Ziare.com

Reactii la alegerea noului Patriarh

de Madalina Mitan
Miercuri, 12 Septembrie 2007, ora 20:13

   

Reactii la alegerea noului Patriarh
Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu: "Am avut prilejul sa colaborez cu viitorul patriarh pe teme importante ca legea cultelor sau situatia clericilor, la organizarea Adunarii Ecumenice Europene si pe o larga gama de probleme", a spus Iorgulescu. "Cunosc foarte bine capacitatea organizatorica, administrativa si spiritul duhovnicesc" al IPS Daniel. "E un om cu deschidere culturala si spirituala si care are o varsta relativ tanara", 56 de ani.

Presedintele PD, Emil Boc: "Este o zi istorica pentru Biserica Ortodoxa Romana. Respect vointa exprimata de Sfantul Sinod si Colegiul Electoral Bisericesc. Sper ca noul patriarh sa duca mai departe testamentul Preafericitului Teoctist si sa continue procesul de reformare a bisericii ortodoxe romane".


Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu:"Ii urez sanatate, viata lunga si puterea de a fi la inaltimea misiunii incredintate de Sfantul Sinod. Avem cu totii obligatia pastrarii scarii valorilor morale, crestine iar biserica noastra a jucat in acest sens un rol esential, pentru ca s-a bucurat intotdeauna de increderea romanilor, mai ales in perioadele dificile, cum a fost si cea de trecere de la statul de tip totalitar la democratie".

Mitropolia Greco-Catolica: Preotul vicar mitropolitan greco-catolic Ioan Farcas, care este si protopop Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului, a declarat miercuri seara, corespondentului NewsIn, ca noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane "este potrivit pentru etapa in care ne gasim". Preotul Ioan Farcas a declarat ca il cunoaste pe noul patriarh inca de pe bancile facultatii.

"Ma bucur pentru alegerea sa ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, mai ales ca in tinerete am fost colegi la teologie in Sibiu. Ne-am cunoscut inca de la inscriere si timp de patru ani am fost oarecum prieteni". "IPS Daniel este o fire deschisa, iar in Moldova se practica un ecumenism frumos. Daniel este potrivit pentru etapa in care ne gasim pentru ca este un foarte bun teolog", a mai declarat protopopul Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului, Ioan Farcas.

Gigi Becali: "Asa a vrut Dumnezeu. Sa-i dea Dumnezeu sanatate si sa conduca Biserica Ortodoxa Romana asa cum trebuie. L-am sustinut pe Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, dar nu sunt suparat ca noul patriarh este Inalt Prea Sfintitul Daniel. Dumnezeu stia mai bine de cine aveam nevoie! Si daca Dumnezeu asa a vrut, inseamna ca asa e mai bine pentru Romania".

Ilie Sarbu, presedinte PSD Timis: "In sfarsit Biserica Ortodoxa Romana are patriarhul pe care-l merita, un om inteligent, un teolog de seama, un om de seama, un administrator deosebit, are toate calitatile pe care un patriarh trebuie sa le aiba in mileniul III. Biserica va fi plasata in lumea asta ecumenica, in relatiile ecumenice, pe un alt loc, va fi mai activa, mai prezenta. In al doilea rand dimensiunea sociala a Bisericii va fi ridicata la rangul pe care-l merita si incet, incet cred ca lucrurile se vor schimba mult in bine".

Presedintele PSD, Mircea Geoana: "Alegerea unui nou Patriarh este o mare bucurie pentru ortodocsii romani, dar si pentru romanii de alta confesiune. Am convingerea ca Prea-Fericitul Daniel este o alegere buna si ca va continua opera sociala, de dialog social pe care il incepuse cu succes Teoctist, dar si misiunea de deschidere spre celelalte biserici crestine din Europa".

Regele Mihai I, fostul suveran al Romaniei: "Familia noastra si cu mine suntem alaturi de toti romanii ortodocsi care au, incepand de astazi, un nou Patriarh, Prea Fericitul Parinte Daniel. Consideram aceasta zi un moment insemnat pentru credinta stramoseasca si pentru Romania de maine.

Fie ca noua pastorire care incepe astazi sa aduca poporului roman si Europei valori binecuvantate: generozitatea, responsabilitatea, loialitatea si credinta! Fara aceste valori nu poate exista viitor demn pentru tara noastra si pentru continent. Lumea de astazi are nevoie de institutii datatoare de mandrie, care sa inspire morala, incredere si bun-simt".

Puiu Hasotti, vicepresedinte PNL: "PNL este bucuros de alegerea noului Patriarh si ar fi fost bucuros de alegerea oricaruia dintre candidati. Avem speranta indreptatita ca noul Patriarh va continua traditia Bisericii Ortodoxe Romane, ca va implica si mai mult Biserica in viata comunitatilor romanesti. Nu putem face niciun fel de apreciere in legatura cu alegerea Patriarhului de vreme ce el a fost ales prin voia Duhului Sfant".

Sorin Frunzaverde, vicepresedinte PD: "Pentru noi este o bucurie ca intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane este un eminenet teolog, un om erudit si bun conducator. Cred ca va face acelasi lucru si in calitate de patriarh. Sunt convins ca linia de reformare si modernizare a Bisericii va fi continuata, dupa cum sunt convins ca va sti sa lucreze cu toate eparhiile. Va fi un patriarh al acestui inceput de mileniu".

Calin Popescu Tariceanu, prim ministru: "Biserica Ortodoxa Romana va avea posibilitatea sa isi reafirme o data in plus importantul rol de reper moral, implicandu-se si mai mult in proiectele sociale derulate in ultimii ani. Sunt bucuros ca s-a reusit o trecere foarte lina, desi am unele dezamagiri determinate de politizarea unui astfel de moment important. Am convingerea ca reprezentantii clasei politice ar fi trebuit sa se amestece mult mai putin".

Mircea Dinescu, membru CNSAS: "Putea sa fie pusa Patriarh si baba Stana. Nu am nicio emotie legat de alegerea Patriarhului. Nu m-am implicat in chestia asta, nu ma intereseaza cine vine. Noi ne vedem de treaba cu CNSAS-ul".

Theodor Stolojan, presedinte PDL: "Am avut, in decursul timpului, cateva intalniri cu dansul, cu prilejuri publice, si pot sa spun ca este un om dedicat Bisericii si crestinismului. Sunt sigur ca va actiona ca BOR sa se intareasca si pe mai departe pe plan international si pentru apropierea de Biserica Catolica".

Parintele Constantin Andrei, protopopul Iasiului: "Este un act de dreptate si o recunoastere a meritelor IPS Daniel. Nu stiu sa existe alti ierarhi din tara care sa fi facut cate a facut el. De asemenea, alegerea sa este un semnal pozitiv pentru tinerii preoti, care muncesc cu daruire si sarg".

Presedintia Romaniei: "Presedintele Traian Basescu a urat Prea Fericirii Sale ani indelungati si impliniri ca Intaistatator al crestinilor ortodocsi din Romania, exprimandu-si increderea ca Prea Fericirea Sa Daniel isi va dedica intelepciunea si experienta slujirii valorilor credintei si calauzirii Bisericii Ortodoxe Romane intr-o societate moderna si europeana",
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3771 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daniel patriarh

Acum sa incheiem cu comentariile negative...poate este adevarat dar Patriarhul Daniel are obligatia morala sa ne arate ca a meritat sa fie ales ca sef al Bisericii Romane.
Sa ia apararea si se implice 100% pentru cei condamnati pe NEDREPT din subordinea si stie foarte bine la cine fac referire...
ACUM va vedea lumea (pentru ca si romanii din afara ne intereseaza soarta celor implicati in proces si condamnati pe nedrept) ca in noua pozitie a facut dreptate si lasa in continuare, acei slujitori adevarati ai Domnului sa isi duca menirea mai departe, adica sa se roage pentru noi toti in linistea unei manastiri acolo unde le este LOCUL MERITAT.
Parinte Daniel de aici de departe urmarim soarta acelui binecredincios parinte pe care am avut bucuria de la Dumnezeu sa il cunosc personal si de care ramii profund impresionat...
Asa sa ne ajute Dumnezeu!!!!
Asa sa va ajute Dumnezeu Preafericite Patriarh al Romamniei!!!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor