Romania, fruntasa in UE la fraudele informatice

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 20:16
1579 citiri
Romania, fruntasa in UE la fraudele informatice

Romania s-a situat pe pozitia a treia in randul tarilor Uniunii Europene care au ajuns in justitie pentru cazuri de spam, programe spion si programe daunatoare, cu 20 de asemenea situatii, insa amenzile acordate au fost foarte mici, potrivit unui studiu publicat joi de Comisia Europeana.

Din analiza a mai mult de 140 de cazuri aduse in fata justitiei din 22 de state, cele mai multe au fost raportate in Spania (39), Slovacia (39) si Romania (20).

In schimb, cele mai mari amenzi au fost aplicate in Olanda (1 milion euro), Italia (570.000 euro) si Spania (30.000 euro).

In Romania, in 2008, supraveghetorul pietei de telecomunicatii a aplicat amenzi in 20 de cazuri, intre 250 si 500 euro. In plus, anul trecut, autoritatea nationala de protectia datelor a dat doua amenzi pentru spam prin SMS.

Comisia Europeana a repetat joi apelul catre tarile UE de a-si intensifica actiunile de combatere a amenintarilor la adresa publicului privind confidentialitatea online, dupa ce un studiu finantat de CE a aratat ca amenzile impuse si cazurile aduse la tribunal variaza de la tara la tara.

Se cere intensificarea actiunilor de combatere

Studiul confirma necesitatea introducerii imbunatatirilor legislative propuse in cadrul reformei normelor comunitare in materie de telecomunicatii, in sensul unor norme de aplicare mai clare si mai coerente si unor sanctiuni proportionale, cooperare transfrontaliera mai stransa si resurse adecvate puse la dispozitia autoritatilor nationale responsabile cu protectia confidentialitatii online a cetatenilor.

"Desi legislatia europeana a interzis spamul si programele spion inca din 2002, in medie, 65% din cetatenii UE sunt inca afectati de spam in mod regulat. Trebuie sa intensificam actiunile de combatere a autorilor de spam si sa ne asiguram ca UE adopta legi care prevad sanctiuni civile si penale severe impotriva acestora.

Fac apel la tarile UE sa-si multiplice eforturile la nivel national pentru combaterea amenintarilor privind confidentialitatea online, cum sunt spamul, programele spion si programele daunatoare, a declarat comisarul UE pentru societate informationala si mass-media, Viviane Reding.

Reforma normelor comunitare in materie de telecomunicatii propusa de Comisie (si finalizata, in prezent, de catre Parlamentul European si Consiliu) va oferi conditii pentru o mai buna aplicare a normelor privind confidetialitatea.

O noua dispozitie din cadrul normelor comunitare in materie de telecomunicatii solicita ca sanctiunile pentru incalcarea legilor nationale privind confidentialitatea online sa fie proportionale si, in plus, include obligatia tarilor UE sa aloce resursele necesare autoritatilor nationale responsabile cu aplicarea legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#fraude informatice, #cazuri aduse in justitie, #top UE, #Romania fraude informatice , #frauda