Raport UE: Romania este tara de origine pentru traficul de copii

Marti, 07 Iulie 2009, ora 16:09
2901 citiri
Raport UE: Romania este tara de origine pentru traficul de copii
Foto: TNDBA

Un numar semnificativ de copii din UE cad victime ale traficului pentru exploatare sexuala sau adoptie, iar Romania este in mare parte o tara de origine pentru traficul de copii, dar a implementat o serie de practici de succes pentru combaterea acestui fenomen, se arata intr-un raport european.

Agentia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene a publicat marti un nou raport privind "Rolul Uniunii Europene in combaterea traficului de copii".

Romania este intr-o mare masura o tara de origine pentru copii traficati si numai intr-o mica masura o tara de tranzit pentru retelele de traficanti, constata raportul.

De exemplu, in primele 6 luni ale anului 2008, Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor (ANPDC) din Romania a primit 250 de cereri privind copii romani neinsotiti in strainatate, iar 138 dintre acestia au fost repatriati. In Romania exista 12 centre specializate exclusiv pentru copii romani neinsotiti care sunt repatriati sau pentru victime ale traficului.

Romania incearca reintegrarea copiilor traficati

Romania este singura tara membra a UE care a dezvoltat un program de integrare specializat pentru copiii traficati, se mai arata in raport. In cadrul acestui program, situatia copilului in cauza este mai intai evaluata, apoi este alcatuit un plan individual pentru recuperare si integrare, dupa care este implementat si monitorizat constant.

ANPDC a identificat, in afara categoriei de minori straini neinsotiti, si alte categorii expuse riscului de trafic: copiii strazii, copii din familii vulnerabile, din comunitati sarace de romi, copii neglijati sau abuzati, copii care au renuntat la scoala, cei cu dizabilitati sau cu parinti care lucreaza in strainatate.

Planurile si strategiile nationale ale autoritatilor romane au ca obiectiv reducerea vulnerabilitatii grupurilor expuse la riscul de trafic, inclusiv in cazul celor mai vulnerabili copii.

Raportul atrage atentia, citand bazele de date ale ANPDC, ca numarul de persoane traficate din Romania catre Cehia pentru exploatare prin munca a crescut. "Baza de date nationala este un instrument eficient in identificarea tendintelor de trafic si serveste drept model pentru alte tari", specifica raportul.

Potrivit unui recent raport al ONU, citat de agentia europeana, din ianuarie pana in noiembrie 2008, 131 de copii au fost traficati in Romania, in timp ce in 2007, 81 de astfel de victime fusesera identificate in Germania si 53 in Bulgaria. O serie de tari din UE sunt inregistrate in raport cu mai putin de 10 cazuri.

"In fiecare an, un numar semnificativ de copii din UE cad victime ale traficului pentru exploatare sexuala, exploatare prin munca, adoptie ilegala sau extractie de organe", a subliniat directorul FRA, Morten Kjaerum. Acesta a explicat ca, din cauza dificultatii de a aduna si centraliza datele din toate tarile UE, agentia nu poate inca sa estimeze reala amploare a problemei.

Copiii din centrele de plasament cad victime traficantilor

Raportul FRA indica faptul ca un numar mare de copii dispar din adaposturi si ajung "cel mai probabil in mainile traficantilor". De exemplu, 400 din cei 1.320 de minori care au ajuns la centrul italian pentru imigranti din Lampedusa au disparut in 2008.

In Irlanda, mai mult de 50 de copii din caminele de stat au disparut anual in perioada recenta, inclusiv cinci minore din Nigeria care nu mai sunt de gasit din iunie 2007.

FRA recomada tarilor sa construiasca centre specializate pentru tinerele victime ale traficului, iar minorilor neinsotiti ar trebui sa li se permita sa ramana in tara in care ajung, asa cum se intampla in Cehia.

Unul dintre cele mai mari impedimente in calea combaterii traficului de minori a fost faptul ca autoritatile nu reuseau, adesea, sa identifice victimele traficului, tratandu-le drept prostituate sau infractori. Raportul mai arata ca autoritatile din unele tari nu constientizeaza aceasta problema.

Agentia pentru Drepturi Fundamentale sprijina propunerea recenta a Comisiei Europene de a armoniza legislatia statelor membre si ar asigura asistenta si ingrijire pentru victime. Consiliul European trebuie sa adopte aceasta propunere facuta in martie.

In unele state membre, victimele traficului de copii pot fi arestate pentru infractiuni la trecerea frontierei si alte fapte ilegale precum prostitutia. Prin urmare, legislatia Uniunii Europene ar trebui sa asigure standardele minime ale unei politici de nepedepsire a victimelor traficului de copii.

Astfel, s-ar putea contribui, de asemenea, la cresterea increderii acestora in organismele de stat, in acelasi timp victimele nemaifiind dependente de traficantii lor.

"In acest context, Agentia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene saluta propunerea Comisiei din aceasta primavara de combatere a traficului de persoane. Personal, adresez un apel ferm Consiliului sa adopte aceasta propunere, care va reprezenta un pas important pentru Uniunea Europeana in lupta impotriva traficului de persoane. In ceea ce priveste copii, vor fi necesare masuri suplimentare, deoarece copiii sunt deosebit de vulnerabili si, prin urmare, au nevoie de protectie si atentie speciala", conchide raportul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Romania trafic copii , #frauda