Adunarea Forumului Civic al Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures a adoptat un memorandum care va fi adresat autoritatilor statului si societatii civile, in care solicita luarea unor masuri concrete impotriva actiunilor separatiste ale unora dintre liderii maghiari, dar si asigurarea respectarii statutului limbii romane ca limba oficiala si anchetarea cazurilor de discriminare la care sunt supusi romanii.
In documentul mentionat, citit de presedintele Forumului, Ioan Solomon, romanii din cele trei judete solicita Parlamentului Romaniei, Presedintiei, Guvernului, precum si intregii societati romanesti, Patriarhiei, Academiei, mass-media, societatii civile, "sa ia atitudine si sa-si exprime, public si neechivoc, o pozitie transanta referitor la actiunile iredentiste, revizioniste si separatiste, care atenteaza fatis la unitatea si suveranitatea statului si natiunii romane si la existenta noastra pe aceste locuri".
Participantii la adunarea de la Toplita si-au exprimat ingrijorarea, in memorandum, fata de "usurinta" cu care s-a adoptat tacit de Senatul Romaniei legea promovata de UDMR cu privire la regionalizarea Romaniei, reclamand faptul ca prin aceasta lege "se doreste refacerea formulei staliniste, de trista amintire, a Regiunii Autonome Maghiare, si a regiunii de nord-est a Transilvaniei, rupta din trupul tarii, prin Dictatul de la Viena".
Romanii din Covasna, Harghita si Mures solicita Camerei Deputatilor si presedintelui Romaniei sa nu adopte si sa nu promulge Legea Statutului minoritatilor nationale, initiata de UDMR si insusita de Guvern, despre care sustin ca "urmareste legiferarea bazei autonomiei teritoriale pe criterii etnice, sub formula autonomiei culturale".
Totodata, in memorandum se solicita Guvernului si Parlamentului sa adopte cadrul legislativ care sa asigure respectarea statutului limbii romane ca singura limba oficiala in activitatea institutiilor administratiei publice locale.
Romanii din cele trei judete ii cheama, in acelasi document, pe concetatenii de etnie maghiara la conlucrare, considerand ca singura solutie de convietuire este buna intelegere, bazata pe respectul reciproc, in spiritul valorilor crestine si europene, si nu separatismul si enclavizarea.
Memorandumul adoptat la Toplita este adresat tuturor autoritatilor statului, precum si societatii civile romanesti. La adunarea de la Toplita participa peste 1.000 de romani din toata tara, iar peste 50 de organizatii ale romanilor din toata lumea au transmis mesaje de sustinere pentru romanii din cele trei judete.