Romania, condamnata la CEDO pentru poluarea cu cianuri

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 19:15
1912 citiri
Romania, condamnata la CEDO pentru poluarea cu cianuri
Foto: Gandul

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marti, Romania pentru ca nu a evaluat suficient riscurile legate de folosirea de cianura intr-o mina de aur de la Baia Mare.

CEDO a apreciat ca autoritatile romane au incalcat dreptul la respectarea vietii private a localnicilor.

CEDO a pronuntat hotararea in cauza Tatar si Tatar contra Romaniei, Curtea Europeana decizand in unanimitate ca dreptul celor doi reclamanti la un mediu sanatos si protejat a fost incalcat de catre Romania.

Reclamantii, tata si fiu, locuitori ai orasului Baia Mare, s-au adresat Curtii Europene in 2001, arata Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania - Comitetul Helsinki.

Vasile Gheorghe Tatar, in varsta de 60 de ani, si fiul sau, Paul, de 28 de ani, i-au sesizat pe judecatorii de la Strasbourg, sustinand ca astmul bronsic al tanarului a fost agravat de cianura de sodiu folosita in procesul de extractie la mina si eliberat in cantitati mari in natura in timpul catastrofei din 30 ianuarie 2000.

Atunci, 100.000 de metri cubi de apa de tratare continand cianuri libere si componenti ai cianurii au fost eliberati in urma ruperii unui baraj, decimand mii de tone de peste in Romania, Ungaria si Serbia si poluand multe cursuri de apa.

Societatea exploatatoare primise o autorizatie in 1998, dar "conditiile de exploatare fixate de autoritatile romane au fost insuficiente pentru a preveni o situtie plina de consecinte", apreciaza Curtea.

Un studiu preliminar din 1993 realizat de Ministerul Mediului subliniase totusi riscurile acestei activitati pentru mediu si sanatatea umana, au subliniat judecatorii. Autoritatile ar fi trebuit sa asigure accesul publicului la concluziile acestui studiu.

Mai mult, "activitatea industriala a continuat dupa accidentul din ianuarie 2000, desi ar fi trebuit sa se plice principiul precautiei", a estimat instanta.

Potrivit CEDO, Romania nu si-a respectat, in consecinta, "obligatia de a evalua in mod satisfacator riscurile eventuale ale activitatii societatii si de a lua masuri adecvate pentru a proteja drepturile" cetatenilor "de a se bucura de un mediu sanatos si protejat".

Potrivit AFP, apreciind ca legatura intre agravarea astmului lui Paul Tatar si expunerea la cianuri nu a fost dovedita, CEDO nu a dat curs cererii de indemnizatii formulate de reclamanti.

APADOR-CH sustine ca cei doi reclamanti s-au plans ca autoritatile romane nu au reglementat de maniera eficace folosirea cianurii si a altor substante toxice de catre S.C. Transgold S.A Baia Mare (fosta S.C. Aurul S.A Baia Mare) in procesul tehnologic de extragere a aurului. Ca urmare a acestui proces tehnologic vietile celor doi, care locuiau la 100 de metri de fabrica Aurul, au fost puse in pericol.

APADOR-CH mai arata ca CEDO a constatat ca autoritatile romane nu au impus societatii Transgold conditii de functionare apte sa evite producerea unor prejudicii mediului si sanatatii umane.

Mai mult, concluziile studiilor de mediu pe baza carora s-a permis functionarea fabricii Aurul nu au fost niciodata aduse la cunostinta publicului, care nu a avut posibilitatea de a le contesta.

Hotararea de marti este prima in care Romania este condamnata de Curtea europeana intr-un caz legat de protectia mediului. Concluziile Curtii in aceasta cauza au o importanta deosebita in contextul efortuilor de a opri un vast proiect de exploatare a aurului la Rosia Montana printr-o tehnologie asemanatoare celei folosite la Baia-Mare, sustine APADOR-CH.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Curtea Europeana Romania, #Romania condamnata cianuri, #cianuri Baia Mare , #frauda