Romanii repatriati: Statul roman nu ne-a ajutat cu nici un ban

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 08:53
3350 citiri
Romanii repatriati: Statul roman nu ne-a ajutat cu nici un ban

Cele patru familii care au ajuns in Romania vineri dimineata au marturisit, printre lacrimi, ca au lasat in urma iadul, dar nici aici nu stiu ce sa faca pentru ca au venit fara niciun ban in buzunar, iar statul roman nu i-a ajutat.

"Nu avem niciun ban in buzunar, toti ceilalti straini au plecat, numai noi a trebuit sa asteptam 12 zile ca sa plecam si asa nu am primit niciun ban de la statul roman. 60 de romani care au vrut sa plece nu au avut acte, ambasada romana nu face nimic si am reusit sa plecam numai patru", a declarat o romanca care tocmai a ajuns pe aeroportul din Otopeni.

Acestia au mai spus ca in zona de razboi nu exista apa, hrana, casele au fost distruse iar bancile au fost inchise cu mult inainte de inceperea razboiului, motiv pentru care nu au avut bani. Se pare ca biletele romanilor din Fasia Gaza au fost platite de romanii din Iordania, insa aceste sume trebuie inapoiate in termen de 17 zile.

"Nu avem niciun ban in buzunar. Noi nu mai avem niciun viitor acum, dar ne luptam pentru copiii nostri, sa aiba un viitor, chiar daca va fi greu sa se integreze din nou. Daca razboiul de acolo se va termina, ne vom intoarce.

Autoritatile romane ar trebui sa faca mai multe, pentru ca mai sunt multi romani care vor sa se intoarca, dar nu au acte. Nu stim prea multe unii despre altii, pentru ca nu aveam cum sa comunicam. Este iadul acolo", a spus o romanca, dupa ce a reusit sa paraseasca Fasia Gaza.

Romani care au intrat ilegal in Gaza, dupa inceperea bombardamentelor

DE cealalta parte, surse oficiale din Ministerul Afacerilor Externe sustin ca una dintre familiile romanilor evacuati din Fasia Gaza, ajunsi vineri dimineata in Romania, intrase in mod ilegal pe teritoriul Fasiei Gaza, la data de 1 ianuarie, la cinci zile de la inceperea bombardamentelor dintre armata israeliana si gruparea terorista Hamas.

Aceleasi surse au declarat pentru Ziare.com ca familia respectiva, compusa din doi adulti (sotie romanca, sot palestinian) si trei copii, a avut probleme cu autoritatile palestiniene care au efectuat, joi, controlul in punctul de trecere de la Erez.

In cursul zilei de joi, autoritatile palestiniene au constatat ca acestia nu s-ar fi putut afla in Gaza in mod legal, deoarece au intrat pe teritoriul acesteia la cinci zile dupa inchiderea frontierelor.

Familia a intrat in Gaza din Egipt. In cele din urma, cei cinci au fost scosi din Fasia Gaza ca urmare a eforturilor si interventiilor facute de personalul consular de la ambasada Romaniei la Tel-Aviv, iar acestia au fost transportati la Amman de unde au ajuns, vineri dimineata, la bordul unei curse comerciale, la Bucuresti.

MAE: Transportul romanilor repatriati a fost platit partial

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a anuntat vineri ca "personalul diplomatic s-a ocupat de organizarea transportului cu o cursa comerciala de la Amman la Bucuresti. Iar cetatenii care nu reusesc sa achite costul acestui transport, prin angajament de plata, conform legislatiei romanesti, se vor face platile cuvenite", informeaza un comunicat al MAE remis Ziare.com.

De asemenea, reprezentantii ministerului Afacerilor de Externe au anuntat, pe data de 2 ianuarie, ca s-a facut tot ce era necesar ca romanii din zona de conflict sa aiba acte. "Cetatenii romani aflati in Fasia Gaza sa contacteze Ambasadele Romaniei la Tel Aviv si la Cairo pentru a demara formalitatile de iesire din teritoriu.

Ministerul Afacerilor Externe este pregatit sa acorde asistenta necesara cetatenilor romani aflati in Fasia Gaza, care doresc sa paraseasca zona. Pentru o gestionare eficienta a solicitarilor de sprijin venite din partea cetatenilor romani, echipa consulatului de la Tel Aviv a fost intarita", mai precizeaza MAE.

MAE mai anunta, in data de 2 ianuarie, ca personalul este disponibil 24 de ore din 24, in toata aceasta perioada, pentru a procesa cererile de eliberare a unor titluri de calatorie. Totodata, este informata ambasada din Amman, in legatura cu asigurarea tranzitului pentru Iordania".

Ministerul Afacerilor Externe face toate demersurile pentru ca, in cooperare cu autoritatile israeliene, sa asigure tranzitul in siguranta al cetatenilor care au solicitat asistenta consulara spre punctul de trecere a frontierei cu Iordania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reconstruirea comunităţilor din apropierea graniţei cu Fâşia Gaza, obiectiv major pentru Israel. Se vor investi miliarde de dolari
Reconstruirea comunităţilor din apropierea graniţei cu Fâşia Gaza, obiectiv major pentru Israel. Se vor investi miliarde de dolari
19 miliarde de shekeli (5 miliarde de dolari), acesta este planul pe cinci ani aprobat, miercuri, 17 aprilie, de Cabinetul israelian pentru reconstruirea şi întărirea comunităţilor din...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#romanii intorsi, #Fasia Gaza, #statul roman, #fara bani , #frauda