Radu Timofte: Nu cred c-as primi acordul CIA sa vorbesc

Joi, 13 August 2009, ora 20:47
2871 citiri
Radu Timofte: Nu cred c-as primi acordul CIA sa vorbesc
Foto: money.ro

Fostul sef al Serviciului Roman de Informatii Radu Timofte sustine ca intre SRI si CIA nu au existat niciodata acorduri pentru infiintarea unor inchisori secrete pe teritoriul Romaniei.

Cele doua servicii au colaborat, intr-adevar, pentru combaterea terorismului, insa detaliile despre aceste cazuri nu pot fi facute publice, oricum, fara acordul CIA, pe care cu siguranta nu l-ar putea primi, mai spune Timofte.

"CIA si SRI nu au colaborat decat pe cazuri concrete, legate de lupta impotriva terorismului. Si, ca sa pot da detalii despre aceste cazuri, ar trebui sa am acordul celor de la CIA! Inclin sa cred ca nu l-as primi!

A fost o perioada delicata, iar CIA a lucrat dupa 2001 cu toate serviciile secrete din Europa, nu doar cu SRI. Oricum, scopul era unul nobil si tinea de siguranta oamenilor", a declarat, pentru EVZ, Radu Timofte.

Intre Timofte si seful CIA, George Tenet, au fost mai multe schimburi de vizite. Unele au fost facute publice, altele nu au putut fi mediatizate. Ba, mai mult, fostul sef al SRI a primit si o medalie de la Tenet, in noiembrie 2003, pentru "o serie de succese in lupta antiterorista si am fost felicitati".

O cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti a servit drept inchisoare secreta a CIA, amenajata pentru a gazdui sase detinuti, a declarat fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo.

Kyle D. Foggo a declarat ca in martie 2003 doi oficiali CIA i-au cerut sa-i ajute sa amenajeze inchisori secrete pentru a-i detine aici pe unii dintre cei mai periculosi teroristi. Foggo, poreclit Dusty, avea faima de a fi o persoana care putea obtine oriunde in lume orice avea nevoie CIA, scrie New York Times. Unitatea lui era in Frankfurt, Germania.

Foggo a supervizat construirea a trei centre de detentie, fiecare conceput pentru a gazdui circa sase detinuti, potrivit unor fosti oficiali din serviciile de informatii. Una dintre inchisori era o cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Radu Timofte fost sef SRI, #colaborare SRI CIA inchisori secrete , #frauda