Romania, acuzata ca "inghite de facto" Republica Moldova

Vineri, 14 Martie 2008, ora 20:25
4058 citiri
Romania, acuzata ca "inghite de facto" Republica Moldova

Presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Sevciuc, a declarat joi, in Duma de Stat de la Moscova, ca nu trebuie neglijata "eficienta" masurilor intreprinse de Romania pentru "inghitirea de facto" a Republicii Moldova, transmite NewsIn.

Presedintele Legislativului transnistrean a participat, joi, impreuna cu omologii sai din Abhazia si Osetia de Sud, la audierile organizate de Duma de Stat in problema conflictelor inghetate din fostul spatiu sovietic si a cererii de recunoastere de catre Rusia a independentei republicilor separatiste.

"Nu ar fi de neglijat eficienta masurilor intreprinse de un jucator important ca Romania, stat membru al UE, pentru inghitirea de facto a Republicii Moldova. Deja in prezent are loc integrarea treptata si graduala a Moldovei in Romania si ar fi iresponsabil sa se faca abstractie de dinamica acestui proces, deoarece tocmai posibilitatea unirii cu Romania a constituit, la vremea respectiva, una din cauzele izbucnirii conflictului armat", a spus Evgheni Sevciuc in Duma de Stat.

Potrivit oficialului transnistrean, Romania devine cu mult mai atractiva pentru cetatenii Republicii Moldova decat propria tara. si unul dintre indicatorii care certifica masura in care populatia Republicii Moldova se identifica cu propria tara poate fi, potrivit lui sevciuk, faptul ca o buna parte dintre ei isi doresc cetatenia romana.

"Dupa cum a declarat presedintele Romaniei, in anul 2007 la misiunile diplomatice ale Romaniei din Republica Moldova au venit peste o jumatate de milion de cereri colective si individuale de la cetatenii moldoveni, cu solicitarea de a obtine cetatenia Romaniei. Presedintele roman a mai declarat atunci ca toti cei 4,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova (date care includ si Transnistria -n.r.) ar trebui sa aiba dreptul de a primi cetatenia romana, inclusiv cei de alte nationalitati", l-a citat Sevciuc pe Traian Basescu.

Presedintele Parlamentului transnistrean l-a citat si pe ministrul administratiei si afacerilor interne al Romaniei cu declaratia ca "numarul real de cetateni moldoveni care doresc obtinerea cetateniei romane este de 900.000".

Presedintele Sovietului Suprem a continuat apoi: "si iata si un citat din discursul presedintelui roman tinut la sedinta Parlamentului European chiar in acest an: 'Obligatia Romaniei este sa lupte pentru ca fratii care locuiesc in Republica Moldova sa revina acasa, in Europa, de unde acest popor a plecat in 1940 contrar vointei sale' ".

"Nu se poate ignora faptul ca asemenea declaratii ale puterii oficiale ale unui stat membru al UE aduc mari sperante in inimile multor moldoveni care locuiesc intr-o tara ce ocupa primul loc in Europa, potrivit estimarii unor experti internationali, dupa nivelul saraciei", a tras concluzia Evgheni Sevciuc.

Oficialul transnistrean a formulat si unele reprosuri la adresa Rusiei si a faptului ca sprijinul de la Moscova este insuficient pentru mentinerea unui nivel de viata decent in Transnistria, chiar daca regiunea a fost declarata oficial de catre Duma "zona de interes strategic pentru Rusia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
#Romania, #R Moldova, #Duma, #inghite , #frauda