Rusia cere SUA si Romaniei explicatii despre instalarea scutului antiracheta

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 17:19
6556 citiri
Rusia cere SUA si Romaniei explicatii despre instalarea scutului antiracheta
foto: colaj RiaNovosti

Moscova asteapta explicatiile Statelor Unite referitoare la amplasarea lansatoarelor de rachete pe teritoriul Romaniei, ca parte a scutului antiracheta, a anuntat, vineri, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

"Asteptam o explicatie completa din partea Statelor Unite, avand in vedere ca regimul Marii Negre este reglementat de Conventia de la Montreux", a declarat Serghei Lavrov, citat de RiaNovosti, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca Romania va gazdui elemente ale sistemului de aparare antiracheta, mai exact baterii de rachete interceptoare.

Lavrov sustine ca Rusia a presupus ca "exista o intelegere intre cei doi presedinti (Obama si Medvedev) referitoare la analizarea amenintarilor comune, cu participarea Uniunii Europene".

Romania va gazdui scutul antiracheta american

Ministrul rus de Externe spune ca abia dupa ce va exista o viziune comuna a celor doua tari asupra amenintarilor ce le vizeaza, in egala masura, vor putea fi indicate si masurile care se impun, sugerand astfel ca SUA si Romania s-au grabit sa extinda scutul antiracheta fara o consultare serioasa cu Moscova.

"Romania va deveni tinta atacurilor preemptive ale Rusiei"

Instalarea interceptoarelor de rachete si a sistemelor radar pe teritoriul Romaniei reprezinta o amenintare reala asupra securitatii nationale a Rusiei, sustine un expert militar rus, citat de RiaNovosti.

Atanasiu: Rusia se va opune categoric montarii scutului in Romania

"Vorbim despre amplasarea lansatoarelor terestre Aegis in Romania, pana in 2015, sisteme ce folosesc rachetele de interceptare SM-3. Acest armament reduce, fara indoiala, capacitatea de disuasiune a Rusiei", sustine colonelul in retragere Igor Korotchenko, redactorul sef al revistei Apararea Nationala.

"Rusia trebuie sa avertizeze Romania ca daca instaleaza elementele scutului antiracheta pe teritoriul tarii va deveni o tinta a atacurilor preemptive cu rachete ale Rusiei", a mai precizat Korotchenko.

Casa Alba multumeste Romaniei ca va gazdui scutul antiracheta

Analistul rus avertizeaza ca frontierele vestice ale Rusiei vor fi inconjurate de interceptoare de rachete americane, pana in 2015, cand baza terestra din Romania si cele maritime din Marea Neagra, Mediterana si Marea Nordului vor fi operationale.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Un fost ministru liberal critică politica economică a partidului. Care era ultima linie roșie pe care PNL spunea că nu o va trece
Un fost ministru liberal critică politica economică a partidului. Care era ultima linie roșie pe care PNL spunea că nu o va trece
Începutul anului 2024 a fost marcat de noi taxe și impozite, chiar dacă este an electoral. Bugetul de stat trebuie să suporte cheltuieli care presupun și asumarea unor reforme asumate, dar și...
Pe cine avantajează candidatura lui Piedone la Primăria Capitalei. Analist: ”Mă îndoiesc că in corpore votanții PNL ar vota-o pe Gabriela Firea”
Pe cine avantajează candidatura lui Piedone la Primăria Capitalei. Analist: ”Mă îndoiesc că in corpore votanții PNL ar vota-o pe Gabriela Firea”
Au mai rămas 100 de zile până la alegerile locale, iar cursa pentru Primăria Capitalei pare în continuare incertă. Gabriela Firea a anunțat că PSD București a votat pentru desemnarea ei...
#scut antiracheta Romania, #reactie Rusia scut Romania , #frauda