Ridicarea masinilor parcate pe strada - declarata ilegala?

Sambata, 13 Martie 2010, ora 09:36
6619 citiri
Ridicarea masinilor parcate pe strada - declarata ilegala?

Veste buna pentru soferii carora le sunt ridicate masinile si sunt pusi sa plateasca o taxa pentru a le recupera: in urma unui proces, si-ar putea recupera banii. Cel putin, un bucurestean a reusit acest lucru.

Recent, un barbat din Bucuresti a castigat, la Judecatoria Sectorului 6, un proces intentat Politiei Rutiere, dupa ce, in toamna anului trecut, masina i-a fost ridicata la cererea unui politist, care a considerat ca era parcata neregulemantar.

Avocatul Gheorge Piperea, cel care l-a reprezentat pe bucurestean, a declarat pentru Ziare.com ca este fericit ca a castigat acest proces si doreste sa traga un semnal de alarma pentru ca, afirma el, de cele mai multe ori masinile sunt ridicate ilegal.

"Sper sa fie o avalansa de astfel de procese in asa fel incat masurile acestea sa fie desfiintate, sa fie desfiintate astfel de societati care fac ridicari de masini si sa se puna sistemul asta la punct in mod judicios si logic. Eu nu as avea nimic impotriva, de exemplu, daca politia ar avea propria logistica sa iti ia masina de acolo si sa o duca in propriile depozite si sa platesti aceasta taxa de 500 de lei la Politie, iar banii sa se duca la bugetul statului", a declarat Gheorghe Piperea pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, majoritatea firmelor care se ocupa cu ridicarea masinilor nu au contracte cu primariile, iar organele abilitate ar trebui sa se sesizeze.

"Firmele acestea, cu exceptia sectorului 1, unde Primaria are cota parte, baga acesti bani in totalitate in buzunar. Este ilegal si avem si precedent judiciar care spune acest lucru. De aceea, spun ca ar trebui sa se sesizeze prefectul, Corpul de Control al Guvernului, poate ca nu ar fi rau sa intre pe fir si DNA", a declarat Gheorghe Piperea.

Cum a reusit bucuresteanul sa castige procesul

In toamna anului trecut, firma Ilcor i-a ridicat masina bucuresteanului, la cererea unui politist, care a considerat ca masina era parcata neregulemanetar. Totodata, politistul i-a dat si o amenda si de 300 de lei si o penalizare de patru puncte.

Masina a fost ridicata de pe strada Ceahlau, iar avocatul Gheorghe Piperea a spus ca desi in zona erau parcate zece masini, doar masina clientului sau a fost ridicata.

"Masina era pe strada Ceahlau Olanesti, care este practic cu sens unic si unde in general mergi chiar si pe jos cu mainile stranse pe langa corp ca sa nu dai de masini. Era un sir de zece masini, iar singura masina care a fost ridicata a fost a acestui om. Omul parcase acolo asa cum a vazut ca parcase toata lumea. Asta inseamna o prezumtie ca parcarea era regulamentara. Daca nu era nimeni parcat acolo in afara de el, puteai spune ca a parcat neregulamentar", a afirmat Piperea.

Bucuresteanul a facut o plangere contraventionala la Judecatoria Sectorului 6, iar Instanta a decis recent anularea amenzii si a penalizarii. Totodata, Politia Rutiera a fost obligata sa ii plateasca barbatului taxa pe care acesta a platit-o firmei care se ocupa cu ridicarea masinilor parcate neregulamentar.

"Principalul argument pe care l-am avut in plangere a fost faptul ca masina era parcata regulamentar. Am spus si ca ridicarea masinii este o masura impotriva Constitutiei care protejeaza proprietatea privata. Deocamdata, nu stiu exact care sunt motivele instantei, pentru ca nu este motivata hotararea", a mai spus Piperea.

Primul caz in care Politia Rutiera plateste astfel de despagubiri

Avocatul Gheorghe Piperea spune ca acesta este primul caz in care o persoana obtine despagubire de la Politia Rutiera dupa ce o firma i-a ridicat masina.

"Este cu siguranta primul caz cand un cetatean obtine despagubire de la Politia Rutiera, pentru ca nu am anulat doar amenda si penalizarea de patru puncte. Eu am obligat Politia Rutiera sa imi dea inapoi cei 500 de lei. Nu am obligat societatea respectiva, pentru ca nu am raport juridic cu el, ceea ce inseamna ca Politia plateste pentru ilegalitatile acelei firme", a declarat Piperea.

Partea proasta este insa ca Politia Rutiera plateste aceasta suma din banii romanilor.

"Din pacate, Politia plateste din buzunarul nostru, pentru ca nu are bani, nu e societate comerciala. Nimeni nu ma poate acuza pe mine ca am cerut si am obtinut despagubiri de la Politia Rutiera din banii publici, pentru ca este dreptul meu. M-ai pagubit. Ce faci tu apoi ca Politie nu e treaba mea. Du-te si anuleaza contractul, cere banii aia de la baietii destepti care au facut acea firma si care au luat acest serviciu prin atribuire directa si nu prin concesiune", a mai afirmat Gheorghe Piperea.

Primaria sectorului 6 spune ca avea contract cu firma Ilcor

Desi avocatul Gheorghe Piperea spune ca firma Ilcor nu are contract cu Primaria, Mihai Anghel, consilierul edilului din sectorul 6, Cristian Poteras, il contrazice.

Mihai Anghel a declarat pentru Ziare.com ca firma Ilcor are contract, insa afirma ca Primaria nu primeste niciun ban din taxele pe care societatea le incaseaza din ridicarea masinilor parcate neregulamentar.

"Firma avea contract cu Primaria cand a ridicat masina si are si in acest moment. In momentul de fata, suntem in procedura de licitatie pentru a putea stabili o redeventa lunara care sa intre in conturile administratiei locale, bani care se vor folosi in exclusivitate pentru crearea unor noi locuri de parcare.

Licitatia are specificat in caietul de sarcini ca aceasta redeventa porneste de la minimum 10% pe luna", a declarat Mihai Anghel pentru Ziare.com.

"Primaria Sectorului 6 are un contract incheiat in data de 15 martie 2009 cu Firma Ilcor Auto Eco S.R.L., autorizata sa ridice autovehiculele parcate neregulamentar pe raza Sectorului 6. Dispozitia de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar precum si zonele de actiune apartin exclusiv Brigazii de Politie Rutiera", precizeaza un comunicat al Primariei sectorului 6.

Politistii sunt vinovati

In schimb, senatorul PD-L Iulian Urban, presedinte al Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori, considera ca in astfel de situatii vina apartine politistilor care constata contraventia, pentru ca ei sesizeaza firmele care se ocupa cu ridicarea masinilor.

"Vina, in proportie de 100%, apartine politistilor care dau aceste amenzi. Daca politistul nu ar da amenda si nu ar constata ca e contraventie si ca o persoana a parcat neregulamentar, firmele nu ar ridica masina pentru ca nu au voie sa faca acest lucru pana cand politistul nu constata. Tot raul in aceasta poveste pleaca de politistul care da amenda.

Probabil ca asa au gandit si judecatorii care au preferat ca in dispozitivul hotararii judecatoresti sa oblige Politia Rutiera sa plateasca sumele de bani pe care omul le-a platit firmei de ridicari auto, spunand ca pana la urma Politia Romana trebuie sa se regreseze impotriva celui care a generat situatia, iar acesta este politistul care a decis ca tu ai parcat neregulamentar, decizie care ulterior se demonstreaza ca este neintemeiata", a declarat Iulian Urban pentru Ziare.com.

Iulian Urban mai spune ca, in opinia sa, politistii dau aceste amenzi pentru parcare neregulamentara pentru ca au de indeplinit o norma zilnica de contraventii.

Senatorul PD-L a mai afirmat ca cea mai mare problema o reprezinta faptul ca Politia Rutiera este obligata sa restituie cetatenilor niste bani pe care nu i-a incasat.

"Problema cea mare este legata de faptul ca judecatorii obliga Politia Rutiera sa restituie acele sume de bani care reprezinta contravaloarea taxei de ridicare a masinii si acei bani intra in buzunarul unei firme private, iar statul roman este pus sa plateasca din taxele si impozitele romanilor si sa restituie niste bani pe care nu ii incaseaza niciodata.

Cei 500 sau 600 de lei sunt incasati de firma Ilcor, iar statul roman este pus sa plateasca aceste sume, astfel incat in acest moment firma Ilcor nu poate decat sa ridice si mai multe masini, pentru ca nu este in niciun fel afectata de aceste decizii date de Instantele de judecata din Romania", afirma Iulian Urban.

Potrivit acestuia, cel mai corect ar fi ca la proces sa fie chemata si firma care se ocupa de ridicarea masinilor, iar in cazul in care se constata ca actiunea a fost ilegala, Politia Rutiera sa restituie contravaloarea amenzilor, iar firmele de ridicari auto sa restituie acele sume pe care le-a incasat de la cetateni pentru recuperarea masinii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proces masina ridicata, #masina bucurestean politie proces , #frauda