moldova frauda alegeri, #comunism PCR Voronin , #frauda