Romania poate beneficia de experienta Poloniei privind avioanele multirol F-16

Joi, 18 Martie 2010, ora 18:41
1948 citiri
Romania poate beneficia de experienta Poloniei privind avioanele multirol F-16

Polonia este dispusa sa impartaseasca Romaniei experienta proprie privind folosirea aeronavelor multirol, in speta F-16, in conditiile in care partea romana se afla in stadiul luarii unei decizii privind tipul de avion multirol pe care il va cumpara, informeaza un comunicat al Ministerului Apararii.

Anuntul a fost facut in cadrul intalnirii de joi, dintre ministrul Apararii din Republica Polona, Bogdan Klitch, aflat in vizita oficiala in Romania impreuna cu o delegatie militara, si ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea.

"Partea poloneza si-a manifestat disponibilitatea de a impartasi din experienta proprie privind folosirea aeronavelor multirol. In aceasta privinta, Romania se afla in procesul de a lua decizia privind tipul de avion multirol pe care il va achizitiona", se arata in comunicatul remis de MApN, la sfarsitul intrevederii.

In prezent, Polonia opereaza o flota militara de 48 de avioane multirol F-16 cumparate in 2002 de la concernul american Lockeed Martin, pentru a inlocui avioanele de vanatoare invechite MIG-21 si MIG-29.

De altfel, Romania se afla in prezent intr-o situatie asemanatoare celei din Polonia din urma cu cativa ani, deoarece trebuie sa ia cat mai repede o decizie in privinta viitorului avion multirol al Fortelor Aeriene, deoarece actualelor aeronave-MIG 21 Lancer, le expira resursa de zbor in 2011-2013.

NewsIn a scris pe 21 decembrie 2009 ca MApN a primit in decembrie anul trecut un raspuns neoficial favorabil din partea Statelor Unite la cererea de oferta pentru cele 24 de avioane F-16 Block 25 aflate in uz.

In raspunsul neoficial transmis partii romane, se mentioneaza ca guvernul american este dispus sa livreze, gratis, Romaniei, 24 de avioane F-16 block 25 aflate in uz, urmand ca revitalizarea acestor avioane sa fie facuta de catre producatorii americani. "In eventualitatea in care in CSAT se va decide achizitia avioanelor F-16, primul avion multirol ar urma sa ajunga in Romania in aproximativ 2-3 ani" au mai spus sursele militare.

De asemenea, sursele au afirmat ca oferta nu prevede offset pentru acest contract, dar partea americana se va ocupa de pregatirea pilotilor. Totodata, Romania va plati pentru mentenanta avioanelor, pe baza unui acord pentru sprijin logistic pe o perioada de trei ani. In sarcina Bucurestiului va intra si pregatirea pistelor, pentru a fi adaptate la cerintele viitorului avion multirol.

Deocamdata, nu s-au facut publice costurile pe care le va suporta statul roman pentru revitalizarea avioanelor F-16 second-hand pe care Romania vrea sa le primeasca in schimbul contractelor de mentenanta si revitalizare.

In cursa pentru adjudecarea contractului de 4,5 miliarde de euro pentru dotarea Fortelor Aeriene cu avioane multirol sunt inscrise cinci tipuri de avioane. Printre variante, se numara: F-16 construit de Lockheed Martin, F-18 de la Boeing, Rafale al companiei franceze Dassault, dar si avionul Grippen al suedezilor de la SAAB si Eurofighter de la EADS.

Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: rNews