Revolutionarii picheteaza Parchetul General si Ministerul Justitiei

Luni, 22 Martie 2010, ora 13:59
1066 citiri
Revolutionarii picheteaza Parchetul General si Ministerul Justitiei

Reprezentanti ai Memorialului Revolutiei din Timisoara si ai Asociatiei 21 Decembrie au anuntat ca vor organiza, luni, doua pichete, la Parchetul General si Ministerul Justitiei, pentru a protesta fata de tergiversarea dosarului Revolutiei.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat luni ca peste 20 de revolutionari, majoritatea veniti de la Timisoara, vor protesta in fata Parchetului General, intre orele 13.00 si 14.00, si in fata Ministerului Justitiei intre orele 14.00 si 15.00, din cauza tergiversarii cercetarilor in dosarul Revolutiei.

Maries a precizat ca va organiza protestul la cererea revolutionarilor de la Timisoara, care vor ca fostul procuror militar Dan Voinea sa se ocupe din nou de dosarul Revolutiei, pentru ca "e singurul in care au incredere".

Vinovatii de la Revolutie, de negasit

26 de persoane dintre cele cu privire la care s-a dispus inceperea urmaririi penale in dosarul Revolutiei 97/P/1990 au fost audiate din iulie anul trecut si pana la inceputul lunii martie, au declarat reprezentanti ai biroului de presa al Parchetului General.

De asemenea, 32 de persoane mentionate in rezolutia de incepere a urmaririi penale nu au putut fi identificate in vederea citarii. Dintre persoanele cu privire la care se dispusese inceperea urmaririi penale, altele 5 au solicitat termen in vederea audierii, 5 persoane nu mai locuiesc la adresa comunicata de Ministerul Administratiei si Internelor, 3 persoane nu au fost gasite la domiciliu, procedura de citare indeplinindu-se prin afisare.

De asemenea, s-a constatat ca 10 persoane erau decedate anterior inceperii urmaririi penale fata de acestea, iar 5 persoane au decedat ulterior inceperii urmaririi penale, se arata in comunicatul remis de Parchetul General.

Parchetul General a comunicat, astfel, stadiul cercetarilor efectuate in dosarul nr.97/P/1990 al Sectiei Parchetelor Militare, dupa ce a fost preluat de la Dan Voinea, avand ca obiect stabilirea raspunderii militarilor pentru faptele de natura penala comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989, fapte ce au avut ca rezultat decesul, ranirea si lipsirea de libertate a unor persoane, precum si distrugerea unor bunuri.

Dupa preluarea dosarului, care contine peste 1.300 de volume, dintre care 108 volume cu documente clasificate, echipa de procurori desemnata cu instrumentarea acestei cauze a procedat la studierea intregului material de cercetare, se mai arata in comunicat.

Dosarele Revolutiei, un esec pentru justitia din Romania

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, declara in decembrie 2009, intr-un interviu pentru AFP, ca la 20 de ani de la sangeroasa "revolutie" din Romania, doua dosare in privinta persoanelor ucise si ranite in decembrie 1989 nu au ajuns la niciun rezultat - un "esec" pentru justitie.

Cele doua anchete nefinalizate se refera la 48 de persoane moarte dupa 22 decembrie la Bucuresti, Brasov si Slobozia, precum si la 150 de raniti. "In prezent, sapte procurori au fost degrevati de toate misiunile lor pentru a se concentra asupra acestor cazuri", a subliniat Kovesi.

In 2008, Consiliul Suprem al Magistraturii a initiat sanctiuni disciplinare impotriva procurorului Dan Voinea, care se ocupa de aceste dosare.

In ciuda esecului in aceste doua dosare, Kovesi a dat asigurari ca justitia a reusit sa sanctioneze o parte dintre cei vinovati: 245 de persoane au fost trimise in fata tribunalelor pentru evenimentele din 1989 - generali, membri ai Comitetului Central al Partidului Comunist. Unii au fost condamnati la inchisoare pe viata, altii la pedepse de 15 ani. Unii condamnati au fost gratiati totusi de fostul presedinte Iliescu, in anii '90.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#protest revolutie, #revolutionari picheteaza Parchet, #Parchetul General, #ministerul justitiei, #dosar Revolutie , #frauda