Romania pierde la CEDO in fata unui fost judecator

Marti, 30 Iunie 2009, ora 23:52
2024 citiri
Romania pierde la CEDO in fata unui fost judecator

Fostul judecator Viorel Burzo, trimis in judecata de procurorul Daniel Morar, a castigat la CEDO daune de 10.000 de euro.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca fostul judecator a fost detinut in conditii improprii, ca nu a fost dus in termen rezonabil in fata autoritatii judiciare, fiindu-i incalcat si dreptul la viata privata.

Astfel, CEDO a stabilit ca in cazul fostului sef al Sectiei penale de la Curtea de Apel Cluj, Viorel Burzo, a fost incalcat articolul 3, referitor la interzicerea unui tratatament uman sau degradant.

De asemenea, au fost incalcate prevederile referitoare la libertate si securitate, prin prisma faptului ca Burzo nu a fost adus in termen rezonabil in fata autoritatii judiciare.

A mai fost incalcat articolul 8, referitor la respectul pentru viata privata si de familie, pe motiv ca i-au fost interceptate discutiile din biroul sau, fiindu-i afectate si drepturile parentale.

Totusi, CEDO a considerat ca in cazul lui Burzo nu se pune problema de nerespectare a dreptului la un proces echitabil si a prezumtiei de nevinovatie. In acest sens, Curtea a retinut ca autoritatile nu pot fi condamnate pentru ceea ce a scris presa despre fostul judecator.

Astfel, CEDO a decis condamnarea statului roman la plata a 10.000 de euro si alte 1.500 cheltuieli de judecata.

Viorel Burzo a fost arestat sub acuzatia de trafic de influenta pe 20 ianuarie 2001, cand era seful Sectiei penale a Curtii de Apel Cluj. Burto a fost dus in arestul politiei Cluj, unde a stat 11 zile, intr-o celula de la subsol, de 5,75 metri patrati, fara incalzire, impreuna cu alte doua persoane.

Fostul judecator s-a plans ca i se permitea sa se duca la toaleta doar de doua ori pe zi, ca a fost considerat vinovat inainte de condamnare, din cauza articolelor aparute in presa, ca i-au fost ascultate discutiile din biroul sau. Burzo s-a mai plans de conditiile inumane de la inchisoarea Jilava, unde a stat pana in august 2002.

In 2001, fostul judecator a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta, fiind decazut din drepturile parintesti.

Fostul judecator s-a adresat de doua ori CEDO, Curtea decizand sa uneasca dosarele.

Dosarul sau a fost instrumentat de actualul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, care la acel moment era delegat in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Burzo era acuzat ca a cerut 5.000 de marci si un set de oale Zepter pentru a interveni intr-un dosar de la Curtea de Apel Cluj.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Viorel Burzo CEDO, #Romania daune CEDO , #frauda