"Razi de Romania", ghidul unui fost jurnalist la BBC, stabilit la Bucuresti

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 10:09
3657 citiri
"Razi de Romania", ghidul unui fost jurnalist la BBC, stabilit la Bucuresti

Mike Ormsby este un englez, fost jurnalist al BBC, care timp de 13 ani a calatorit in diverse colturi ale lumii si, in cele din urma, s-a stabilit in Romania.

Englezul a scris o carte, "Grand Bazar Romania", in care povesteste mici intamplari reale de pe plaiuri mioritice, informeaza Gandul. Sunt mici povestiri amuzante din viata de zi cu zi. El nici nu critica, nici nu incearca sa spuna cum crede el ca ar trebui sa fie, pur si simplu povesteste.

Ne spune cum "regula casei" poate fi incalcata daca dai o mica spaga. Povesteste despre batranul care a primit amenda pentru ca si-a spalat masina in fata blocului, in timp ce functionarul care spala masina ministerului (in fata ministerului, evident) e lasat in pace.

Povesteste despre cat de multumiti sunt unii ca s-au schimbat vechile garnituri de tren si, in semn de apreciere, la coborare, isi lipesc guma de mestecat sub scaunul nou.

Ca locuitor in Romania, Ormsby trebuie la randul sau sa alerge dupa o stampila de la un capat la celalalt al orasului. El povesteste ca, la randul sau, afla, la final, ca formularul pe care a dat 200 de euro, de fapt, nu ii este necesar si ca problema sa se rezolva gratuit.

Dupa ce alearga la capatul celalalt al orasului pentru a vedea un film, afla ca acesta nu poate rula daca nu exista minim 4 spectatori. "E scump curentul". Cand le spune oamenilor de la cinematograf ca este jurnalist strain, curentul se ieftineste brusc si filmul se proiecteaza chiar si pentru un singur spectator.

Cartea nu vorbeste nici despre lucrurile cuprinse in programul oficial de promovare, acela in care Romania e "eterna si fascinanta", nici in relatarile despre infractorii romani din afara tarii.

Romania lui Ormsby e una alcatuita din mici detalii mai mult sau mai putin amuzante.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#jurnalist, #Romania, #ghid, #carte, #BBC , #frauda