Raportul CE: Lipsesc procesele de coruptie la nivel inalt

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 14:29
4434 citiri
Raportul CE: Lipsesc procesele de coruptie la nivel inalt

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, rapoartele de evaluare a luptei anticoruptie si a reformei justitiei din Romania si Bulgaria, a anuntat purtatorul de cuvant al Comisiei, Johannes Laitenberger (foto).

Oficialul UE a caracterizat rapoartele ca fiind "obiective si echilibrate".

Reformarea justitiei si combaterea coruptiei au fost asumate de Romania si Bulgaria, prin mecanismele in functiune odata cu aderarea lor la UE, in 2007.

Nemultumit de politia bulgareasca, sanctionand cateva agentii de accesare a fondurilor UE, asteptand intensificarea luptei de combatere a crimei organizate din Bulgaria, raportul CE este mult mai bland la adresa sistemului de justitie din Romania.

In cazul tarii noastre, CE vrea procese, nu doar anchete, pentru coruptii la nivel inal si isi exprima multumirea fata de functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

In ceea ce priveste sistemul juridic din Romania, Agentia Nationala de Integritate si Consiliul National de Integritate functioneaza, insa trebuie sa asigure o relatie echilibrata si sa releve cazuri concrete fara intarziere, a aratat oficialul CE.

DNA a facut progrese in cazurile de coruptie la nivel inalt, insa etapa preprocesuala trebuie sa fie urmata de cazuri in etapa procesuala.

Intarzierile in ancheta si intoarcerile dosarelor la procuror, pentru lucruri minore, ar putea fi evitate, a mai spus oficialul CE.

CE isi exprima ingrijorarea ca nu se dau sentinte care sa aiba efect de descurajare pentru coruptie.

Documentul, citat de purtatorul de cuvant al CE, mai arata ca, in plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa aiba o pozitie lipsita de echivoc in dezbaterea pe teme juridice, privind Codul de Procedura Penala si proiectul de Cod Penal.

"Anchetarea independenta a ministrilor trebuie sa se poata desfasura", a mai subliniat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Situatia din Romania ne ofera o imagine amestecata: sistemul functioneaza si bazele privind coruptia la nivel inalt sunt politizate, a mai subliniat oficialul Comisiei Europene.

"Deciziile privind coruptia la nivel inalt din Romania sunt prea politizate si este necesar sa se arate ca exista pedepse pentru astfel de fapte... Elementele fundamentale functioneaza, insa bazele sunt fragile, iar deciziile privind coruptia la nivel inalt sunt prea politizate", a mai spus oficialul.

"Desi sunt progrese in reforma judiciara, este nevoie de pedepse la nivel inalt", a mai aratat Laitenberger.

Crima organizata este o problema reala in Bulgaria, primele rapoarte au fost intocmite in iunie 2007 pe acest subiect, dar acum a fost redactata o evaluare detaliata, a mai spus oficialul CE. "Nu am facut o comparatie intre cele doua tari", a asigurat Johannes Laitenberger.

Un raport separat privind gestionarea fondurilor europene in Bulgaria a fost intocmit, din preocuparea UE ca cetatenii bulgari sa beneficieze de fondurile comunitare, nu structurile de crima organizata din acest stat, si ca acestia sa isi consolideze increderea in functionarea statului de drept, a subliniat purtatorul de cuvant.

Oficialul CE a mai anuntat hotararea Comisiei de retragere a acreditarii pentru doua agentii guvernamentale de accesare a fondurilor pentru Bulgaria. De asemenea, CE va suspenda fonduri pentru infrastructura in cadrul programului de finantare ISPA.

In cazul Bulgariei, suma de 115 milioane de euro a fost inghetata, banii fiind initial alocati Agentiei pentru Infrastructura a Drumurilor, iar alte 250 de milioane de euro au fost retrase din bugetul a doua agentii bulgare de contractare a fondurilor Phare. "Reforma judiciara si din politie se lasa asteptata", a subliniat oficialul UE.

UE ajuta Bulgaria sa faca imbunatatiri concrete, dar in ultimele sase luni autoritatile comunitare au fost nevoite sa suspende finantari din fonduri europene.

In Bulgaria s-au facut pasi in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, prin Agentia pentru Securitate Nationala si prin promisiunile de reformare a Ministerului de Interne, dar Sofia trebuie sa dovedeasca faptul ca se iau masuri concrete in combaterea coruptiei la nivel inalt, mai arata raportul asupra situatiei in justitie in statul vecin.

Citeste aici Raportul de Cooperare si Verificare pentru Romania si Bulgaria in domeniile justitiei si anticoruptiei - iulie 2008

Vezi atasat documentul, in limba romana

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Justitie, #raport, #coruptie, #Romania , #frauda
Comentarii