Romania risca sa piarda 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 12:42
7094 citiri
Romania risca sa piarda 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile

Romania risca sa piarda fonduri nerambursabile de peste 30 de miliarde de euro, avertizeaza peste 100 de organizatii neguvernamentale, structuri sindicale si organizatii patronale care i-au trimis premierului o scrisoare deschisa.

In scrisoarea deschisa trimisa premierului Emil Boc, sunt sesizate problemele grave cu care se confrunta cei care solicita fonduri din instrumente structurale, dar si cei care beneficiaza deja de finantari, din cauza ineficientei Guvernului si a autoritatilor publice responsabile cu gestionarea acestor fonduri, informeaza Realitatea Tv.

Cele 100 de organizatii reclama durata mare de timp dintre momentul depunerii cererii de finantare si momentul primirii raspunsului, durata mare a procedurilor de contractare si intarzierile foarte mari in rambursarea transelor de bani cheltuiti de catre cei care deruleaza proiecte.

De asemenea, semnatarii scrisorii atrag atentia asupra problemelor care fac imposibila recuperarea TVA, desi acest lucru este prevazut de lege, ceea ce ii pune pe cei care deruleaza proiecte cu finantare din fonduri structurale in situatia de a trebui sa contribuie la bugetele proiectelor cu zeci sau chiar sute de mii de euro.

ONG-urile, sindicatele si patronatele mai acuza Guvernul Boc si ca ia masuri numai la nivel declarativ.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a avertizat la Realitatea TV ca Romania are o mare problema cu birocratia excesiva, care ne impiedica sa accesam fondurile de 30 de miliarde de euro.

Hossu atrage atentia ca absorbia banilor este franata de numarul mare de de institutii implicate in gestionarea fondurilor europene. Mai mult, proiectele sunt blocate de numeroasele controale ale statului, beneficiarii fondurilor pierzand mult timp pentru a obtine toate actele necesare.

Liderul sindicatelor din industria alimentara, Dragos Frumosu, a afirmat si el la Realitatea TV ca firmele din aceasta industrie au pierdut bani, din cauza birocratiei.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Foaaarte interesant ! Acelasi subiect le framanta creierii aia putini lui Prelipceanu @ Co la iRealitatea . Neuronul inflamat de gripa porcina .